Met een zonneboiler verwarm je het tapwater in huis met gratis warmte van de zon. En ook op dagen dat de zon even wat minder weelderig schijnt, kun je met een zonneboiler flink wat energie besparen. En daarmee draag je niet alleen bij aan een verminderde CO2-uitstoot, maar zie je de voordelen ook terug in een lagere energiefactuur. We leggen je uit wat een zonneboiler is, hoe hij werkt en welke soorten er zijn. 

 

Werking van een zonneboiler

Een zonneboiler bestaat uit verschillende onderdelen die onderling met elkaar in verbinding staan: de zonnecollector, het leidingcircuit en het opslagvat voor het verwarmde water.

 

placeholder © Atag

 

Zonnecollector

De zonnecollector is het meest zichtbare onderdeel van de installatie. Hij heeft als belangrijkste functie om de warmte van de zonnestralen op te vangen. De zonnecollector wordt meestal op het dak van de woning of tuinhuis geplaatst of op op een andere plaats waar veel zonlicht opgevangen kan worden. Het type zonnecollector heeft de grootste invloed op de kostprijs en het rendement.

 

Leiding-circuit en pomp

De warmte die door de zonnecollector is opgevangen, wordt afgegeven aan een vloeistof die door leidingen in de collector loopt. Vanaf de collector lopen ook een aanvoer- en een afvoerleiding naar een opslagvat met tapwater dat in de woning staat (de boiler). Een pomp zorgt ervoor dat het water tussen de collector en het opslagvat kan circuleren.

 

Opslagvat

Het opslagvat staat in de woning. Hierin zit het uiteindelijke tapwater dat door een warmtewisselaar verwarmd wordt. Het water in de boiler wordt verwarmd door de warmte die de zonnecollector heeft opgevangen. Het vat is ook aangesloten op de CV-ketel, warmtepomp (of andere warmtebron) om het water bij weinig zonnewarmte, op voldoende hoge temperatuur te kunnen 'na-verwarmen'.

 

placeholder © shutterstock

 

 

Hoe warm wordt water met een zonneboiler?

Op een zonnige dag kan een zonnecollector het water in een zonneboiler opwarmen tot wel meer dan 80°C. De collector zelf en de speciale vloeistof die door de collector stroomt, kan zeer warm worden (wel 160°C tot 250°C !). Op minder warme dagen ligt de temperatuur van het tapwater gemiddeld op 60°C. Bij koude omstandigheden kan het water tot een temperatuur van 40°C tot 50°C voorverwarmd worden. De CV ketel warmt het water dan verder op tot de gewenste temperatuur zodat je altijd over heet water kunt beschikken tegen een lage kostprijs aan aardgas of elektriciteit.

 

 

Opbrengst van een zonneboiler

Gemiddeld genomen kun je op jaarbasis zo'n 150m3 tot 200m3 aan aardgas besparen. Dit geldt voor een gemiddeld gezin van 4 personen bij een collector-oppervlak van 3 vierkante meter.  Dit komt neer op een besparing van gemiddeld 50% op de energiekosten voor warm water.

 

 

Soorten zonnecollectoren

Zonnecollectoren kun je onderscheiden in vlakkeplaat collectoren en vacuümbuis collectoren. Welk type het meest geschikt is voor jouw woning, hangt af van de zonoriëntatie en de verhouding tussen de kostprijs en de opbrengst:

 

Vlakkeplaat collectoren

placeholder © Shutterstock

Een vlakkeplaat collector is eigenlijk niets anders dan een platte metalen plaat die voorzien is van een speciale donkergekleurde laag die het zonlicht en de warmte absorbeert. De plaat wordt hierdoor zeer warm. Aan de achterkant van de plaat lopen de leidingen waarin een speciale hitte- en koudebestendige vloeistof stroomt. De metalen plaat is rondom geïsoleerd en aan de voorkant afgedekt met gehard glas.

 

Voordelen

  • Zijn zeer sterk, er is geen vacuüm dat in tact gehouden moet worden.
  • Goedkoper dan vacuümbuis collector.

 

Nadelen

  • Bij een lage omgevingstemperatuur (herfst, winter) presteren vlakkeplaat collectoren over het algemeen genomen minder dan vacuümbuis collectoren.

 

 

Vacuümbuis collectoren

placeholder © Burg


Dit type collector is voorzien van een systeem van glazen buizen waarin een vacuüm heerst en weer andere buizen zijn gemonteerd. De binnenste buizen zijn voorzien van een speciale donkergekleurde laag die het zonlicht absorbeert. De warmte wordt afgegeven aan een 'heatpipe' die de warmte transporteert naar een speciale antivries vloeistof. 

 

Voordelen

  • Bij een lage omgevingstemperatuur presteert een vacuümbuis collector doorgaans beter dan een vlakkeplaat collector. Dit is vooral prettig in de herfst en in de winter.
  • De hoeveelheid zonne-energie is over de hele dag genomen vrij constant.

 

Nadelen

  • Antivries vloeistof moet vaker vervangen worden dan bij een vlakkeplaat collector.
  • Risico op beschadiging is soms wat groter dan bij vlakkeplaat collector.

 

 

 

Beste positie van zonneboilers tov de zon

placeholder © Atag

Wanneer de collector op het oosten gericht is, dan moet je er rekening mee houden dat dit ongeveer 25%-30% minder warmte oplevert dan een zonnecollector die op het zuiden gericht is. Het is dan nog wel zinvol om een collector te plaatsen maar het rendement ligt wel een stuk lager, waardoor de kostprijs over een langere termijn zal moeten terugverdiend worden.

 

 

Zonneboiler alleen voor het tapwater?

Met een zonneboiler kun je niet alleen het tapwater in de woning (keuken, douche) verwarmen maar is het ook mogelijk om het zwembadwater of het CV water te verwarmen. Allerlei andere combinaties (bijvoorbeeld met warmtepompen) zijn ook mogelijk.

 

 

Zonneboiler kostprijs

Gemiddeld genomen ligt de kostprijs van een zonneboiler tussen de €4000 en €6000 (incl. BTW en installatie). Het voordeel is dat je met het plaatsen van een zonneboiler in aanmerking komt voor een aantal interessante premies en subsidies, waardoor je een gedeelte van de aanschafprijs kan recupereren. Bovendien bespaar je dankzij de installatie van een zonneboiler ook op stookkosten.

 

Prijzen vergelijken loont!

Overweeg je om een zonneboiler te laten installeren, dan doe je er goed aan om verschillende offertes aan te vragen. Zo kan je makkelijk merken, prijzen, installatiemethodes, ... vergelijken. Via onderstaand formulier kan je nu vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende installateurs van zonneboilers. Zo kan je ook aanspraak maken op alle bijhorende premies en subsidies.