Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Muur bepleisteren als ondergrond of afwerking

Muur bepleisteren als ondergrond of afwerking

Kan je je niet helemaal vinden in de huidige staat van jouw muren? Dan kan je de muren laten pleisteren. Een muur bepleisteren houdt in dat je deze via een pleisterlaag afwerkt of egaliseert voor verdere afwerking. Meer over de mogelijkheden en prijzen van het pleisteren van muren samen met interessante tips lees je hier. 

 

Muur pleisteren: egaliseren of afwerken? 

Egaliseren: Je kan een muur bepleisteren om deze te egaliseren en oneffenheden weg te werken. Je maakt de muur m.a.w. klaar voor een verdere afwerking met bijvoorbeeld behang of verf. Vandaar ook de naam behang- of sausklaar pleisteren. 

Afwerken: Je kan ook kiezen voor pleisterwerk dat geen verdere afwerking nodig heeft. De muurpleister is dan ook meteen het ‘eindproduct’. Waar pleisterwerk als ondergrond beperkt is tot behang- of sausklaar stucen, biedt pleisterwerk als eindresultaat meer mogelijkheden: schuurwerk, raapwerk, sierpleister, … 

 

Muur bepleisteren kostprijs & mogelijkheden

Soort pleisterwerk muurGemiddeld prijs per m²
(incl. btw, arbeid, materiaal)
Saus- of behangklaar pleisteren€10 à €25 per m²
Spuitpleister / Spackspuitwerk€5 à €15 per m²
Sierpleister€15 tot €25 per m²
Schuurwerk€15 à €30 per m²
Raapwerk€15 à €35 per m²
Betonstuc€20 à €80 per m²

TIP: Schakel een vakman in voor het bepleisteren van jouw muren. Zo bespaar je jezelf tijd en moeite én kies je voor kwaliteit en een mooi eindresultaat! Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Vraag vrijblijvend offertes aan bij specialisten in pleisterwerk via de offertepagina

 

voorbeeld muur plakken
Shutterstock

 

1. Saus- of behangklaar pleisteren 

Wil je jouw muur behangen of verven, dan kan je de muur vooraf saus- of behangklaar laten pleisteren. Men maakt de muur dan egaal om zo een mooi resultaat te bekomen als er verf of behangpapier overheen komt. 

Is het de bedoeling om de muur te verven, dan zal de stukadoor de muur sausklaar pleisteren. Hij werkt dan alle oneffenheden weg om te voorkomen dat ze zichtbaar zijn op de geverfde muur. Behangklaar pleisteren volgt hetzelfde principe. Alleen moet de muur dan ‘minder’ egaal zijn omdat er nog behangpapier overheen komt dat overgebleven oneffenheden kan camoufleren. 

Eigenschappen: geschikt vóór het schilderen of behangen, (volledig) egale afwerking
Richtprijs saus- of behangklaar pleisteren: €10 à €25 per m². Ontvang offertes op maat

 

2. Spuitpleister / Spackspuitwerk

Een muur pleisteren met spuitpleister of spackspuitwerk is vrij goedkoop in vergelijking met de andere soorten pleisterwerken. Dat komt omdat het met een spuitmachine kan worden aangebracht. Dat betekent meer werk op minder tijd en dus minder arbeidskosten. 

Spackspuitwerk is herkenbaar aan de korrelige structuur. Daarbij zijn verschillende korrelgroottes en kleuren mogelijk. Vóór die uiteindelijke korrelige afwerkingslaag aangebracht wordt, brengt men eerst nog een meslaag aan om de muur egaal te maken. 

Eigenschappen: goedkoop, snel, machinaal aan te brengen, korrelige structuur
Richtprijs spuitpleister/spackspuitwerk: €5 à €15 per m². Ontvang offertes op maat

 

3. Sierpleister

Een muur pleisteren kan ook met sierpleister. Sierpleister is erg geschikt als je een decoratieve afwerking wil. Er bestaan verschillende soorten sierpleister. Spachtelputz bijvoorbeeld is een kunststofgebonden sierpleister die bestaat uit marmerkorrels en bindlijm. Rustiekputz en Granol zijn gelijkaardig maar hebben een grovere structuur. Hoe grover de structuur van de sierpleister, hoe geschikter deze is om muurpatronen aan te brengen. 

Eigenschappen: decoratieve afwerking, mogelijk om muurpatronen aan te brengen
Richtprijs sierpleister: €15 à €25 per m². Ontvang offertes op maat

 

4. Schuurwerk

Schuurwerk is bedoeld om de muur extra structuur te geven. Die structuur bekomt men door zand door de pleister te mengen. Afhankelijk van de dikte van de zandkorrel kan je kiezen voor fijn of grof schuurwerk.

Schuurpleister heeft een dikte van 3mm tot 5mm en brengt men aan met een schuurmachine. Hoewel er ook andere effecten mogelijk zijn, is het cirkelachtig effect dat daardoor ontstaat erg populair. Groot voordeel van schuurwerk is de vochtbestendigheid. Daardoor is het uiterst geschikt als pleisterwerk in vochtige ruimtes zoals de badkamer. 

Eigenschappen: vochtbestendig, om extra structuur aan te brengen, cirkelachtig effect
Richtprijs schuurwerk: €15 à €30 per m². Ontvang offertes op maat

 

5. Raapwerk

Heb je te maken met grote oneffenheden, dan is raapwerk gezien de grote afwerkingsdikte (7mm tot 5mm) een goede keuze voor het plakken van de muren. Dankzij de dikke laag gipsmortel kan je scheve/ruwe oppervlakken makkelijk terug recht/egaal maken. Raapwerk wordt bijvoorbeeld vaak toegepast bij het afwerken van trappen of haarden. Net zoals schuurwerk, is raapwerk vochtregulerend en dus geschikt voor vochtige ruimtes. 

Eigenschappen: vochtbestendig, geschikt om grote oneffenheden weg te werken
Richtprijs raapwerk: €15 à €35 per m². Ontvang offertes op maat

 

6. Betonstuc

Betonstuc is een pleister op basis van betondeeltjes, cement en hars. Het is een sterke en traaghardende pleister waarmee je de muren een stijlvolle betonlook kan geven. Door kleurpigment toe te voegen kan je betonstuc bovendien de kleur geven die je zelf wil. Door de muur te plakken met betonstuc sluit je de muur af waardoor deze waterdicht en dus geschikt is voor vochtige ruimtes. 

Eigenschappen: vochtbestendig, betonlook, sterk en traag drogend
Richtprijs betonstuc: €20 à €80 per m². Ontvang offertes op maat

 

oude muur bepleisteren
Shutterstock

 

Zelf muur pleisteren of vakman inschakelen? 

Zelf de muren bepleisteren kan, maar hou er rekening mee dat dat enige handigheid en tijd vraagt. Je moet ook zelf al het nodige materiaal voorzien, wat al snel wat geld kan kosten. Fouten tijdens doe-het-zelven zijn bovendien snel gemaakt, wat kan leiden tot onverwachte kosten. 

Schakel je een vakman in om jouw muren te laten pleisteren, dan kan je profiteren van enkele interessante voordelen: 

  • Advies op maat: Een vakman heeft de nodige kennis en ervaring om het juiste advies te geven en jou bij te staan in het zoeken naar het geschikte soort pleisterwerk voor jouw situatie. 
  • Kwalitatief resultaat: Een professional weet hoe hij te werk moet gaan en heeft kennis van de verschillende pleistertechnieken. Zo ben jij verzekerd van kwaliteit en een mooi eindresultaat op lange termijn. 
  • Een vakman heeft het nodige materiaal: Een vakman beschikt over degelijk materiaal waardoor je zelf geen materiaal moet voorzien en dus geld kan besparen. 
  • Bespaar op moeite en tijd: Bespaar jezelf heel wat tijd en moeite door een professional de klus te laten klaren. 
Pleisterwerken laten uitvoeren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
barok behang kopen
Barok behang
zelliges plaatsen
Zelliges | Marokkaanse tegels
Behangen met kranten
Behangen met kranten
Tips voor een creatief interieur met bordverf
Tips voor een creatief interieur met bordverf
kalkverf landelijk
Ecologisch met kalkverf
Betonstuc achterwand in de keuken
Betonstuc: waterdicht pleistermateriaal
betonverf muur
Tips voor een muur in betonlook
fotobehang kopen
Fotobehang kopen: Voorbeelden - Leuke merken & Tips
Glasvezelbehang: Soorten en prijzen
Glasvezelbehang: Soorten en prijzen
Soorten behang en hun eigenschappen
Soorten behang en hun eigenschappen
Retro behang voor een trendy interieur
Retro behang voor een trendy interieur
whiteboardverf
Whiteboard verf