Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
kalkontharder voorbeeld

Kalkontharder: types, werking & onderhoud

Last van hardnekkige kalkaanslag op de kranen in je badkamer of keuken? Merk je een aanzienlijk verminderde werking op bij je verwarmingsinstallatie, koffiezetapparaat of vaatwasser? Dan heb je waarschijnlijk last van te hard water. Een kalkontharder lost dit probleem efficiënt op. In dit artikel lees je meer over de verschillende soorten kalkontharders, prijzen, onderhoud, …

Ga snel naar:
Hoe werkt een kalkontharder?
Soorten kalkontharders
Kalkontharder prijs
Heb ik een kalkontharder nodig?
Onderhoud kalkontharder
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een kalkontharder?

Een kalkontharder, ook wel een waterverzachter of -ontharder genoemd, zet hard water om in zacht water. Dat heeft verschillende voordelen:

 • Lagere energiefactuur: na verloop van tijd slibben je waterleidingen dicht door kalkvorming. Dat bemoeilijkt het verwarmingsproces van je cv-ketel. Dankzij zacht water geven je verwarmingstoestellen wel optimaal warmte af, met lagere energiekosten tot gevolg.
 • Minder kalkaanslag: met een kalkontharder heb je geen last meer van ontsierende kalkaanslag op je douchekop en kranen. Je moet ook minder poetsen met antikalk producten of azijn.
 • Langere levensduur van huishoudtoestellen: dankzij zacht water gaan je vaatwasser, wasmachine, koffiezetapparaten, … veel langer mee.
 • Minder wasproducten: zeep en waspoeder werken veel beter met zacht water. Zo moet je minder wasproducten kopen en voelt je kledij ook zachter aan.
 • Betere smaak van je water: zacht water heeft een betere smaak. Dit zal je ongetwijfeld aan je koffie en thee proeven.

kalkontharder

 

 

Hoe werkt een kalkontharder?

Een kalkontharder zet hard water om in zacht water. Maar hoe verloopt dat proces precies? We zetten de verschillende stappen kort op een rij:

 • STAP 1: een cilinder met harskorrels wisselt calcium- en magnesiumionen in voor natriumionen. Dat proces heet ‘ionenuitwisseling’.
 • STAP 2: door die uitwisseling van ionen raakt die harscilinder na verloop van tijd verzadigd met kalk. Dan is een spoelbeurt met zout water nodig om die cilinder weer schoon te maken (regenereren). Daarvoor is dus zout nodig uit het zoutreservoir van de kalkontharder.
 • STAP 3: na die spoeling verdwijnt het zoute spoelwater via een afvoer naar de riolering.

 

alternatief: EEN KALKONTHARDER ZONDER ZOUT

Om hard water naar zacht water om te zetten, heeft een kalkontharder dus zout nodig. Er bestaan echter ook waterontharders zonder zout of afvoer. Die zorgen ervoor dat de kalk in je water blijft rondzweven en zich niet afzet op je leidingen (bv. magnetische kalkontharder). Let op: de doeltreffendheid van deze toestellen is tot op vandaag nog onvoldoende bewezen.

Conclusie: wil je zeker zijn van een optimale ontkalking en dus lagere energiekosten, een langere levensduur van je huishoudtoestellen, …? Dan kies je best voor een kalkontharder met zout. Wil je een goed zicht op de mogelijkheden en de prijzen? Vraag dan gratis voorstellen aan bij verschillende installateurs actief in je buurt. Start je aanvraag hier.

 

 

Soorten kalkontharders

Er zijn 2 grote types kalkontharders met zout op de markt: mechanische kalkontharders en elektronische kalkontharders. Het verschil tussen beide toestellen zit in het verbruik van zout en water + de frequentie waarmee de harscilinder wordt schoongespoeld met zout water. Een overzicht:

 

1) Mechanische kalkontharder

Een mechanische of hydraulische waterontharder werkt op basis van waterdruk en niet op elektriciteit.  De regeneratie met zout water gebeurt op bepaalde tijdstippen, zonder rekening te houden met je waterverbruik. Zo bestaat het risico dat de regeneratie te laat gebeurt of op een moment dat de harscilinder nog niet verzadigd is.

→ Prijs: 1.000 à 1.400 euro, incl. btw en plaatsing

Wanneer is een mechanische kalkontharder de beste keuze? Een mechanische waterontharder is een goede keuze wanneer je waterverbruik het hele jaar door vrij stabiel blijft. Zo ben je zeker van een optimale ontkalking en verdien je je investering eenvoudig terug (lagere stookkosten door minder kalkvorming, minder wasproduct, …).

 

2) Elektronische kalkontharder

Een elektronische waterontharder is een volumegestuurd toestel dat werkt op basis van een elektronisch besturingssysteem. Een microprocessor houdt met behulp van een sensor je waterverbruik bij. Een groot voordeel is dat je zelf de tijd van regeneratie kan instellen. Hierdoor werkt een elektronische ontharder effectiever en zuiniger en vindt er bovendien geen onnodige regeneratie plaats.

→ Prijs: 1.600 à 2.000 euro, incl. btw en plaatsing

Wanneer is een elektrische kalkontharder de beste keuze? Een elektronische waterontharder past uitstekend bij gezinnen met een variabel waterverbruik (bv. langere periodes op reis, veel bezoek over de vloer,…). Dankzij de precieze, volumegestuurde werking verdien je je investering sneller terug dan bij een mechanische kalkontharder.

 

Welke kalkontharder kies ik best?

