Ben je ook uitgekeken op die oubollige tegels maar heb je geen zin om de boel uit te breken dan kan je ze ook makkelijk overschilderen. In deze klustip vind je een uitgebreid stappenplan hoe je tegels kan voorbereiden en verven met een blijvend resultaat.


Keramische tegels schilderen: De voorbereiding

Zoals bij de meeste verfwerken is een goede voorbereiding essentieel. De tegels moeten goed ontvet worden en loszittende tegels of voegen zullen eerst gemaakt moeten worden. Heb je gladde tegels dan zal de afwerkingslaag ook eerst licht geschuurd moeten worden zodat de verf beter kan hechten.

De beste manier om dit te doen is het oppervlak te schuren met korrel P220. Deze fijne korrel zal de glanslaag afbreken zonder diepe groeven na te laten die zichtbaar kunnen zijn na het verven. Ideaal hiervoor gebruikt men een excentrische schuurmachine die draaiende bewegingen maakt. Uiteraard is het ook perfect mogelijk om de tegels manueel te schuren.

Als het oppervlak goed afgeschuurd is moeten alle keramische tegels weer grondig gereinigd worden zodat de tegels stof- en vetvrij zijn.
 

De Grondlaag en eindlaag aanbrengen

Nu het oppervlak stofvrij en droog is heb je de perfecte ondergrond  om de grondlaag aan te brengen. Deze koop je best in een gespecialiseerde verfwinkel zodat de verf afgestemd is op de ondergrond.

Begin de grondlaag aan te brengen in de hoeken door middel van een verfborstel, gebruik vervolgens een fijne verfrol om het volledige oppervlak te verven. Verf zowel horizontaal als verticaal zodat het oppervlak mooi egaal gekleurd is. Tussenin 2 lagen verf doe je er ook goed aan het oppervlak nogmaals lichtjes af te schuren.
 

Nadat de grondlaag is aangebracht kan de eindlaag aangebracht worden. Ook hier plaats je best 2 lagen zodat de tegels goed gedekt zijn.

 

Boodschappenlijstje

Schuursponsje van Scotch Brite
Een neutraal reinigingsmiddel zoals Formule MC
Een grondlaag Omniprim Plus
Een verfrol en verfborstel
Schuurpapier korrel 220
Elastokit en een kokerpistool
Muurverf Twins Extra