Herbestemming: Kerk wordt trendy loft
Het herbestemmen van oude historische gebouwen is het summum voor elke interieurontwerper. Bestaande beschermde elementen combineren met hedendaagse technieken en materialen is dan ook een ware uitdaging. De gekendste herbestemmingen zijn ongetwijfeld de vele pakhuizen en fabrieken die omgetoverd worden naar trendy loftcomplexen. Occasioneel vind je ook eens een originele herbestemming zoals deze kerk in Utrecht. Zecc architecten transformeerde deze oude kerk om tot één hippe woning waar de prachtige sacrale elementen en gewelven verwoven werden met een tijdloos woonvolume
Wonen in een kerk: Concept van de inrichting
Het moderne woonvolume is tot in detail ‘losgehouden’ van het oude gebouw en kan beschouwd worden als een tijdelijke ‘bewoner’ van de historische kerk. Hierdoor kan men de architecturale vorming van de kerk nog steeds in één geheel aanschouwen wat dan ook zorgt voor een majestueus gevoel.
De verkeersruimte meandert dwars door het volume en verbindt de open voorzijde met het achterste gedeelte van de kerk waar vroeger het altaar stond.
Soms is de ervaring van de monumentale kerk dominant en op andere momenten overheerst de nieuwe ‘look’ van de woonkerk. In het achterste gedeelte is de woonkeuken ondergebracht, waarbij het keukenblok los in de ruimte is geplaatst. Oude kerkbanken zijn hergebruikt voor de eettafel.
Onder de tussenvloer bevinden zich slaapkamers, een studeerkamer en een badkamer. Indirect daglicht voor deze functies treedt binnen via openingen in wanden en vloeren. De openingen zijn een soort inwendige patio’s in de kerk, die tevens de woonkamer op de 1e verdieping verdelen in verschillende zones.
Herbestemming kerk: Grondplan en zijaanzicht
projectgegevens
Ontwerp en realisatie: Zecc Architecten Fotografie: Frank Hanswijk
Locatie Zecc architecten: Utrecht – Nederland Aannemer: Rietveld Interieurbouw B.V