De keuken schilderen heeft tal van voordelen! Het is goedkoper dan een nieuwe keuken, ecologisch verantwoord, origineel en goed om je creativiteit bot te vieren. Voorbeelden van geschilderde keukens en tips om zelf je keuken te verven, lees je hier.

 

 

Keuken schilderen - Stappenplan


Stap 1 - Demonteren van laden en deuren

Om makkelijk te werken, is het aan te raden de te verven keukenkasten en deurtjes zoveel mogelijk te demonteren. Maak de fronten van de laden los en haal de scharnieren van de keukendeuren. Ook de handvaten kunnen losgemaakt worden.

 

Stap 2 - De voorbereiding: schuren en herstellen

Vooraleer je gaat verven, moet de ondergrond eerst goed geschuurd worden zodat de verf goed kan hechten. Dit gebeurt best met een fijne korrel om de glanslaag af te breken zonder diepe groeven na te laten. Eens het oppervlak goed geschuurd en gereinigd is, kunnen gaten van schade opgevuld worden met houtpasta. Ga je nieuwe handvatten plaatsen,  kan je de oude gaten ook opvullen. Schuur vervolgens het oppervlak opnieuw goed op en controleer of de gaten goed gedicht zijn. Vaak moet er nog een tweede laag vulpasta aangebracht worden.

 

Stap 3 - Reinigen

Verwijder stof en vetvlekken met een zacht reinigend product. De keuken verven zonder eerst grondig te reinigen, kan ervoor zorgen dat de verf niet goed gaat hechten en losschilfert na verloop van tijd.

 

Stap 4 - Grondlaag aanbrengen

De grondlaag is essentieel bij het schilderen van de keuken. Het zal zorgen voor een goede hechting en zal de afwerkingslaag beter tot zijn recht laten komen dankzij de witte ondergrond. Gebruik een primer op oliebasis en strijk de keukenkasten gelijkmatig in. Voor het aanbrengen van de grondlaag volstaat één laag. Bij een effen oppervlak gebruik je best een verfrol van mousse. Is je keuken gemaakt van melamine dan moet je gebruikmaken van een hiervoor bestemde primer.

 

grondlaag keukenkasten© Shutterstock

 

Stap 5 - Afwerkingslaag aanbrengen

Het schilderen van de afwerkingslaag gebeurt op dezelfde manier als bij grondlaag. Plaats minstens 2 lagen en rol goed aan in elke richting. Zorg ervoor dat je kwalitatieve overschilderbare verf koopt zodat je de keuken nog makkelijk kan reinigen.

 

Boodschappenlijstje

Schuurpapier P120

Verfrollen en/of borstel

Grondlaag op oliebasis

Afwerkingslaag op oliebasis

Schroevendraaiers of vijsmachine

Reinigingsmiddel, emmer, spons en vod

White spirit om borstel en verfrol te reinigen en vlekken te verwijderen.

Afschermings- en beschermingsmateriaal zoals plastic, dekens en karton.

 

Leuke ideeën voor het verven van ouderwetse keukens


Met een beetje creativiteit en speciale producten kan je van die oude keuken een echte eyecatcher maken! Naast gewone verf heb je ook nog enkele leuke alternatieven:

 

bordverf keuken© Pinterest

Bordverf

Met bordverf kan je de keuken een mat-zwarte afwerking geven die volledig beschrijfbaar is. Originele tekeningen, boodschappenlijstjes of To-Do's die je niet uit het oog mag verliezen, de mogelijkheden zijn eindeloos! Lees er alles over in het artikel: 'Tips voor een creatief interieur met bordverf'. 

 

Magneetverf

Met magneetverf kan je de keukenkasten opfleuren met familiefoto's en leuke magneetjes. Ook het boodschappenlijstje zal je zo minder snel uit het oog verliezen. In het artikel 'Maak je muur magnetisch met magneetverf' vind je allerlei leuke ideeën. 

 

Teksten

Doorlopende teksten over de volledige keuken kunnen het ruimtelijk effect vergroten en zorgen voor een echte blikvanger.