Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?

Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?

Spouwmuurisolatie is een slimme methode om jouw woning te isoleren. Aangezien de gevel aan enkele voorwaarden moet voldoen, is het echter niet altijd mogelijk om de spouwmuur te isoleren. Welke voorwaarden er verbonden zijn aan spouwisolatie en of jouw gevel ervoor geschikt is, ontdek je hier.

Jouw spouwmuur laten isoleren? Vraag vrijblijvend prijzen aan via de offertepagina.  

 

1. Een Goede staat van de gevel 

Spouwmuurisolatie is geen goed idee wanneer de gevel in slechte staat is. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de gevelstenen en/of voegen barsten of scheuren vertonen. 

Een beschadigde gevel is onvoldoende beschermd tegen vocht en wind. Vocht en wind die via de barsten door de muur naar de spouw trekken, kunnen de spouwmuurisolatie te veel belasten. Vochtproblemen en verlies aan isolatievermogen zijn mogelijke gevolgen. 

 

2. Dampopen gevelstenen

Een geïsoleerde spouw vermindert de luchtcirculatie die nodig is om de muren vochtvrij te houden. Om die reden is spouwmuurisolatie enkel mogelijk bij gevels die ademend/dampopen zijn. Zo kan het vocht via de gevel ontsnappen en worden vochtproblemen vermeden. Volgende gevelstenen zijn dampdicht en dus niet geschikt om te combineren met spouwmuurisolatie: 

 

A. Gevelstenen met glazuurlaag

Geglazuurde bakstenen zijn herkenbaar aan hun glanzende look. Het nadeel is dat de glazuurlaag niet ademt. Vocht dat wil ontsnappen, kan dus niet weg en blijft achter de glazuurlaag zitten. Bij vriestemperaturen bestaat het risico dat het vocht bevriest en uitzet, met vorstschade aan de gevel als mogelijk gevolg. 

 

B. Verblendstenen en strengpers 

Verblendstenen en strengpers stenen kom je vooral tegen bij oudere woningen. Net zoals geglazuurde gevelstenen zijn ze niet ademend. De mogelijke gevolgen zijn hetzelfde. Vocht kan moeilijk ontspannen en de gevelstenen drogen trager op. Bij vriestemperaturen bestaat dan het risico dat de natte gevelstenen barsten. 

 

Van plan om jouw spouwmuur te laten isoleren? Of benieuwd of jouw gevel aan de nodige voorwaarden voor spouwmuurisolatie voldoet? Via de offertepagina kom je in contact met verschillende vakmannen uit jouw regio. Zij kunnen via een inspectie van de spouwmuur de juiste diagnose stellen en/of jou een prijsvoorstel voor spouwmuursiolatie op maat aanbieden.
Klik hier om naar de offertepagina te gaan

 

geschikte gevels voor spouwmuurisolatie
Shutterstock

 

3. MORTEL ZONDER ZAVEL

Is jouw buitenmuur gemetst met zavelmortel? Dan is spouwmuurisolatie af te raden. Zavelmortel is erg vorstgevoelig. Wanneer de buitenmuur na het isoleren van de spouw wordt bootgesteld aan vorst, kan het vocht in de mortel bevriezen en uitzetten. Ook hier is gevelschade een mogelijk gevolg.

 

4. EEN NIET VERVUILDE SPOUWMUUR

Bij een vervuilde spouwmuur kan spouwmuurisolatie nadelen veroorzaken. Zo bestaat het risico dat de isolatie niet gelijkmatig in de spouw verdeeld wordt. Er kunnen dan koudebruggen ontstaan. Op de plaats van de koudebruggen is het kouder en zal vocht neerslaan op de binnenmuur, met schimmelvorming en vochtplekken als mogelijke gevolgen.

Spouwmuurvervuiling in de vorm van achtergebleven cementresten of steenbrokken is niet zo’n groot probleem. Deze kan je relatief eenvoudig uit de spouw laten verwijderen. Als de spouwuur terug proper is kan je deze toch nog laten isoleren.

Cementbaarden zijn een groter probleem. Het zijn cementresten als gevolg van overmatig of slordig cementgebruik. Enkele cementbaarden kunnen nog verwijderd worden, maar bij veel cementbaarden is dat onbegonnen werk.

Benieuwd naar de staat van jouw spouwmuur en of deze geschikt is voor spouwmuurisolatie? Door een endoscopisch onderzoek (camera-inspectie) van de spouw te laten uitvoeren door een erkende vakman ben je verzekerd van een juiste diagnose. Vraag vrijblijvend offertes op maat aan via de offertepagina.

 

voorwaarden spouwmuurisolatie
Shutterstock

 

5. Dampopen verf in geval van een geverfde gevel

Op zich is het geen probleem om een geverfde gevel te voorzien van spouwmuurisolatie. Het is wel een probleem wanneer die verf dampdicht is. 

Tegenwoordig is verf in de meeste gevallen dampopen. Spouwmuurisolatie is dan geen probleem.

Is de verf ouder dan 20 jaar, dan is de kans groot dat deze dampdicht is. Hoewel het minder ideaal is, hoeft dat niet noodzakelijk te betekenen dat de spouwmuur isoleren niet mogelijk is. Wanneer de dampdichte gevelverf nog in goede staat is, is spouwmuurisolatie, mits een vochtregulerend isolatiemateriaal in de spouw, meestal wel mogelijk. ⇒ Meer over de plaatsing, prijs en voordelen van spouwmuurisolatie lees je in dit artikel. 

 

6. Geen blootstelling aan slagregens

Sommige gevels, zoals bij hoge gebouwen of gebouwen in open landschap, krijgen door hun ligging meer slagregens te verduren. In geval van gevelstenen met een open structuur kan dat tot problemen leiden.

De gevel neemt dan meer vocht op en droogt trager uit. Spouwmuurisolatie zal dat probleem alleen maar vergroten. De gevel impregneren door deze te behandelen met een waterwerend middel kan dan een oplossing bieden. 

Spouwmuurisolatie laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
enkelsteens buitenmuur isoleren
Enkelsteens muur isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
kruipruimte isoleren
Kruipruimte isoleren
Zoldervloer isoleren
Zoldervloer isoleren
kelder isoleren plafond
Kelder plafond isoleren
Isolatie en het belang van een dampscherm
Isolatie en het belang van een dampscherm
Zolderdak isoleren
Zolderdak isoleren
Zolder Isoleren
Zolder Isoleren
Dakisolatie kosten
Dakisolatie kosten
plat dak isoleren buitenzijde
Plat dak isoleren buitenzijde
isolatie luchtdicht
Luchtdicht isoleren: Werkwijze en weetjes
vuurvaste isolatie
3 soorten Vuurvaste isolatie