Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Betonstuc achterwand in de keuken

Betonstuc: waterdicht pleistermateriaal

Betonstuc is een hoogwaardig pleistermateriaal waarmee je de wanden een strakke en stoere natuursteen- of betonlook kunt geven. Door de waterdichte eigenschappen is betonstuc erg geschikt om toegepast te worden als alternatief voor tegelwanden in badkamers en keukens.

 

Betonstuc in vochtige ruimtes zoals de badkamer
Shutterstock – Toepassing betonstuc in vochtige ruimtes

 

 

Wat is betonstuc?

Betonstuc, ook wel beton cire genoemd, is een mortel op basis van cement, fijne betondeeltjes en hars. Aangezien deze materialen bij vermenging en uitdroging zeer hard worden, is betonstuc ook in dunne lagen (2-3 mm) goed geschikt om toegepast te worden op wanden, vloeren, stenen badkamermeubels en wastafels.

De stucmortel kan op kleur gebracht worden met en pigmentpoeder. De uiteindelijke waterdichtheid verkrijgt dit product door een impregneerlaag, en een beschermende coatinglaag. Dankzij deze beschermende afwerking kan betonstuc heel wat verduren.

betonstuc vloer
Dreamstime – Voorbeeld van betonstuc vloer

 

 

Op welke ondergrond Betonstuc plaatsen?

Betonstuc kan op bijna iedere ondergrond worden aangebracht. Ook een ondergrond van gipsplaat, hout of kunststof hoeft geen probleem te zijn zolang deze maar stabiel genoeg is. Er moet wel een primerlaag aangebracht worden om ervoor te zorgen dat de stucmortel zich goed kan hechten.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om wapeningsgaas op de ondergrond aan te brengen. Dit is alleen nodig bij kritieke ondergronden en dient om krimpspanningen op te vangen. Om een waterdichte afwerking te garanderen,  adviseert men om de kimnaden vóór het bepleisteren met betonstuc af te plakken met kimnaden tape en een speciale afdichtingspasta.

Betonstuc aanbrengen is dus niet eenvoudig. Er komt heel wat bij kijken en je moet met allerlei factoren rekening houden. Om zeker te zijn van een kwalitatief en mooi resultaat laat je de werken best uitvoeren door een gespecialiseerde vakman. Ontvang vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat van jouw project via de offertepagina.

Sokkel betonstuc slaapkamer
Dreamstime – Voorbeeld van houten sokkel bekleed met betonstuc

 

 

kleuren en afwerking

Betonstuc wordt op kleur gebracht door toevoeging van kleurpigmenten. Het kleurenpalet van de diverse fabrikanten bestaat over het algemeen uit natuurlijke kleuren met een steenachtige uitstraling zoals graniet en rivierklei maar er zijn ook veel grijstinten te verkrijgen. Deze worden vaak toegepast om een stoere betonlook aan een ruimte te geven.

Door te variëren in de wijze van bepleistering zijn verschillende effecten mogelijk, zoals een effen uitstraling of een meer ‘gewreven’ effect. De naam Beton Cire is een van oorsprong Frans begrip en betekent letterlijk: gewreven (of geboend) beton.

Betonstuc achterwand in de keuken
Shutterstock – Voorbeeld van een waterdichte spatwand in betonlook

 

Voordelen van betonstuc

  • Stoere naadloze beton/steen uitstraling
  • Waterdichte afwerking
  • Betonstuc heeft schimmelwerende eigenschappen
  • Sterke en slijtvaste bepleistering
  • Bestendig tegen vetten en zuren (pas wel op met chloor)

 

 

 

Schoonmaken van betonstuc

Het schoonmaken van betonstuc is over het algemeen vrij eenvoudig. Met een niet agressieve allesreiniger kan de muur gewoon gereinigd worden. Schurende schoonmaakmiddelen kunnen met enige voorzichtigheid ook gebruikt worden maar het liefst niet te vaak. Je moet namelijk voorkomen dat de speciale coatinglaag niet beschadigd raakt. Deze coating zorgt ervoor dat er geen vocht en vuil in het stucwerk kan trekken.

Chloor en bleekmiddelen moet je niet gebruiken. Deze kunnen de coating aantasten. Antikalkmiddelen (antikal, etc.) kunnen beter ook vermeden worden.  Mochten ze perse noodzakelijk zijn, spoel na gebruik de muur dan goed af met veel water.

Betonstuc muren
Shutterstock – Voorbeeld betonstuc als waterdichte muur in de badkamer

 

 

Prijs betonstuc plaatsen

De kostprijs om betonstuc te laten plaatsen hangt sterk af van de ondergrond, het aantal vierkante meters en de moeilijkheidsgraad. Voor het afwerken van vloeren en muren begint de prijs per vierkante meter vanaf 80 euro. Voor meubels en kleine oppervlakten kan de kostprijs al snel oplopen tot 150 euro per vierkante meter. Vrijblijvende offertes kan je online aanvragen via de offerteservice.

Wanneer je gaat vergelijken met andere waterbestendige alternatieven zal je echter al snel merken dat deze prijzen relatief goed meevallen aangezien zowel de materialen als de plaatsing en afwerking inbegrepen zijn.

 

Betonstuc laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
plaatsen renovlies
Renovlies behang voor een perfect egale muur
kalkverf landelijk
Ecologisch met kalkverf
barok behang kopen
Barok behang
Behangen met kranten
Behangen met kranten
Muur kaleien: origineel en authentiek
Muur kaleien: origineel en authentiek
Retro behang voor een trendy interieur
Retro behang voor een trendy interieur
Muur bepleisteren als ondergrond of afwerking
Muur bepleisteren als ondergrond of afwerking
tadelakt blauw
Tadelakt: Waterdicht pleistermateriaal
3D wandpanelen - Walldecor
3D wandpanelen - Walldecor
betonverf muur
Tips voor een muur in betonlook
zelliges plaatsen
Zelliges | Marokkaanse tegels
Pimp je muren met interieur muurstickers
Pimp je muren met interieur muurstickers