Wil je een alarmsysteem plaatsen, dan heb je heel wat mogelijkheden. Je kan kiezen voor een basissysteem of voor een meer gesofisticeerde versie, met allerlei extra functionaliteiten zoals rookmelding of bediening op afstand. In dit artikel ontdek je de soorten alarmsystemen en de prijzen.

Snel naar: bekabeld alarm - draadloos alarm - alarm uitbreiden  - prijs alarmsysteem

 

Optie 1: Bekabeld alarmsysteem plaatsen

Bij bekabelde alarmsystemen worden de onderdelen van de installatie met elkaar verbonden met behulp van kabels. Dit betekent dat er wat breekwerk aan te pas kan komen bij de plaatsing van dit type alarminstallatie. Deze werken kunnen de installatieprijs doen oplopen. De bekabeling zorgt ervoor dat het hier gaat om een betrouwbaar alarmsysteem met een grote reikwijdte.

alarmsysteem plaatsen in woning © Shutterstock

 

 

optie 2: draadloos alarmsysteem

Door een draadloos alarmsysteem aan te sluiten vermijd je grote breekwerken voor de installatie. Een draadloze alarminstallatie is doorgaans duurder dan de bekabelde variant, maar dit wordt enigszins gecompenseerd door de makkelijkere en dus goedkopere plaatsing (geen breekwerken). Je kan het systeem ook makkelijker uitbreiden dan bekabelde alarmsystemen.

Hou er wel rekening mee dat de werking van een draadloos alarmsysteem verstoord kan worden door andere apparaten die op eenzelfde frequentie werken als de radiogolven van de alarminstallatie. Er bestaan tegenwoordig wel uitvoeringen die met twee frequenties werken, waardoor deze storingen vermeden kunnen worden.

Wil je je huis beveiligen met een alarminstallatie? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionele installateurs van alarmsystemen. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding kiezen.
Vraag hier online offertes aan.

alarminstallatie kopen © Shutterstock

 

 

Uitbreidingsmogelijkheden alarminstallatie

Naast standaard bewegingsdetectoren en raamcontacten kan je ook nog enkele andere functies voorzien die van je alarminstallatie een goed functionerend geheel maken. Hier vind je alvast enkele populaire uitbreidingsmogelijkheden voor je alarm:


BUITENSIRENE

Met een buitensirene worden je buren meteen verwittigd als iemand probeert in te breken in jouw woning. Het grootste voordeel van een buitensirene is het afschrikeffect. Eens dieven een installatie in de gaten hebben, is de kans groter dat ze het voor bekeken zullen houden.

 

CAMERA'S MET OPNAME

Door je alarminstallatie uit te breiden met bewakingscamera's met opnamemogelijkheid verhoog je de beveiliging van je huis aanzienlijk. Je kan bij sommige systemen de beelden van de camera's bekijken op je tablet of smartphone. Hou er wel rekening mee dat het plaatsen van camerabewaking de kosten van je alarmsysteem zal doen toenemen.
Ontdek hier de soorten beveiligingscamera's.

 

Afstandsbedieningen

Met een afstandbediening kan je het alarm activeren of deactiveren met één druk op de knop. Heel handig wanneer je al in bed ligt en het alarm vergeten inschakelen bent. Sommige soorten kan je ook combineren met de bediening van garagepoorten.


SMS-functie

De nieuwste generatie alarmsystemen komen meestal met een ingebouwde centrale. Zo kan je het alarm activeren en deactiveren door middel van een simpele sms. Gaat één van je detectoren af, dan word je meteen op de hoogte gebracht op je gsm zodat je ook buitenshuis op de hoogte blijft.


koolMonoxide- en rookdetectoren

Een goed alarmsysteem is zoveel meer dan een inbraakdetector. Je kan ook koolmonoxide- en rookdetectoren koppelen aan de alarminstallatie. Zo word je snel verwittigd bij CO- of rookvorming.

 

alarminstallatie integreren in Domoticasysteem

Je kan er ook voor kiezen om je alarminstallatie te integreren in je domoticasysteem. Via één systeem kan je dan bijvoorbeeld je automatische rolluiken, de verwarming én je alarmsysteem regelen.

Vaak kan je de alarminstallatie dan ook bedienen als je niet thuis bent: via je smartphone of tablet kan je dan bijvoorbeeld het alarm nog inschakelen als je beseft dat je dit vergeten bent.

alarmsysteem prijs © Shutterstock

 

 

Alarmsysteem kopen: wat zijn de prijzen?

Wil je een alarmsysteem kopen, hou er dan rekening mee dat de kosten zullen afhangen van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aantal detectoren, de plaatsingswijze (bekabeld of draadloos), eventuele accessoires (afstandsbediening, rook- en CO-melders,...) en de complexiteit van het systeem. Voor een alarmsysteem met camera's die opnemen zal de prijs bijvoorbeeld al snel oplopen.

Voor een gemiddelde woning mag je voor een geplaatste standaard installatie rekenen op een budget van 1.000 à 2.000 euro. Hou er rekening mee dat de prijs van uitgebreide en complexe installaties hoger kan liggen.

Wil je een alarmsysteem kopen en laten installeren door een professionele plaatser? Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat van jouw project vragen.

 

Prijzen vergelijken loont!

Ook bij alarminstallaties kan het lonen om verschillende offertes aan te vragen. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken maar ook verschillende systemen. Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend voorstellen op maat aanvragen bij alarminstallateurs uit jouw regio.