Verner Panton

Verner Panton

Designer Verner Panton

Verner Panton is een zeer opmerkelijke en innovatieve Deense designer uit de 20e eeuw. Zowel op het gebied van industrieel design als architectuur heeft Panton zijn sporen ruimschoots verdiend. Tijdens zijn carrière heeft hij heel wat geëxperimenteerd met verschillende vormen en materialen, maar hij is vooral succesvol geworden met zijn kleurrijke kunststof design. Na meer dan 50 jaar zijn zijn ontwerpen nog steeds brandend actueel. Dit is hét bewijs dat zijn design gemaakt is voor de eeuwigheid: tijdloos en eenvoudig.

 

 

Biografie Verner Panton

visionVerner Panton is afkomstig van Gamtofte in Denemarken en is geboren in 1926. Hij studeerde er aan de Technische School van Odense waarna hij zijn opleiding voortzette aan de Koninklijke Kunstacademie in Kopenhagen.

Van 1950 tot 1952 werkt hij voor het architectenbureau van Arne Jacobsen om uiteindelijk zijn eigen architecten- en designbureau uit de grond te stampen in 1955. Hij wordt aanvankelijk gekend door zijn op geometrische vormen gebaseerde meubels van het bedrijf ‘Plus-linje’. In de volgende jaren ontstaan talloze zitmeubels en lampen.

Verner Panton’s voorliefde voor intense kleuren en geometrische modellen komt tot uitdrukking in zijn omvangrijke werken als textieldesigner.

Panton Chair

Begin jaren ’60 start de samenwerking tussen verner Panton en Vitra. Samen met Vitra ontwikkelt hij zijn bekendste ontwerp, de in 1967 gepresenteerde Panton-stoel. Dit is tegelijk het eerste in eigen beheer ontwikkelde product van Vitra.

De Panton chair staat vanwege zijn sierlijke vorm ook wel bekend als de S chair. Sommigen zullen de vorm van deze stoel wellicht herkennen. Dit is goed mogelijk, omdat Verner Panton zich bij het ontwerp van deze stoel waarschijnlijk heeft laten inspireren op de beroemde Zig Zag stoel van Gerrit Rietveld. Door dit design meer organische vormen mee te geven en door de stoel in kunststof uit te voeren, is er een geheel nieuw en bijzonder krachtig ontwerp uit ontstaan. Deze design stoel was de eerste stoel die uit één stuk van kunststof werd gemaakt. De Panton chair is in samenwerking met het design label Vitra ontwikkeld en geproduceerd. Leuk detail is dat deze stoel van Verner Panton tevens het eerste product was dat door Vitra ontwikkeld is.

 

In 1998 overlijdt Verner Panton in Kopenhagen. Tegenwoordig illustreren ook de heruitgaven van Panton-ontwerpen bij Vitra en de door het Vitra Design Museum in 2000 gepresenteerde retrospectief van zijn werk de speciale band tussen Vitra en Verner Panton.

 

Bekendste realisaties van Verner Panton

 

verner

   1970 Fauteuil ‘Amoebe Highback’
    1970 Fauteuil ‘Amoebe’
    1969 Meubelsculptuur ‘Living Tower’
    1969 Muur- en plafondlamp ‘Ring Lamp’
    1963 Bijzettafel/container ‘Bar Boy’
    1960 Vloerkleed ‘Geometri’
    1960 Kussen
    1960 Hanglamp ‘Moon Lamp’
    1959/’60 Stoel ‘Panton Chair Classic’
    1959/’60 Kinderstoel ‘Panton Junior’
    1959 Stoel ‘Heart Cone Chair’
    1959 Stoel ‘Wire Cone Chair’
    1958 Stoel ‘Cone Chair’
    1958 Opbergtafel ‘Cone Table’

 

Lees ook
Filip Deslee
Filip Deslee
John Pawson
John Pawson
Mark Newson
Mark Newson
Philippe Starck
Philippe Starck
Marcel Wanders
Marcel Wanders
Danny Venlet
Danny Venlet
Maarten Van Severen
Maarten Van Severen
Jasper Morrison
Jasper Morrison
Charles en Ray Eames
Charles en Ray Eames
Le Corbusier (1887-1965)
Le Corbusier (1887-1965)
Arne Jacobsen
Arne Jacobsen
Evolution Door: De futuristische origamideur
Evolution Door: De futuristische origamideur