Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Beton cire zelf aanbrengen

Beton cire zelf aanbrengen

Indien je overweg kan met een opzetspaan en een schuurbord, kan je met beton cire zelf een stoere betonlook geven aan wanden, meubels, aanrechtbladen en vloeren. Beton cire is te verwerken en kan in dunne lagen van 2 à 3 mm aangebracht worden. 

 

Sokkel betonstuc slaapkamer
Dreamstime

 

Beton cire (ook gekend als betonstuc) is een waterdicht materiaal en dus ideaal om te gebruiken in badkamers, wc’s en keukens. Ook in andere ruimtes komt dit materiaal uiteraard goed tot zijn recht. Zelf beton cire plaatsen vergt enige behendigheid. Voor druk belopen of vochtige zones doe je best beroep op een specialist.

 

 

Geschikte ondergronden

Beton cire kan je op nagenoeg alle ondergronden aanbrengen zoals: gipsbeton, gasbeton, keramische tegels, betontegels, cement, anhydriet, cementgebonden vloeren, stucwerk en watervast multiplex.

De belangrijkste eis die aan de ondergrond wordt gesteld, is dat deze vormvast en vlak is. Gaat de ondergrond werken, dan zal je kleine haarscheurtjes of grotere scheuren waarnemen in het oppervlak. Bij wanden is dit niet zo erg maar bij vloeren en en zeker in vochtige ruimtes, is het aangewezen te zorgen voor een correcte ondergrond. Zo voorkom je vochtproblemen in huis.

 

 

 

Stappenplan zelf beton cire aanbrengen

Wat heb je nodig?

 • Emmer en mixer (voor het aanmaken van de mortel)
 • Weegschaal (voor het correct afwegen van de componenten)
 • Opzetspaan (flexibel), spackmes, schuurbord
 • Handschoenen, spons, doekjes
 • Afplakmateriaal
 • Schuurmateriaal / schuurmachine

 

 

Stap 1: Ondergrond gereed maken

Het is belangrijk dat de ondergrond vlak, schoon, en vetvrij is. Vanzelfsprekend mogen er geen loszittende muur- of verfdelen aanwezig zijn. Gaten of scheuren moeten zoveel mogelijk uitgevuld worden, eventueel met een speciale glasvezelbewapening.

Afhankelijk van het type ondergrond moet je een geschikte primer aanbrengen zodat de ondergrond zijn eventueel zuigende werking verliest en het beton cire zich goed kan hechten.
 

 

Stap 2: Aanmaken van beton cire

Beton cire bestaat uit verschillende componenten die je bij elkaar moet voegen. Zo heb je een wit of grijs cementpoeder, een pigmentpoeder en een vloeibare hars. Je dient aanvankelijk een geringe hoeveelheid aan te maken want het materiaal hardt snel uit (20-30 minuten).

Gebruik een weegschaal om de componenten, zoals het poeder en het pigment nauwkeurig af te wegen. Anders bestaat het risico op kleur- en kwaliteitsverschillen. Met een (beton)mixer kan je de mortel klontvrij aanmaken.
 

 

Stap 3: aanbrengen van beton cire

Het aanbrengen en afwerken van beton cire gebeurt in de volgende stappen:

 1. De eerste laag is een schraaplaag die fungeert als ondergrond voor de 2e laag. Je dient deze zo dun mogelijk maar wel dekkend aan te brengen met een opzetspaan.
 2. Wanneer de eerste laag handdroog is (droogtijd twee tot vier uur), kan je een tweede laag aanbrengen. Door juist grote of kleine bewegingen te maken bij het aanbrengen kun je het uiteindelijke effect bepalen.
 3. De beide lagen moeten nu goed drogen. Dit duurt gemiddeld 24 uur.
 4. Nu kun je de wand of het voorwerp schuren met een schuurmachine (korrelgrootte 120 of meer). Met het schuren geef je extra effect aan de muur. Vergeet niet om na het schuren alles goed stofvrij te maken.
 5. Na het stofvrij maken van de ondergrond moet het beton cire geïmpregneerd worden met de vloeistof die je erbij geleverd krijgt. Dit kan gebeuren met een kwast of een verfroller. Nadat deze laag voldoende droog is, kun je de laatste laag (coating) aanbrengen. Hierdoor wordt het beton cire waterdicht.

 

beton cire spatwand
Shutterstock

 

 

Prijs beton cire laten plaatsen 

Wil je beton cire laten plaatsen door een gespecialiseerd vakman, dan moet je rekenen op een prijs vanaf 80 euro per vierkante meter. Afhankelijk van de ondergrond, aantal hoeken en moeilijkheidsgraad kan dit oplopen tot 150 euro per vierkante meter. 

De hoge prijs van betonstuc laten plaatsen is te verklaren door de dure kost van het materiaal en de vele arbeidsuren die nodig zijn om een kwalitatief resultaat neer te zetten. In ruil krijg je natuurlijk wel een unieke waterdichte en naadloze 

Offertes aanvragen bij gespecialiseerde vakmannen actief in jouw buurt kan via onze offerteservice

 

Betonstuc muren
Shutterstock – Voorbeeld betonstuc als waterdichte muur in de badkamer

 

 

Beton cire kopen

Wil je zelf beton cire plaatsen? De prijs van Beton cire bedraagt ongeveer €45,- de vierkante meter. Dit is exclusief BTW. Hierbij komen nog de kosten bij voor een primer (en eventueel egalisatiemiddel).

 

Ga naar de webshop

 

 

Lees ook
Een nieuwe kast maken met oude schuiven
Een nieuwe kast maken met oude schuiven
creatief met paletten
Creatief interieur met paletten
Salontafel van palet
Salontafel van palet
Creatief met afval: Gerecycleerde meubels en woonaccessoires
Creatief met afval: Gerecycleerde meubels en woonaccessoires
creatieve opbergtips
Creatieve opbergtips
Creatief met krantenpapier
Creatief met krantenpapier
Mancave biljart
Tips voor de ideale mancave
Creatief met lego - Meubels en decoratie van Lego blokjes
Creatief met lego - Meubels en decoratie van Lego blokjes
Doe eens wat anders met je IKEA meubels!
Doe eens wat anders met je IKEA meubels!
glazen opbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet