Glasvezelbehang: Soorten en prijzen
Glasvezelbehang is een soort behang dat voornamelijk wordt gebruikt om beschadigde muren te herstellen of tijdens renovaties om het bestaande pleisterwerk te verstevigen. Op deze manier krijg je opnieuw egale wanden. Is de muur effectief beschadigd zal je steeds gebruik moeten maken van glasvezelbehang met een bepaald patroon. De eigenschappen, voor- en nadelen en tenslotte de gemiddelde prijs van glasvezelbehang vind je terug in dit artikel.
Wat is glasvezelbehang?
Glasvezelbehang is gemaakt van fijne glasvezels die op een speciale manier met elkaar zijn verweven. In een volgende stap worden ze geperst tot er een fijn en sterk gaas ontstaan. Glasvezelbehang heeft doorgaans een bepaalde structuur doordat er lokale verdikkingen worden aangebracht. Het is te verkrijgen in visgraat-, zigzag-, ruit- en weefstructuur. Glasvezelbehang wordt enkel geproduceerd in wit maar is perfect overschilderbaar met latex-verf zodat je het kan aanpassen aan je eigen wensen.
Eigenschappen van glasvezelbehang
Glasvezelbehang wordt vaak gebruikt tijdens renovaties om het bestaand pleisterwerk te verstevigen zodat het niet verder kan afbrokkelen. Naast gewoon glasvezelbehang kan je eveneens opteren voor geluidsdempend glasvezelbehang. Een laatste belangrijke eigenschap van glasvezelbehang is dat het nauwelijk of niet zal branden. Het aanbrengen van dit soort behang zorgt mee voor een goede brandveiligheid.
Prijs glasvezelbehang
Glasvezelbehang is verkrijgbaar in verschillende diktes en structuuren wat natuurlijk mee de prijs bepaalt. Welke dikte je nodig hebt voor je woning is afhankelijk van de kwaliteit van de ondergrond. Hoe meer oneffenheden en scheuren, hoe dikker het glasvezelbehang. Prijzen per vierkante meter schommelen tussen de €15 en €20.
Glasvezelbehang of renovlies?
Vroeger werd er resoluut gekozen voor glasvezelbehang om oude muren op te kalefateren. Momenteel bestaat er ook een andere optie, namelijk renovlies. Renovatievlies is egaal en verkrijgbaar zonder motief. Met renovlies krijg je een naadloos resultaat terwijl je bij glasvezelbehang steeds een bepaalde structuur op je muren krijgt. Beide worden aangebracht met behangerslijm maar waar glasvezelbehang soms allergische reacties kan veroorzaken, gebeurt dit zelde met renovlies. Lees over dit andere materiaal alles in het artikel ‘Renovlies behang voor een perfect egale muur‘.
Voor- en nadelen glasvezelbehang
Een eerste nadeel van glasvezelbehang is dat het moeilijk is te verwijderen. Daarbovenop kan glasvezel leiden tot irritatie van de huid, ogen en luchtwegen. Het is daarentegen wel gemakkelijk zelf aan te brengen. Je gaat ongeveer op dezelfde manier te werk als bij het behangen van een ruimte, met één verschil: je brengt de lijm rechtstreeks aan op de muur in plaats van op het papier. Andere voordelen van glasvezelbehang zijn: scheuroverbruggend, vlamvertragend, sterk, duurzaam en overschilderbaar in alle kleuren.
Behangwerken laten uitvoeren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk