Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zo maak je de perfecte accentmuur

Zo maak je de perfecte accentmuur

Accentwanden of accentmuren zijn steeds vaker terug te vinden in moderne inrichtingen. Niet onterecht want spelen met kleur doet je interieur leven en dynamisch aanvoelen. De combinatie van de juiste kleur op een weldoordachte muur kan bovendien ook een belangrijke invloed hebben op de ruimtelijke ervaring van de kamer. Hoe je een geslaagde accentmuur kan verven of behangen lees je hier.

 

kleuren kiezen voor je accentwand

Het kiezen van een geschikte accentkleur hangt af van heel wat factoren. Hoewel we geen kijkje kunnen nemen in je interieur zijn er toch enkele basisregels die van toepassing zijn in elk interieur. Hou deze kleurentips in acht en je accentmuur zal gegarandeerd geslaagd zijn!

 

1. Oppervlakte van de accentmuur

Voor een kleine accentwand kies je best pure en opvallende kleuren. Hoe groter het oppervlak van je accentwand, hoe lichter het kleur mag zijn. Wanneer je een grote accentmuur hebt, kan je ook gebruikmaken van kleuren die minder zuiver zijn.

Dit zijn kleurtinen die meer grijs bevatten of een combinatie van verschillende kleurtinten bevatten. Door te spelen met kleuren kan je ervoor zorgen dat een klein oppervlak evenveel indruk zal maken als een grote accentwand in een lichte kleurtint. Omgekeerd zullen de zachte kleurtinten er ook voor zorgen dat je muur niet schreeuwt om aandacht.

 

2. Glansgraad

Glanzende kleuren zijn drukker dan matte kleuren. Op grote oppervlakken vermijd je best glanzende verf. Een hoge glansgraad laat je interieur er frisser uitzien, een matte kleur zal zorgen voor een intiemere sfeer. Geraak je er niet uit kies dan voor de gulden middenweg in satijnglans.

 
 

3. Natuurlijke lichtinval

Hou rekening met de natuurlijke verlichting. Wanden waar weinig daglicht op schijnt zal sowieso donkerder ogen. Donkere ruimtes geef je dus best een lichter accentkleur. Om het effect van je kleur te zien kan je eerst een kleurstaal verven op de wand. Onder daglicht zullen oneffenheden ook duidelijker zichtbaar zijn. Zeker wanneer je donkere kleuren wil gebruiken. Bereid de muur dus goed voor en leg verschillende lagen verf aan.

 

4. Begeleidende kleuren

Begeleidende kleuren zijn de kleurtinten die gecombineerd worden met het kleur van de accentmuur. Deze hebben als functie rust te creëren in het interieur. Hiervoor kan je kiezen voor toon-op-toon tinten of of witte kleurtinten. Meer informatie over het combineren van kleuren vind je in het artikel over kleurencombinaties.

 

accentmuur
Shutterstock

 

Ruimtelijk effect van accentwanden

Lichte kleuren weerkaatsen meer licht dan donkere kleuren waardoor ze je interieur groter doen lijken. Om een kleine ruimte groter te doen lijken verf je de accentwand dus best in een lichte kleur. Donkere accentmuren zorgen er dan weer voor dat de ruimte meer geborgenheid zal uitstralen dan bij lichte kleuren.

 

Accentwand kiezen

De keuze van de accentwand hangt af van het gewenste effect. Een accent op de achtergrond zal de ruimte naar je toe trekken terwijl een zijdelingse wand met accentkleur de ruimte er net langer zal laten uitzien. Een donkere plafond of donkere accentkleuren bij twee overeenliggende muren zullen er voor zorgen dat de ruimte kleiner en intiemer aanvoelt. Deze accenten kan je toepassen wanneer je woont in een herenhuis met hoge plafonds of een loft met grote oppervlakten.

 

Accentmuren met texturen en lijnen

Ook met textuur kan je het ruimtelijk effect van je accentmuur versterken. Zo zullen horizontale lijnen het lengtegevoel versterken terwijl verticale lijnen de hoogte gaan accentueren. Behangpapier met opvallende motieven is ook ideaal voor een snelle make-over.

 

 

Accentmuur behang
Shutterstock

Een accentmuur vraagt behoorlijk wat aandacht. In vaak gebruikte ruimtes zoals de woonkamer plaats je deze best achter de zetel of eetplaats zodat je er geen uren moet naar staren.

 

Accentkleur plafond
Shutterstock

Een accent op je wand of plafond hoeft niet altijd over de volledige lengte door te lopen. Door te spelen met vlakken kan je de oppervlakte beperken en het ruimtelijk effect nog meer versterken. Je moet ook minder verf kopen maar het afplakken van rechte lijnen vergt toch enige behendigheid en voorbereiding.

TIP

tips voor het schilderen of behangen van een accentwand

  • Ga geen accentkleuren herhalen. Bij repetitie spreek je niet meer van een accentkleur en kan je interieur druk overkomen.
  • Verf sierlijsten mee met het plafond en niet met de accentwand.
  • Bij het combineren van meerdere kleuren zorg je best voor één dominant kleur. Meerdere kleurtinten met dezelfde kleurtoon zullen de kracht van elk individuele kleur tenietdoen.
  • Ga je verschillende accentmuren maken doorheen je huis? Kies voor contrasterende kleuren in dezelfde kleurtoon. Zo krijg je een samenhangend en fris geheel.

 

 

gang accentmuur groen
Interieurdesigner

 

Schilder- of behangwerken laten uitvoeren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Pimp je muren met interieur muurstickers
Pimp je muren met interieur muurstickers
Betonstuc achterwand in de keuken
Betonstuc: waterdicht pleistermateriaal
tadelakt blauw
Tadelakt: Waterdicht pleistermateriaal
barok behang kopen
Barok behang
zelliges plaatsen
Zelliges | Marokkaanse tegels
fotobehang kopen
Fotobehang kopen: Voorbeelden - Leuke merken & Tips
3D wandpanelen - Walldecor
3D wandpanelen - Walldecor
Tips voor een creatief interieur met bordverf
Tips voor een creatief interieur met bordverf
whiteboardverf
Whiteboard verf
Behangen met kranten
Behangen met kranten
Muur kaleien: origineel en authentiek
Muur kaleien: origineel en authentiek
betonverf muur
Tips voor een muur in betonlook