Centrale verwarming
Een centrale verwarmingsinstallatie, kortweg cv-installatie genoemd, is een installatie die je volledige woning voorziet van warmte. Het bestaat uit één centrale ketel die de geproduceerde warmte verspreidt via een netwerk van leidingen of luchtkokers. Dankzij nieuwe bouwtechnieken en beter isolatiewaarden zijn er tegenwoordig heel wat alternatieven voor traditionele verwarmingsinstallaties op de markt gekomen. In dit artikel kom je alles te weten over de mogelijkheden en soorten centrale verwarming.
Brandstof kiezen
Meer dan ooit staan mensen stil bij hun impact op het milieu. Er wordt dan ook vaak gekozen voor verwarming die werkt op hernieuwbare energie die liefst op een groene manier wordt opgewekt. Hierbij een overzicht van de meest gebruikte energiebronnen voor centrale verwarming:
Aardgas
De meest gebruikte energiebron om de woning te verwarmen is aardgas. Het is een comfortabele energiebron waarvoor je geen opslagplaats nodig hebt en waarvan je vrijblijvend kan afnemen door middel van een meter. Zo kan je de betalingen spreiden en hoef je geen honderden euro’s neer te leggen in één keer. Het nadeel van aardgas is dat je afhankelijk bent van fosiele brandstof, dat er leidingen moeten liggen in je straat en dat je geen grote voorraad kan inkopen als de prijs wat lager staat.
Stookolie / Mazout
Stookolie of mazout is een fossiele brandstof in vloeibare vorm. Deze kan je opslaan in een ondergrondse of bovengrondse tank. Het grootste voordeel van stookolie is dat je zelf kan kiezen wanneer en aan welke prijs je de tank laat opvullen. Je bent ook onafhankelijk van je leverancier.
Elektriciteit
Elektriciteit was lange tijd één van de duurste energiebronnen om de woning te verwarmen. Sinds de komst van zonnepanelen, betere isolatienormen en fossiele brandstoffen die steeds duurder worden, is elektriciteit weer aan een opmars bezig. Zo werken warmtepompen uitsluitend nog op elektriciteit.
Pellets
Hoewel pellet verwarming in België nog maar recent is ingeburgerd wordt het al vele jaren gebruikt in Duitsland en Oostenrijk. Pellets zijn gemaakt van geperst afvalhout en is dus onbeperkt voorradig. Het wordt ook in eigen land gemaakt, wat de welvaart en onafhankelijkheid zeker ten goede komt.
Wat is de beste keuze voor mijn situatie?
Welke type centrale verwarming (op welke brandstof, met welk type ketel, met welke verwarmingstoestellen) het meest geschikt is voor jouw situatie is vooral afhankelijk van je eigen wensen en de mogelijkheden van de locatie. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van gespecialiseerde verwarmingsinstallateurs via de offertepagina.
De verwarmingsketel kiezen
Eén van de moeilijkste keuzes is ongetwijfeld welke cv-ketel je gaat plaatsen. Bij het kiezen van een ketel zullen de benodigde brandstof, de prijs van een installatie en het rendement doorslaggevende factoren zijn. De meest gebruikte cv-ketels zijn:
hoogrendementsketel
Een hoogrendementsketel scoort een pak beter op gebied van rendement dan de conventionele cv-ketels die een gemiddeld rendement van 88% hebben. Een hoogrendementsketel kan je herkennen aan het HR+ label voor een aardgasaansluiting. Kies je voor stookolie, dan moet je op kijken naar het Optimaz Label. De prijs van een hoogrendementsketel start vanaf +/- 1500 euro. Het rendement schommelt rond de 92%.
Condensatieketel
De condensatieketel gebruikt de condenserende warmte uit rookgassen terwijl gewone ketels deze onbenut laten verdwijnen door de schouw. Hierdoor stijgt het rendement van een condensatieketel naar een minimum van 100%. Dit type cv-ketel is dus niet alleen bijzonder zuinig maar ook heel milieuvriendelijk. Op jaarbasis mag je al snel rekenen op een besparing van 15%. Deze ketels kan je herkennen aan het HR TOP-label.
CV-pelletkachels
CV-ketels op pellets bieden hetzelfde comfort als ketels op aardgas of huisbrandolie. Om een langdurige toevoer te garanderen, moet je wel een opslagruimte voor je pellets. De grootste voordelen van verwarming op pellets zijn de onafhankelijkheid van olieproducten, het milieuvriendelijk karakter en de goedkope prijs. Pelletkachels kunnen ook gecombineerd worden met warmwaterboilers of zonnecollectoren.
De verwarmingstoestellen kiezen
Hoe we de geproduceerde verwarming van de cv-ketel ervaren zal grotendeels bepaald worden door de verwarmingselementen. De meest gebruikte verwarmingstoestellen voor centrale verwarming zijn radiatoren, vloerverwarming, convectoren en luchtverwarming.
Radiatoren
De radiator is één van de meest ingeburgerde verwarmingstoestellen in België. Het werkingsprincipe is gedurende vele jaren ongewijzigd gebleven maar de uitvoeringen, thermostaten en toebehoren zijn wel steeds aangepast aan de laatste technologie. Radiatoren geven hun warmte af via stralingswarmte uit het warme water. Dit warm water wordt gemaakt in de cv-ketel en vervolgens door de woning verspreidt via leidingen. De constante cyclus van het water zorgt ervoor dat de radiator steeds op temperatuur blijft. Het grootste voordeel van radiatoren is dat ze niet ingebouwd moeten worden. Ze zijn dus een prima keus wanneer je geen grote renovatiewerken wil uitvoeren. De nadelen van radiatoren zijn de ongelijkmatige verdeling van warmte en een verlies aan vrije ruimte tegen de muren.
Vloerverwarming
Centrale vloerverwarming bestaat uit een systeem van waterleidingen die weggestopt zijn onder de vloer. Net zoals bij radiatoren stroomt warm water door de buizen, die op hun beurt de warmte afgeven aan de kamer. Het grote voordeel van vloerverwarming is een aangename warmteverdeling en de onzichtbare integratie. Nadelig is dan weer de langere wachttijd om een kamer op te warmen. Zeker bij goed geïsoleerde woningen kan het lonen om te werken met vloerverwarming.
Luchtverwarming
In tegenstelling tot radiatoren en vloerverwarming wordt bij luchtverwarming geen water gebruikt. De aangemaakte warmte van de cv-ketel wordt door luchtkokers in de woning verspreidt via ventilatieroosters. Het grote voordeel van dergelijk kanalensysteem is dat het ook gebruikt kan worden voor luchtreinigers of airconditioning.
Convectoren
Bij convectoren wordt de warmte afgegeven door convectie. In tegenstelling tot stralingswarmte is er bij convectie minder volume nodig waardoor je minder ruimte nodig hebt dan bij radiatoren. Convectoren kunnen ingewerkt worden in de vloeren of muren zodat je geen kostbare plaats verliest.
Prijs centrale verwarming plaatsen
Door de grote keuze aan verwarmingssystemen is prijzen vergelijken niet altijd even makkelijk. Je moet niet alleen rekening houden met de prijs van de installatie maar ook het verbruik. Om na te gaan welke verwarming het best bij jouw persoonlijke voorkeuren, budget en woning vraag je daarom best raad bij verschillende verwarmingsinstallateurs:
Centrale verwarming laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk