In de hoofdstad Cebu op het gelijknamige Filipijnse eiland, heeft men grote problemen om de afvalstromen van de provincie onder controle te krijgen. De Belgische designer Sep Verboom kwam op het lumineuze idee om samen met de Filipijnse bevolking van afgedankte ventilatoren (fans) moderne designproducten te maken. Het is ecodesign op zijn best want niet alleen doet men op deze manier aan het recycleren van oude materialen maar wordt er ook plaatselijke werkgelegenheid gecreëerd en stimuleert men de economie.

 

 

Belgisch ecodesign op zijn best

Fruitschalen, hanglampen, spiegels en zelfs tafels en poefjes! Je kan het zo gek niet bedenken of Fantasized heeft het al gemaakt met afgedankte ventilatoren. De combinatie van wit gelakte roosters, warme pasteltinten en gevlochten riet geven de producten een warme en sfeervolle uitstraling.
 

Design van afval met ventilatoren© Fantasized

 

 

 

Gerecycleerde materialen

De voornaamste onderdelen van de Fantasized collectie worden gemaakt van de beschermingsroosters van afgedankte ventilatoren. Ze worden gekocht van lokale schroothandelaren die er zo weer wat aan verdienen. De kappen worden vervolgens door de plaatselijke bevolking met veel aandacht voorzien van allerlei decoraties die in het rooster geweven worden. Het materiaal dat hiervoor wordt gebruikt, zoals kunststof strips,  is afvalmateriaal dat anders op de vuilnishoop zou verdwijnen.

 

verlichting van afval© Fantasized

 

fantasized hanglampen© Fantasized

 

 

 

Nieuwe collectie 'Livable Products'

De eerste FAN producten zagen in 2012 het licht en waren een groot succes. Maar Sep Verboom wil graag meer, hij wil van Fantasized een stabiele onderneming maken die klaar is voor de toekomst en die nog meer voor de Filipijnen kan betekenen. Daarom heeft hij een nieuwe collectie 'Livable products' ontworpen. Leefbare producten die de wereld een stukje aangenamer kunnen maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van wedstrijden, leuke projecten en tips om je woning in te richten? Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!