Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Schoorsteen vegen: info & prijs

Schoorsteen vegen: info & prijs

Na verloop van tijd kan er zich heel wat roet en ander vuil gaan opstapelen in de schoorsteen. De schoorsteen vegen is dan ook een nuttige klus waarmee je heel wat problemen mee kan vermijden.

 

Redenen om de schoorsteen te vegen

De schoorsteen vegen kan je heel wat voordelen bezorgen. Ten eerste is er het verlaagde risico op schoorsteenbrand: bij een teveel aan roetdeeltjes in de schoorsteen is de kans op schoorsteenbrand namelijk groter.

Ten tweede is er het efficiëntere stookproces. Hierdoor zal je minder gaan verbruiken, en dat heeft dan weer positieve gevolgen voor je energiefactuur. Ook het milieu heeft natuurlijk baat bij een lager energieverbruik van je stooktoestel.

 

schoorsteen vegen
Shutterstock

 

Als laatste is er de wettelijke verplichting die geldt voor sommige schoorstenen. Meer hierover verderop in dit artikel.

 

Schoorsteen vegen: Hoe gaat dat?

De schoorsteen vegen kan volgens twee methodes:

 

1) Van boven naar onder.

Deze reinigingsmethode gebeurt via het dak. Men gebruikt hiervoor een kogel met daaraan een borstel. De kogel wordt neergelaten in de schoorsteen en dan weer een stuk naar boven getrokken. Op die manier kan de borstel het roet losschuren dat zich in de schoorsteen heeft gevormd.

Eens de kogel beneden is, wordt hij weer in etappes naar boven gehaald. Zo kan de borstel eventueel achtergebleven roet alsnog verwijderen.


2) Van onder naar boven.

Bij deze methode voor het reinigen van de schoorsteen maakt de schoorsteenveger gebruik van een borstel aan een stok. Om helemaal tot aan de bovenkant van de schoorsteen te geraken kan men de veegstok steeds verlengen door andere stokken aan het uiteinde vast te maken.

 

Prijs schoorsteen vegen

De prijzen voor het schoorsteenvegen hangen af van verschillende factoren. Zo zullen het type reiniging en de hardnekkigheid van de vervuiling een impact hebben op de prijsberekening. Bij sommige bedrijven kan je een onderhoudscontract afsluiten. Dit kan zeker voordeliger uitkomen, maar je kijkt best goed na wat dit contract precies inhoudt.

Gaat het om een privéwoning in het Vlaams Gewest die ouder dan 10 jaar is, dan kom je in aanmerking voor het verlaagde BTW-tarief van 6%.

Voor de reiniging van één schoorsteen kan je je verwachten aan een prijs tussen 60 en 100 euro. Indien het gaat om meerdere schoorstenen, zal de prijs per schoorsteen normaal gezien lager liggen. Bij zware vervuiling of als er ook vogelnesten uit de schoorsteen moeten verwijderd worden, kan de prijs ook hoger uitvallen.

Indien je verwarmingstoestel gekoppeld is aan de schoorsteen, dan maakt de reiniging van de schoorsteen deel uit van een reiniging van dit stooktoestel. De prijzen voor het reinigen van een stooktoestel, inclusief schoonmaak van de schoorsteen, liggen doorgaans tussen 100 en 150 euro, maar in sommige gevallen valt de kostprijs nog wat hoger uit.

Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Vergelijk vrijblijvend offertes van professionele schoorsteenvegers via de offertepagina

 

Is de schoorsteen vegen verplicht?

De schoorsteen vegen is in Vlaanderen bij wet verplicht indien het gaat om een schoorsteen die gekoppeld is aan een stooktoestel voor centrale verwarming type B. De schoorsteen reinigen maakt dan deel uit van het onderhoud van de verwarmingsinstallatie. Voor stooktoestellen op stookolie of vaste brandstof moet dit onderhoud jaarlijks gebeuren, bij toestellen op gas om de twee jaar.

De schoonmaakplicht is dus zowel van toepassing op stookinstallaties op vaste brandstof (bijvoorbeeld pellets of hout) als op installaties op gas of mazout. Voor gas- of mazoutinstallaties met een vermogen onder 20 kW is dit echter niet verplicht.

Voor schoorstenen van individuele stooktoestellen zoals een open haard is de reiniging niet verplicht, maar wel aangeraden met het oog op een efficiënter stookproces en het vermijden van schoorsteenbrand.

In sommige gevallen kan de verzekeringsmaatschappij of de verhuurder een reiniging van de schoorsteen opleggen. Controleer dus of je brandverzekeringspolis of huurcontract hier iets over vermelden.

 

schoorsteenveger
Shutterstock

 

WIE VOERT DE SCHOORSTEENREINIGING UIT?

Indien je centrale verwarmingsinstallatie gekoppeld is aan de schoorsteen, dan kan je een erkend technicus zowel het stooktoestel als de schoorsteen laten schoonmaken. Je kan uiteraard de schoorsteen eerst laten reinigen door een schoorsteenveger. Deze zal dan een attest van reiniging uitschrijven. Dit attest kan je vervolgens voorleggen aan de technicus die het onderhoud van de stookinstallatie zal doen.

Heb je een schoorsteen die gekoppeld is aan een individueel stooktoestel zoals een open haard, dan is de schoorsteen vegen zoals reeds gezegd niet verplicht. Je kan hiervoor een beroep doen op een gespecialiseerde schoorsteenveger.

Afhankelijk van het aangesloten toestel heb je ofwel een schoorsteenveger (kachel, haardvuur) of een erkende technicus (cv-ketel) nodig.

 

schoorsteen reinigen
Shutterstock
Schoorsteen laten vegen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Centrale verwarming
Centrale verwarming
goedkoop verwarmen huis
Goedkoper verwarmen
infraroodverwarming plaatsen
Infraroodverwarming
Werking en voordelen van een waterontharder
Werking en voordelen van een waterontharder
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Vloerverwarming
Vloerverwarming
slimme thermostaat
De slimme thermostaat
kalkontharder voorbeeld
Kalkontharder: types, werking & onderhoud
warmtepomp zonnepanelen
Warmtepomp met zonnepanelen
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen
Condensatieketel
Condensatieketel