Dat hangt af van je waterverbruik, de grootte van je huishouden en je vooropgestelde budget. Is je waterverbruik vrij constant? Dan is een mechanische kalkontharder een goede optie. In het andere geval kies je beter voor een elektronische kalkontharder. Het is ook belangrijk om een waterverzachter te kiezen met een capaciteit op maat van je waterverbruik. Voor kleinere gezinnen bestaan er bv. compacte kalkontharders die je eenvoudig onder je gootsteen, in een keukenkast, … kan opbergen.

TIP: een installateur geeft je graag advies op maat over de mogelijkheden voor een kalkontharder op maat van jouw situatie en wensen. Kom in contact met een professional via ons offerteformulier.

 

 

Kalkontharder prijs

Wat kost een waterontharder? Dat hangt vooral af van het type ontharder en de benodigde capaciteit. Een kort overzicht van de kalkontharder prijzen:

Soort kalkontharderPrijs
(incl. btw en plaatsing)
Mechanische kalkontharder€ 1.000 à 1.400
Elektronische kalkontharder€ 1.600 à 2.000

Benieuwd naar een prijs op jouw maat? Hou er rekening mee dat de prijzen kunnen verschillen van installateur tot installateur. Wil je gericht modellen van kalkontharders en hun kosten, adviezen, werkwijzen, … vergelijken? Vraag dan zeker gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

Kalkontharder plaatsen

 

Heb ik een kalkontharder nodig?

Hard water is water met een hoge concentratie kalk. De hardheid wordt uitgedrukt in Duitse graden (dH’s) en hangt af van de regio waarin je woont. Gemiddeld hanteren drinkwaterbedrijven de volgende schalen:

HardheidBeoordeling
0 - 4 dHZeer zacht
4 - 8 dHZacht
8 - 12 dHGemiddeld
12 - 18 dHVrij hard
18 - 30 dHHeel hard

Schommelt je waterhardheid rond de 20 dH? Dan loont het de moeite om een kalkontharder aan te kopen. Ga de hardheid van je water na bij je drinkwaterbedrijf of richt je tot een installateur van kalkontharders.

In principe is kalkhoudend water niet ongezond. Calcium en magnesium zijn mineralen die ons lichaam van nature nodig heeft. Pak hard water vooral aan wanneer je last hebt van hardnekkige kalkaanslag op je sanitair of als het zorgt voor een slechte werking van je verwarmingsinstallatie, boiler, wasmachine, …

 

Wettelijke bepalingen bij plaatsing kalkontharder

Laat je een waterontharder plaatsen? Dan moet je rekening houden met de volgende wettelijke bepalingen:

 • het toestel moet voorzien zijn van een Kiwa Water Mark-certificaat of een andere kwaliteitsverklaring die erkend is door de overheid.
 • Bij het ter beschikking stellen van drinkwater aan derden (bv. horeca, sportzalen, scholen, …) mag de hardheid van het water zeker niet onder de 5,6 dH dalen.
 • Collectieve installaties met onthard water moeten regelmatig gemeten, bemonsterd en onderzocht worden.

Wil je meer weten over het wettelijke kader rond je onthardingsinstallatie? Vraag er dan naar bij een professionele installateur.

 

 

Onderhoud kalkontharder

Een degelijk onderhoud van je waterontharder verlengt aanzienlijk de levensduur van je installatie en staat garant voor gezond water. Idealiter gebeurt dit jaarlijks. Afhankelijk van het type installatie verloopt zo’n onderhoud als volgt:

 • Meten van de waterhardheid: om zeker te zijn dat het toestel nog goed werkt, meet de installateur de hardheid van je water.
 • Onderdelen controleren & reinigen: de vakman controleert en reinigt alle onderdelen van je ontharder. Hij kijkt ook na of bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn of niet.
 • Harsen reinigen en ontsmetten: in de harscilinder kan bacteriegroei ontstaan. Hoewel regeneratie die bacteriën afremt, is een grondige manuele reiniging geen overbodige luxe.
 • Zoutreservoir reinigen:na een tijdje gaan de zoutkristallen aankoeken, waardoor de kwaliteit van de regeneratie afneemt. Daarom wordt ook het zoutreservoir gereinigd en bijgevuld.
 • Afstellen van de kalkontharder: een goede afstelling van het apparaat garandeert een correcte, optimale werking.

BELANGRIJK: gemiddeld betaal je zo’n € 60 à € 80 (incl. btw) voor een onderhoud. Je kan met je installateur ook een onderhoudscontract afsluiten. Dat komt iets goedkoper uit en zo ben je er zeker van dat een installateur met kennis van zaken op geregelde tijdstippen je ontharder nakijkt. Vraag ernaar wanneer hij je toestel komt plaatsen.

 

TIP: Offertes vergelijken = Bespaar tot 40%

Wist je dat je tot wel 40% kan besparen door simpelweg offertes voor kalkontharders te vergelijken? Zo krijg je een beter overzicht van de verschillende mogelijkheden, de uitvoer- en levertermijnen, het verloop van de plaatsing, enz. En dat is niet alles… Een installateur staat in voor de correcte plaatsing en afstelling van je toestel, met het oog op een optimale werking.

Installateur nodig? Maak gebruik van onze gratis offerteservice en ontvang in een handomdraai voorstellen op maat van je project. Start hier je aanvraag.

 

Lees ook
Condensatieketel
Condensatieketel
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
warmtepomp zonnepanelen
Warmtepomp met zonnepanelen
Schoorsteen vegen: info & prijs
Schoorsteen vegen: info & prijs
Vloerverwarming
Vloerverwarming
slimme thermostaat
De slimme thermostaat
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Zonneboiler: Werking en kostprijs
Zonneboiler: Werking en kostprijs
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen
Centrale verwarming
Centrale verwarming
infraroodverwarming plaatsen
Infraroodverwarming
goedkoop verwarmen huis
Goedkoper verwarmen