Een pvc plafond kan snel geplaatst worden en het is ook geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes. In dit artikel bespreken we verschillende uitvoeringen en prijzen per m2 van deze kunststof plafondbekleding.

Snel naar: uitvoeringen - verlichting - pvc plafond in vochtige ruimtes

 

 

Uitvoeringen van pvc plafonds

Voor de plaatsing van een pvc plafond kan je kiezen uit verschillende uitvoeringen: een spanplafond of plafondpanelen.

 

1) PVC spanplafond

Een spanplafond is een soort verlaagd plafond. Hierbij wordt aan de muren een constructie gemonteerd waaraan het pvc doek dan bevestigd wordt. Er zullen weliswaar enkele naden tussen de doeken zijn, maar deze vallen maar weinig op. Je kan kiezen voor heel wat afwerkingsmanieren: het is bijvoorbeeld mogelijk een spanplafond met een print te plaatsen.

 

De weekmakers in pvc spanplafonds zouden slechte gevolgen hebben voor de gezondheid. Daarom wordt aangeraden om te kiezen voor polyester in plaats van pvc als materiaal voor spanplafonds. Dit is weliswaar iets duurder, maar heeft heel wat voordelen. Het is bijvoorbeeld sterker en makkelijker te plaatsen, er zijn meer mogelijkheden voor de verlichting en het kan overschilderd worden.

 

pvc spanplafond plaatsen © Shutterstock

 

Gemiddelde prijs: ongeveer 70 euro per m2 voor een spanplafond in pvc, ongeveer 80 euro per m2 voor een spanplafond in polyester (prijzen incl. plaatsing). Hou er rekening mee dat de prijzen onder meer afhankelijk zijn van de oppervlakte van het plafond en de moeilijkheidsgraad van de werken.

Vraag hier een prijs op maat aan voor de plaatsing van een spanplafond.

 


2) Plafondpanelen

PVC plafonds kunnen ook uit panelen bestaan. Deze staan ook bekend als pvc plafondplanchetten. Deze panelen kunnen rechtstreeks op een oppervlak aangebracht worden, bijvoorbeeld met lijm of nagels. Ze kunnen echter ook een verlaagd plafond vormen. Zo kan je makkelijk isolatiemateriaal toevoegen en snel een vuil of oneffen plafond verbergen. De planchetten worden dan vastgemaakt op een frame, meestal uit hout, dat aan de wanden op de gewenste hoogte is bevestigd.

 

De plaatsing van een pvc plafond met panelen kan erg snel gebeuren. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kunnen op maat gezaagd worden. Bovendien zijn de panelen beschikbaar in heel wat kleuren en afwerkingen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor pvc plafondplanchetten met houtstructuur. Op die manier vermijd je de kille uitstraling die kunststof soms kan hebben. Je kan de panelen ook verven.

 

panelen pvc plafond © Shutterstock

 

Gemiddelde prijs: 35-70 euro per m2 (incl. plaatsing) voor een verlaagd plafond met pvc panelen. Hoeveel de kosten precies zullen bedragen, is onder meer afhankelijk van de oppervlakte van het plafond, de materiaalkeuze en de moeilijkheidsgraad van de werken.

 

 

Verlichting

Het plaatsen van verlichting in een plafond is een delicate zaak. Bij spanplafonds bieden de varianten uit polyester zoals reeds gezegd meer mogelijkheden qua verlichting dan de varianten uit pvc. Polyester is namelijk steviger en er kunnen dan ook meer gaten in gemaakt worden voor de plaatsing van de verlichting van jouw keuze.

 

Ook bij planchetten kan er verlichting geplaatst worden. Afhankelijk van het soort verlichting (halogeenspot, led,…) en de manier van bevestiging (ingebouwde spots, hangende verlichting,…) moet er ruimte voorzien worden tussen de lichtbron en de plafondafwerking. Dit om oververhitting van de plafondafwerking te vermijden.

 


PVC plafond mogelijk in vochtige ruimtes?

Als je op zoek bent naar een plafond voor de badkamer, de keuken of andere vochtige ruimtes, dan is pvc zeker een van de mogelijkheden. Spanplafonds zijn namelijk vochtwerend en ze zijn ook goed bestand tegen temperatuurschommelingen. Je hoeft dus geen schimmels of blazen te vrezen als gevolg van vocht. Kies je voor een pvc plafond met panelen, dan kan je kiezen voor vochtbestendige uitvoeringen. Ook deze zijn dus geschikt voor toepassing in vochtige ruimtes.

 

Ben je op zoek naar een vakman voor de plaatsing van een spanplafond? Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele plaatsers van spanplafonds. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.

Ontvang 3 GRATIS offertes voor spanplafonds

Benieuwd naar de prijs en mogelijkheden van een spanplafond voor jouw project? Vraag nu GRATIS en vrijblijvend advies en prijzen aan bij onze erkende installateurs van spanplafonds. U ontvangt maximaal 3 verschillende offerte voorstellen.

✓ 34 Spanplafond bedrijven ingeschreven
✓ GRATIS online & snel prijzen ontvangen
✓ Jaarlijks meer dan 1300+ afgehandelde opdrachten