Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Werking en voordelen van een waterontharder

Werking en voordelen van een waterontharder

Het water dat uit de kraan komt, bevat een bepaalde hoeveelheid opgeloste stoffen, waaronder magnesium en calcium (kalk). Tijdens het waterverbruik vormt zich naar verloop van tijd kalkaanslag in apparaten, waterleidingen en op allerlei sanitaire oppervlakken. Door gebruik te maken van een waterontharder voorkom je deze kalkvorming. In dit artikel bespreken we de werking, de voordelen en de prijzen van waterverzachters.

 

Wat is een waterontharder?

De waterontharder, ook wel waterontkalker of waterverzachter genoemd, wordt meestal rechtstreeks op de waterleiding aangesloten. Het toestel zorgt ervoor dat het water van je huishouden minder kalk bevat. Kalk is schadelijk voor huishoudapparaten die water verbruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het koffieapparaat of de waterkoker. Hoe de werking van waterontharders precies in elkaar zit, ontdek je verderop in dit artikel.

 

Voordelen van waterverzachters

Een waterontharder kopen is weliswaar een flinke investering, maar levert wel enkele niet te onderschatten voordelen op:

  • Door het ontkalkte water in huishoudapparaten moet je deze toestellen minder vaak ontkalken. Door het ontkalkte water wordt de levensduur van deze apparaten ook verlengd.
  • Het verwarmingsproces van je cv-installatie verloopt heel wat efficiënter. Op die manier bespaar je ook op de stookkosten.
  • Wasproducten werken beter in onthard water. Je hebt dan ook kleinere hoeveelheden wasproduct nodig, wat weer een besparing oplevert.
  • De verhoogde efficiëntie van het verwarmingsproces, de verlengde levensduur van huishoudapparaten en de verminderde behoefte aan wasproducten vormen heel wat ecologische voordelen.

Ben je op zoek naar een vakman voor de plaatsing van een waterverzachter? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in de plaatsing van waterontkalkers. Klik hier om prijzen op maat van jouw project te ontvangen.

 

waterontharder kopen prijzen
Shutterstock

 

Waterontharder kopen: wat zijn de prijzen?

Voor een gezin van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik zal de prijs voor een waterontkalker tussen 1.000 en 2.000 euro schommelen. Deze richtprijs is inclusief plaatsingskosten.

Ga je een waterverzachter kopen, hou er dan echter rekening mee dat de kosten afhankelijk zijn van verschillende elementen:

– het type toestel: mechanische waterontharders zijn doorgaans goedkoper dan de elektronische uitvoeringen. Deze laatste bieden wel meer flexibiliteit qua instellingen.

– de capaciteit: het is cruciaal dat de waterontharder afgestemd is op het waterverbruik in jouw huishouden. Hoe groter de capaciteit, hoe hoger de prijs.

– onderhoud: sluit je bij de plaatsing van de waterontharder meteen een onderhoudscontract af bij het installatiebedrijf? Dan zullen sommige bedrijven een verlaagde prijs aanbieden op de waterontkalker. Meer info over het onderhoud vind je verderop in dit artikel.

– de plaatser: de kosten voor de plaatsing van een waterverzachter variëren uiteraard van bedrijf tot bedrijf. Daarom vraag je best offertes aan bij verschillende installateurs. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen op maat aanvragen bij professionele installateurs van waterontkalkers. Klik hier om prijzen op maat te ontvangen.

 

Is een waterverzachter noodzakelijk?

Over deze vraag verschillen fabrikanten van waterontkalkers en drinkwaterbedrijven van mening. Of een waterontharder voor jouw huishouden noodzakelijk is, hangt af van de regio waarin je woont. De waterhardheid varieert namelijk van streek tot streek. Je kan de hardheid van het water in jouw gemeente vinden via de website van je drinkwaterbedrijf.

Deze waterhardheid wordt in België doorgaans uitgedrukt in Duitse graden (dH):

0 – 4 dH: zeer zacht water 
4 – 8 dH: zacht water
8 – 12 dH: gemiddeld water
12 – 18 dH: redelijk hard water
> 18 dH : hard tot zeer hard water

Bij een waterhardheid van 12 dH of meer is het aangeraden om een waterontharder te plaatsen. Ook bij lagere waterhardheden bewijzen waterverzachters zeker hun nut, bijvoorbeeld door de levensduur van huishoudapparaten te verlengen.

 

kalkvorming vermijden met waterverzachter
Shutterstock

 

Onderhoud is cruciaal voor een goede werking!

Om zeker te zijn van een goede werking van de waterontharder moet het apparaat ongeveer één keer per jaar onderhouden worden. Tijdens zo’n onderhoud wordt de waterhardheid gemeten en de verschillende onderdelen worden gecontroleerd en eventueel vervangen. Het zoutreservoir wordt schoongemaakt en aangevuld met regeneratiezout.

De prijzen voor zo’n onderhoudsbeurt van een waterontkalker beginnen ongeveer bij 60 euro. Door te kiezen voor een onderhoudscontract, waarbij het onderhoud telkens door hetzelfde bedrijf wordt uitgevoerd, kan je heel wat besparen. Kijk wel op voorhand goed na welke werken onder het onderhoudscontract vallen.

Werking

Er zijn meerdere soorten systemen van waterontharding maar de meest toegepaste apparaten werken op basis van ionenwisseling. Bij dit systeem wordt hard leidingwater langs een harskern geleid en worden calcium- en magnesiumionen verwisseld voor natriumionen. Het water wordt hierdoor zacht.

De waterontharder wordt in de meeste gevallen direct op de waterleiding aangesloten en heeft ook een afvoer naar het riool nodig. De harskern raakt namelijk na een bepaalde hoeveelheid water verzadigd en moet dan geregenereerd en gespoeld worden. De waterontkalker gebruikt hiervoor onthardingszout (regeneratiezout) dat opgeslagen is in een reservoir. Tijdens het regeneratieproces spoelt het apparaat zichzelf schoon waarbij het overtollige zoute water en gefilterde kalkresten via het riool worden afgevoerd.

Meer info vind je op waterontharder-expert.nl.

Waterontharder laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Schoorsteen vegen: info & prijs
Schoorsteen vegen: info & prijs
warmtepomp zonnepanelen
Warmtepomp met zonnepanelen
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
slimme thermostaat
De slimme thermostaat
goedkoop verwarmen huis
Goedkoper verwarmen
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen
Condensatieketel
Condensatieketel
infraroodverwarming plaatsen
Infraroodverwarming
kalkontharder voorbeeld
Kalkontharder: types, werking & onderhoud
Zonneboiler: Werking en kostprijs
Zonneboiler: Werking en kostprijs
Centrale verwarming
Centrale verwarming
Vloerverwarming
Vloerverwarming