Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kalkaanslag badkamer

Kalkaanslag badkamer

Een hoge waterhardheid leidt tot kalkaanslag in de badkamer. Lelijke kalkplekken op de badkamer vloer, tegels, douchekop, douchedeur, kranen, … ogen natuurlijk niet mooi. Ontdek hier tips om kalk in de badkamer te verwijderen én in de toekomst te voorkomen.

Ga snel naar: kalkaanslag verwijderenkalkaanslag voorkomen

 

kalkaanslag badkamer verwijderen

Om kalk in de badkamer op een efficiënte manier te verwijderen, moet je 2 dingen weten: 

1. Welke antikalk producten kan ik gebruiken?
2. Hoe behandel ik de aangetaste oppervlakken? 

 

1. Welke antikalk producten kan ik gebruiken? 

Om kalkaanslag in de badkamer te verwijderen kan je verschillende middeltjes gebruiken. We overlopen de populairste: 

  • Azijn: een echt wondermiddel tegen kalkaanslag in de badkamer is azijn. Je kan natuurazijn (eventueel verdund met water) gebruiken, maar schoonmaakazijn werkt sneller omdat het zuurder en dus krachtiger is tegen kalk.  
  • Citroen: zuur is de grote vijand van kalkaanslag. Daarom is ook citroensap in een mengsel met water erg geschikt om te gebruiken als ontkalker in de badkamer, vooral op glas (vb. douchedeur). 
  • Karnemelk: ook karnemelk zou helpen tegen kalkplekken. Het zou kalk verharden en losweken, waarna je het makkelijker kan verwijderen. Je hoeft het trouwens niet te mengen met water, je kan het zo aanbrengen op het aangetaste oppervlak. 
  • Wasverzachter of waspoeder: voeg wat wasverzachter bij je schoonmaakwater of maak een papje van waspoeder met een beetje water. Het wasmiddel maakt het makkelijker om kalkaanslag weg te schrobben. 

Naast al deze ‘huishoudelijke’ middeltjes zijn er natuurlijk ook nog de ‘professionele’ badkamer ontkalkers die je vindt in de winkel en speciaal gemaakt zijn om kalk te verwijderen. Ze zijn natuurlijk wat duurder, maar werken wel heel doeltreffend en zijn bovendien speciaal ontwikkeld om zo min mogelijk schade toe te brengen aan materialen. Tip: controleer steeds of de ontkalker geschikt is voor het materiaal in jouw badkamer. 

 

2. Hoe behandel ik de aangetaste oppervlakken? 

Welk antikalk product je ook gebruikt, je gaat steeds op dezelfde manier te werk: wrijf of spuit het aangetaste oppervlak in met het antikalk middel, laat even intrekken en spoel vervolgens grondig schoon. Het is alleen niet altijd even makkelijk om het antikalk middel op elke plek een tijdje te laten inwerken. Enkele tips die daarbij kunnen helpen: 

  • Kalk verwijderen douchekop en -slang: koppel de douchekop- en slang los en dompel ze onder in een emmer met het antikalk product. Laat even weken. Achteraf hoef je de douchekop en -slang gewoon even af te spoelen en terug te hangen. 
  • Kalk verwijderen douchewand en -deur: drenk wat keukenrol in het antikalkmiddel en kleef het op de douchedeur en -wanden. Laat even weken en spoel het oppervlak achteraf goed schoon. 
  • Kalk verwijderen kraan: doordrenk een oude handdoek met antikalkmiddel en wikkel hem rond de kraan. Laat even intrekken en spoel de kraan achteraf schoon. 
  • Kalk verwijderen bad en douchebak: bedek het bad of de douchebak met oude handdoeken of dweilen en giet er het antikalkmiddel overheen zodat ze goed doordrenkt zijn. Laat een tijdje intrekken en spoel het oppervlak achteraf goed af. 

 

TIP

Hou ook rekening met niet-zichtbare schade

Kalkaanslag in de badkamer is niet altijd zichtbaar. Kalk hecht zich ook vast aan de binnenkant van de leidingen, kranen, douches, verwarmingsketels, … Deze kan je niet zomaar ontkalken waardoor ze op termijn verstoppen, niet meer optimaal werken of zelfs kapot gaan. Dat je apparaten door kalk niet meer goed werken, betekent ook rendementsverlies en dus een hogere energierekening. 

Oplossing = waterverzachter: De enige oplossing om niet-zichtbare kalkaanslag te verwijderen en schade aan je verwarmingsapparaten en sanitaire installaties te voorkomen is de installatie van een waterverzachter. Het is bovendien dé manier om kalk in de badkamer in de toekomst te vermijden. Meer info en prijzen vind je hieronder.

