Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Condensatieketel

Condensatieketel

Met een condensatieketel haal je een veel hoger rendement dan met een conventionele CV ketel. Dat komt door de innovatieve manier waarop een condensatieketel warmte terug kan winnen uit de rookgassen die tijdens het verbrandingsproces vrijkomen. Door deze slimme manier van verwarmen kun je met het installeren van een condensatieketel flink op de stookkosten besparen. 

 

Hoe werkt een condensatieketel?

Tijdens het verwarmingsproces waarbij gas of stookolie wordt verbrand, komen warme rookgassen vrij. Met behulp van een warmtewisselaar in de ketel is de ketel in staat om warmte te onttrekken uit deze hete gassen, en deze te gebruiken om water in het verwarmingscircuit voor te verwarmen. Tijdens dit proces koelen de rookgassen af, waarbij condens ontstaat. Dit condenswater wordt vervolgens afgevoerd via de riolering.

 

Hoeveel energie kun je met een condensatieketel besparen?

Het rendement van een condensatieketel (hoog rendement) ligt ongeveer 10% hoger dan het rendement dat je behaalt met een conventionele (laag rendement) CV ketel. Dit levert een energiebesparing van zeker 35% op. Indien je het rendement wilt maximaliseren, dan is het gebruik van wand- of vloerverwarming op lage temperatuur aan te raden. Je kunt ook gebruik maken van speciale convectoren of overgedimensioneerde radiatoren.

 

Installeren van een condensatieketel

Er zijn meestal niet veel aanpassingen nodig om een traditionele CV ketel te vervangen door een condensatieketel. Indien je nog een klassieke vloerketel hebt, dan moet er wel rekening worden gehouden met een aantal aanpassingen. Het gaat dan voornamelijk om de wijze waarop de rookafvoer gerealiseerd wordt. Hiervoor wordt vaak een dubbelwandige buis toegepast waarlangs verse lucht naar binnen wordt gezogen en verbrandingsgassen naar buiten kunnen.

Optioneel kan er ook een extra buis geplaatst worden zodat de oude buis behouden kan blijven. Het installeren van een condensatieketel kan in normale omstandigheden in een halve dag gebeurd zijn.

Graag een offerte op maat voor de installatie van een condensatieketel?
Vraag hier gratis en vrijblijvend offertes op maat aan bij professionele installateurs.

 

condensatieketel plaatsen
Dreamstime

 

Ecologische motieven

Door energie te besparen krijg je niet alleen een lagere energierekening maar help je ook om de wereldwijde CO2-uitstoot te verminderen. Bij het verwarmen van de woning produceer je immers een bepaalde hoeveelheid kooldioxide (CO2). Door een condensatieketel te gebruiken draag je bij aan het verminderen van het broeikaseffect.

 

Weersafhankelijke regeling

Indien je het meeste rendement wil behalen, dan is het aan te raden om een weersafhankelijke regeling toe te passen. Wanneer de buitentemperatuur plots daalt, kan de CV-ketel hierop anticiperen en alvast beginnen om de woning langzaam te verwarmen. Door de trage manier van opwarmen bij een lagere temperatuur, verloopt het condensatieproces efficiënter en gaat de ketel minder energie verbruiken. Met een weersafhankelijke regeling laat je de CV ketel in feite op een intelligentere manier de woning verwarmen. 

 

Prijs Condensatieketel

De prijs van een condensatieketel begint reeds vanaf 2.000 euro, plaatsing inbegrepen. Door het lagere energieverbruik kan je de investering in een condensatieketel al na ongeveer 10 jaar terugverdiend hebben. Het rendement van je oude ketel en de prijs van de nieuwe verwarmingsketel spelen natuurlijk een grote rol bij het berekenen van de precieze terugverdientijd. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Ontvang en vergelijk hier vrijblijvend offertes

Condensatieketel laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
Overzicht geschikte vloeren voor vloerverwarming
infraroodverwarming plaatsen
Infraroodverwarming
Vloerverwarming
Vloerverwarming
Schoorsteen vegen: info & prijs
Schoorsteen vegen: info & prijs
Werking en voordelen van een waterontharder
Werking en voordelen van een waterontharder
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen
Elektrische verwarming: uitvoeringen en hun prijzen
kalkontharder voorbeeld
Kalkontharder: types, werking & onderhoud
Zonneboiler: Werking en kostprijs
Zonneboiler: Werking en kostprijs
slimme thermostaat
De slimme thermostaat
Centrale verwarming
Centrale verwarming
goedkoop verwarmen huis
Goedkoper verwarmen
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen
Warmtepomp: Werking en soorten warmtepompen