Het waterbed: Alle voordelen en nadelen op een rijtje
Het waterbed heeft de laatste jaren aan heel wat populariteit gewonnen dankzij verbeterde technieken en een sterke daling in prijs. De voornaamste redenen om te kiezen voor waterbedden zijn extra comfort, helende werking en anti-allergische eigenschappen. In dit artikel overlopen we de voornaamste eigenschappen van een waterbed.
Opbouw van een waterbed
Waterbedden zijn matrassen die bestaan uit één of meerdere kunststofzakken die gevuld worden met water. De bedden werden oorspronkelijk gemaakt om doorliggen bij langdurige bedlegerigheid tegen te gaan maar worden nu ook steeds vaker gebruikt voor alledaags gebruik wegens het hoge comfortgehalte. De exacte opbouw kan verschillen per type en fabrikant. Goed vergelijken is dus de boodschap.
Voordelen waterbedden
De voordelen van watermatrassen zijn erg divers. Naast hun heilzame werking op de gezondheid bieden ze nog enkele troeven die je zeker zullen aanstaan:
Volgt elke lichaamsvorm moeiteloos
Een waterbed neemt beter dan om het even welk ander bed de lichaamsvorm aan. Zo wordt het gewicht evenwichtig verdeeld en wordt het lichaam gelijkmatig ondersteund. Zo krijg je dus meer slaapcomfort en is er ook minder kans op rugklachten en spierpijn.
Thermisch verwarmen
Heel wat waterbedden zijn verkrijgbaar met ingebouwde verwarming. Zo voorkom je een koud en oncomfortabel gevoel tijdens de wintermaanden. Bij sommige bedden is het mogelijk twee verschillende temperaturen in te stellen naargelang de eisen van je partner.
Duurzaam
Bij het correct gebruik gaat een waterbed veel langer mee dan de traditionele matras. De hoge prijs die je betaalt bij de aankoop zal je na verloop van jaren dus zeker terugverdienen.
Beschermt tegen allergieën
Huisstofmijten kunnen zich niet in de matras nestelen door de gesloten opbouw. Hierdoor is een waterbed bijzonder geschikt voor mensen die last hebben van allergieën.
Nadelen waterbed
Aan een waterbed zijn ook enkele nadelige eigenschappen verbonden. Wanneer je hier rekening mee houdt kom je zeker niet voor onaangename verrassingen te staan:
Kans op lekken
Aangezien waterbedden gevuld zijn met water spreekt het voor zich dat er steeds een kans bestaat op lekken. Daarom kies je best voor een softside waterbed waarbij de matras beschermd wordt door een schuimrubberen omhulsel. Bij de betere merken is hier heel wat aandacht aan besteed waardoor de kans dat je watermatras lekt bijna onbestaand is.
Draagkracht en gewicht
Een waterbed weegt al snel een halve ton. De bouw van je woning moet dus sterk genoeg zijn om dit gewicht op te vangen. Ook wanneer je het bed wil verhuizen kan dit voor problemen zorgen. Het water zal eerst afgelaten moeten worden om nadien weer op te vullen.
Speciale formaten
Hardside waterbedden kunnen speciale formaten hebben waarvoor groter bedlinnen gekocht moet worden. Bij softside waterbedden is dit vaak niet het geval. Vraag zeker naar meer informatie wanneer je langs gaat bij een matrassenwinkel of slaapwinkel.
Bewegen en klotsen van de matras
Niet elk waterbed is even stabiel. Bij sommige modellen heeft het water meer bewegingsvrijheid wat zorgt voor een onstabiel en klotsend gevoel. Ben je hier geen voorstander van dan kan je kiezen voor een gestabiliseerd waterbed. Deze zijn onderverdeeld in compartimenten of kamers met het zogenoemde Floating systeem. Het probleem met klotsende matrassen is vooral terug te vinden bij goedkopere producten. Wanneer je kiest voor een kwalitatief merk zoals Lunarest, Poseidon of Profine ZenSleep kan je op beide oren slapen.
Prijs waterbed
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de prijs van een waterbed vergelijkbaar met die van een goede matras. Afhankelijk van je eisen en voorkeuren kan je ze reeds kopen vanaf 500 euro. Deze prijzen kunnen al snel oplopen tot meer dan 1000 euro wanneer je specifieke eisen hebt. Ga zeker langs bij verschillende matrassenwinkels om hun prijzen zo goed mogelijk te kunnen vergelijken.