 

 

kalkaanslag-badkamer
Buldit

 

Kalkaanslag badkamer voorkomen: waterverzachter

Een waterverzachter is de enige oplossing om niet-zichtbare kalkaanslag te verwijderen en kalk in de badkamer in de toekomst te voorkomen. 

Waarom?

Een waterontharder is voorzien van een reservoir met harskorrels. Deze harskorrels halen de magnesium- en calciumionen, die kalkaanslag veroorzaken, uit het water en vervangen deze door natriumionen. Dit proces van ionenuitwisseling zet op die manier hard water om in zacht water. Nieuwe kalkaanslag krijgt zo geen kans en ook de bestaande kalkaanslag zal na verloop van tijd loskomen en verdwijnen.

TIP: interesse in een waterverzachter? Dan vraag je best voorstellen aan bij verschillende installateurs. Zo krijg je een beter beeld van de mogelijkheden en kan je makkelijk prijzen, adviezen en waterverzachter modellen vergelijken. Offertes van installateurs actief in jouw buurt kan je vrijblijvend aanvragen en vergelijken via het offerteformulier.

 

 

Prijs en soort waterverzachters

De prijs van waterverzachters is vooral afhankelijk van het type waterverzachter. We onderscheiden 2 types: 

 

 TYPE 1: Mechanische waterverzachter 

Verbruik: werkt op waterdruk en brengt dus geen elektriciteitskosten met zich mee. 

Regeneratie: gebeurt op vaste tijdstippen (tijdgestuurd) of op basis van de mate waarin de harskorrels verzadigd zijn (volumegestuurd). Een tijdgestuurd besturingssysteem werkt het eenvoudigst maar houdt geen rekening met je waterverbruik. Zo bestaat het risico dat het regenereren gebeurt op momenten dat de harskorrels nog niet volledig verzadigd zijn of net wel al volledig verzadigd zijn. In dat laatste geval wordt je water niet onthard. 

Onderhoud: je moet het zout regelmatig bijvullen (1 à 2 keer per jaar). Een periodiek onderhoud (om de 1 à 2 jaar) is aangeraden. 

Prijs: € 1.000 à 1.400 (incl. btw en plaatsing) 

 

TYPE 2: Elektronische waterverzachter  

Verbruik: werkt op elektriciteit dus het brengt elektriciteitskosten met zich mee. 

Regeneratie: gebeurt heel precies. Via elektronica wordt je waterverbruik geregistreerd om de regeneratie er zo precies mogelijk op af te stemmen. Het voordeel is dat er zo geen onnodige spoelingen gebeuren. De hogere kostprijs van het toestel verdien je dus al snel terug doordat je kan besparen op zout en je energiefactuur. 

Onderhoud: je moet het zout regelmatig bijvullen (1 à 2 keer per jaar). Een periodiek onderhoud (om de 1 à 2 jaar) is aangeraden. 

Prijs: € 1.600 à 2.000 (incl. btw en plaatsing)

 

TIP

welk type waterverzachter kies ik best?

De belangrijkste beslissingsfactoren om voor een bepaald type waterverzachter te kiezen: 

  • Het volume: afhankelijk van het waterverbruik van je gezin.
  • Het werkingsprincipe: mechanisch of elektronisch? 
  • Functies van het toestel: vb. drinkwaterfilters, een systeem om je waterverbruik op te volgen, …

Elke situatie is anders en vraagt een specifieke oplossing. Om een duidelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden voor jouw situatie en zeker te zijn van de juiste keuze, vraag je best offertes aan bij verschillende waterverzachter installateurs. Deze kunnen je gepast adviseren en bepalen welke waterverzachter het meest geschikt is voor jouw situatie, rekening houdend met je specifiek verbruik en wensen. Nadat je de voorstellen vergeleken hebt, kan je nog beslissen of je een waterverzachter laat plaatsen en met welke installateur je in zee gaat. Vergelijk hier vrijblijvend voorstellen en prijzen

 

Waterverzachter installeren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Badkamer onder schuin dak
Badkamer onder schuin dak: enkele inspirerende tips
Tips kleine badkamer inrichten
Tips kleine badkamer inrichten
houten badkamermeubel plaatsen
Houten badkamermeubel: tips en inspiratie
badkamerrenovatie voor na
Badkamerrenovatie: voor en na
Een inloopdouche maken: Tips en nuttige afmetingen
Een inloopdouche maken: Tips en nuttige afmetingen
Een gietvloer in de badkamer
Een gietvloer in de badkamer
Mozaïek tegels in de badkamer
Mozaïek tegels in de badkamer
Badkamer inrichten: Algemene tips
Badkamer inrichten: Algemene tips
Overzicht soorten wandbekleding voor de badkamer
Overzicht soorten wandbekleding voor de badkamer
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
badkamer installateur
6 redenen waarom een badkamer installateur voordelig is
Een thermostaatkraan in de douche | Voordelen
Een thermostaatkraan in de douche | Voordelen