Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Overzicht soorten wandbekleding voor de badkamer

Overzicht soorten wandbekleding voor de badkamer

De tijd dat je enkel kon kiezen voor tegels om de muren van je badkamer af te werken is al lang vervlogen. Tegenwoordig zijn er heel wat materialen verkrijgbaar die prima gedijen in een vochtige omgeving. Zo kan je naast traditionele wandtegels ook kiezen voor wandbekleding in mozaïek, waterafstotend behang, waterwerende verf, tadelakt en zelfs plaatmateriaal.

 

1. Wandtegels

Wandtegels zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, materialen en kleuren. Indien je een tijdloze badkamer wil, opteer dan voor neutrale tinten zoals wit, beige, grijs en bruin. Heb je geen grote badkamer, kies dan voor wandtegels in lichte kleuren. Hierdoor zal de ruimte groter lijken. Ook in badkamers zonder of met weinig daglicht zijn donkere tegels te vermijden.

 

wandtegels badkamer
Shutterstock

 

Wandtegels met een patroon of opvallende kleur zijn gewaagd, maar kunnen wel dienen als blikvanger. Een veiliger alternatief is te werken met neutrale wandtegels in combinatie met waterafstotend behangpapier of waterbestendige verf. De verf of het behangpapier is op termijn sneller en makkelijker te vervangen dan wandtegels.

Hou ook rekening met de plaatsing van rechthoekige wandtegels. Bij horizontale plaatsing zal de badkamer ruimer lijken. Door de tegels verticaal te plaatsen zal de ruimte hoger lijken. Indien je dezelfde tegels voor vloer en muren gebruikt laat je de voegen best doorlopen in dezelfde lijn.

Het combineren van verschillende wandtegels in de badkamer is mogelijk. Je kan kiezen voor tegels met hetzelfde formaat en een andere kleurtint of tegels met andere formaten in dezelfde kleurtint. De prijs voor wandtegels is sterk afhankelijk van het gekozen materiaal, formaat en de kwaliteit.

 

 

2. Mozaïek wandbekleding

Mozaïek wordt, net zoals wandtegels voornamelijk gemaakt uit geglazuurd keramiek. Door hun kleine oppervlakte is de plaatsing van mozaïek wel iets moeilijker en neemt het ook meer tijd in beslag. Er is ook meer voegmateriaal nodig wat de kostprijs de hoogte zal indrijven. Het gebruik van mozaïek als wandbekleding kan erg mooi zijn als accent, bijvoorbeeld een mozaïekstrook achter het kraanwerk in de douche, rond het bad of als horizontale strook tussen de wandtegels.

 

mozaiek muurbekleding badkamer
Shutterstock

 

Mozaïektegels in de badkamer vergen iets meer onderhoud vanwege de vele voegen. Kies steeds voor kwalitatief voegsel dat gebruikt kan worden in vochtige ruimtes.

 

 

3. Wandbekleding in Verf of behang

Waterafstotend behangpapier of waterbestendige verf kan niet rechtstreeks in de douche gebruikt worden, maar wel als hippe toets op badkamerwanden die niet in direct contact komen met water.

 

verf badkamer
Shutterstock

 

Verf of behang zorgt voor een warmere en persoonlijke uitstraling. Je kan er bijzondere accenten mee leggen en kiezen voor opvallende patronen of knallende kleuren. Ben je de gewaagde combinaties na een tijdje beu dan kan je dit type wandbekleding ook snel en goedkoop vernieuwen. Als kers op de taart is verf of behang ook de goedkoopste methode om wanden te bekleden.

 

 

4. Platen en panelen

Plaatmaterialen zijn de laatste trend om de wanden van badkamers mee te bekleden. De platen zijn vervaardigd uit veiligheidsglas of acryl en worden rechtstreeks verlijmd wat resulteert in een naadloos uitzicht. Glasplaten of acrylplaten zijn verkrijgbaar in verschillende formaten en kleuren.

 

glazen wandbekleding badkamer
Shutterstock

 

Het gebruik van plaatmateriaal als wandbekleding in de douche is gebruiksvriendelijk en erg hygiënisch aangezien er geen voegen zijn. Let wel, indien er zich veel kalk in het water bevindt, zal je de platen regelmatig moeten reinigen om kringen door kalkafzetting te voorkomen. Leg een handtrekker in de buurt en ga na elke douchebeurt even kort over de platen. Om een douche van 90 cm x 120 cm af te werken met gelakte glasplaten, mag je ongeveer rekenen op een prijs van € 1.700 (incl. levering en plaatsing – excl. BTW).

 

 

5. Tadelakt in de badkamer

Een trend uit Marokko die stilaan ook bij ons zijn opmars maakt, is het gebruik van tadelakt als wandbekleding in de badkamer. Tadelakt is een waterdichte glanspleister op basis van een natuurlijke hydraatkalk en is dus erg milieuvriendelijk. De pleister is in alle kleuren beschikbaar en kan bovendien door zijn waterbestendige eigenschap in de hele badkamer doorgetrokken worden. Het geeft je badkamer een luxueuze en homogene uitstraling.

 

tadelakt badkamer
Shutterstock

 

De waterdichte pleister dient wel door een specialist aangebracht te worden en is niet goedkoop. Voor een normale muur bedraagt de minimumprijs € 180 per vierkante meter (excl. BTW). Voor een plafond kan de prijs oplopen tot € 350 per vierkante meter (excl. BTW), aangezien dat zwaarder en moeilijker werk is. Bovendien vraagt het materiaal door zijn fragiele karakter ook zorgvuldig onderhoud.

 

Badkamerwanden bekleden?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Tips voor een tijdloze badkamer
Tips voor een tijdloze badkamer
Moderne badkamers: Inspiratie
Moderne badkamers: Inspiratie
Het kleinste kamertje inrichten: Tips en originele ideeën
Het kleinste kamertje inrichten: Tips en originele ideeën
Badkamer inrichten: Algemene tips
Badkamer inrichten: Algemene tips
badkamerrenovatie voor na
Badkamerrenovatie: voor en na
Betonlook in de badkamer: materialen & eigenschappen
Betonlook in de badkamer: materialen & eigenschappen
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Badkamer verwarming kiezen: Soorten verwarmingselementen
Badkamer verwarming kiezen: Soorten verwarmingselementen
houten badkamermeubel plaatsen
Houten badkamermeubel: tips en inspiratie
welke douchebak kiezen
Douchebak kiezen: Materialen en formaten
Houten vloer in de badkamer: Parket of laminaat?
Houten vloer in de badkamer: Parket of laminaat?
badkamer installateur
6 redenen waarom een badkamer installateur voordelig is