Is jouw keuken gedateerd maar te kostbaar om uit te breken? Met het schilderen van de keukenkasten kan je het interieur en de bijhorende sfeer volledig omgooien. Het is een eenvoudige en gemakkelijke ingreep dus… aan de slag!

 

 

Werkwijze keukenkasten schilderen

Je oude keukenkasten onder handen nemen met een likje verf vergt wat voorbereiding. Eerst en vooral kan je jouw keukenkasten beter demonteren om vlot te kunnen werken. Verwijder daarom ook de handvaten, de lades en alle andere loszittende stukken die niet mogen mee geverfd worden.

 

Keukenkasten schilderen - schuren © Shutterstock


Vervolgens gaan we lichtjes schuren!  Op die manier verwijder je de  bovenste laag van de kastjes zodat de verf goed kan hechten. In een volgende stap maken we de deuren en laden vet- en stofvrij door ze goed af te wassen met zeep. Nu kunnen we eindelijk beginnen met verven. Om een mooi en egaal resultaat te verkrijgen, is het belangrijk om eerst een primer aan te brengen op de geschuurde kastjes. Welke primer je moet gebruiken, is afhankelijk van het materiaal. Vraag voldoende raad in de verfwinkel zodat jouw schilderklus goed afloopt! In de laatste stap breng je een tweetal lagen verf aan als afwerking. Nu rest de vraag: Welke kleur is ideaal voor jouw keuken?

 

Keukenkasten schilderen in bruingroen © Shutterstock

 

 

 

Kleuren keukenkasten

De kleur van jouw toekomstige keukenkasten zal voor een groot deel het uiterlijk en de sfeer van jouw keuken bepalen. Het is dus erg belangrijk om op doordachte wijze jouw keuze te maken. Welke verf het best past in jouw interieur hangt af van verschillende elementen: de grootte van jouw keuken, de lichtinval, de stijl en het gewenste effect. In een kleinere keuken kies je best voor lichte tinten zodat je de ruimte optisch gaat vergroten. Dit zijn eveneens de geschikte kleuren voor een keuken met weinig lichtinval. Bij lichte kleuren mag je best wel wat ruimer denken dat het kleur wit als je geen steriele keuken wil. 

 

Moderne witte keuken met granieten werkblad - keukenkasten schilderen © Shutterstock

 

Wil je een creatieve keuken? Je kan er misschien voor kiezen om een aantal keukenkasten te beschilderen met bordverf zodat je ze eveens kan beschrijven. Op die manier kan je niet alleen dagelijks het uizicht van je keuken veranderen maar eveneens een boodschappenlijstje bijhouden. Ten slotte dien je nog rekening te houden met de interieurstijl die je wil bekomen: modern, landelijk of een combinatie van beide? In een moderne keuken (foto hierboven) werk je best met neutrale kleuren zoals wit, grijs, zwart,... Op die manier krijg je een strakke keuken waarbij de detailering van je meubelkastjes in het oog springt. 

 

 

Landelijke keuken met houten balken - keukenkasten schilderen © Shutterstock

 

In een landelijke keuken maak je beter geen gebruik van spierwit maar veeleer van natuurlijke kleuren zoals pastel, beige en lichte aardetinten. Op die manier krijg je een warme, gezellig keuken die je verder kan aankleden met leuke decoratie. Wil je veeleer een cottage inrichting met een moderne toets? Als je bijvoorbeeld een oude eiken keuken onder handen neemt, kan je deze het best een lichte tint geven zodat de landelijke structuur van het hout en de materiaalbewerking nog steeds zichtbaar blijft. Op die manier krijg je een perfect huwelijk tussen landelijk en modern!

 

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Mieke Vanderroost is journaliste van opleiding met een grote voorliefde voor architectuur en literatuur. Haar interesses koppelt ze aan een drang naar kennis en informatie rond interieur en design.

MEER ARTIKELS VAN MIEKE VANDERROOST