Het verhaal van dit unieke pand in Rotterdam is al even origineel als het interieur en exterieur. Vóór de renovatie deed dit rijhuis dienst als veredeld appartementsgebouw in een achtergestelde buurt in Rotterdam. Om de wijk te revitaliseren verkocht de gemeente verwaarloosde gebouwen. Het appartement moest opnieuw tot één woning verbouwd worden en de renovatiewerken werden ook in tijd beperkt. De verbouwing van deze Rotterdamse rijwoning resulteerde in een architectonisch schouwspel, waarin geëxperimenteerd werd met tijd en ruimte. Alle wanden en vloeren van het 100 jaar oude rijhuis werden gesloopt tot enkel het omhulsel overbleef. De woning werd vervolgens opnieuw ingedeeld.


Renovatie rijwoning: De zwarte Parel

modern interieur oude bakstenen
Een aaneenschakeling van kleine houten latten vormt een enorm sculpturaal element, dat verschillende ruimtes op een originele manier zoneert in het historische pand. Zo ontstaan woonruimten, die met elkaar in verbinding staan door vides, grote trapgaten of lange zichtlijnen. Alle overbodige borstweringen en deuren zijn weggelaten, waardoor een grote mate van ruimtelijke abstractie ontstaat.

 

keuken met open videBron: link Bron: no-link
open rijwoning met open trap en opvallende architecturale elementenBron: link Bron: no-link

 

In de rijwoning zijn vijf kleuren gebruikt: zwart, wit en drie grijstinten. De gemeenschappelijke linkerwand werd over de hele lengte van het pand wit geschilderd. Oude bouwsporen zoals trapleuningen en leidingen werden behouden en werden in hetzelfde kleur geschilderd. De andere gemeenschappelijke muur bleef onbehandeld. Het houten sculpturaal element werd afhankelijk van het vlak in drie verschillende tinten grijs geschilderd. De kleuren van de vlakken werden afgestemd op de ruimte waarop ze betrekking hebben.

 

renovatie eetplaats oude bakstenen

 

open verdiepingen rijwoning

Vloeren, wanden, plafonds en trappen lopen in elkaar over en lijken soms een ‘Escher-achtige’ onmogelijkheid op te roepen. Ook de zwevende oude trapleuningen en sporen van de trapbomen dragen bij tot de ruimtelijke complexiteit en verkeerdelijke perceptie.

 

Studio en atelier

moderne werkplaats

Op de begane grond doet een vijf meter hoge ruimte dienst als studio. Deze ruimte werd zo open mogelijk gehouden om noodzakelijke voorzieningen langs de wand te kunnen organiseren. Het onderste gedeelte van de rijwoning herbergt ook een grote werkplaats met de ‘dakpannen-bamboetuin’.

 

Exterieur en het dakterras

Zowel het metselwerk, de kozijnen als het glaswerk zijn bedekt met een zwarte glimmende olie. Hierdoor ontstaat als het ware een ‘schaduw’ van de oorspronkelijke gevel. Op enkele plaatsen prikken nieuwe transparante vensters door de historische gevel van de rijwoning naar buiten. De nieuwe ramen kondigen een andere manier van wonen aan. Ook de relatie tussen de oorspronkelijke voorgevel en de nieuwe invulling wordt zo duidelijk afleesbaar.

tuinieren of bad nemen in veranda

In het bovenste gedeelte is het oude pannendak verwijderd en werd en een nieuwe ‘plantenkas’ geplaatst waar je in het bubbelbad kan genieten van het prachtig uitzicht.

 

projectgegevens

Zwarte Parel werd ontworpen door Studio Rolf.fr in samenwerking met Zecc architecten.

Website Zecc architecten: www.zecc.nl                     Fotografie: Frank Hanswijk

Website Studio Rolf.fr: www.rolf.fr                               Locatie: Rotterdam - Nederland

 

placeholder

Zecc Architecten BV

regio Utrecht

MEER INFO OVER DIT BEDRIJF

 

 


Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief!

Op de hoogte blijven van wedstrijden, leuke projecten en tips om je woning in te richten? Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!