Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
badkamer renoveren tips en prijzen

Tips voor het renoveren van de badkamer

Bij het renoveren van een badkamer komt heel wat kijken. Er duiken geregeld onverwachte problemen op en ook de kostprijs ligt vaak hoger dan verwacht. In dit artikel kom je te weten hoe je een badkamerrenovatie vlot laat verlopen en hoeveel de verbouwingswerken kosten. Benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Maak dan gebruik van de offerteservice onderaan het artikel.

 

Stappenplan badkamer renoveren

Om de renovatiewerken vlot en aangenaam te laten verlopen, moet je enig voorbereidend werk uitvoeren. Maak een planning op en kijk na wat vernieuwd moet worden en hoeveel dit ongeveer zal kosten. Zo voorkom je onvoorziene kosten, tijdverlies en frustraties eens de werken van start gaan. Met onderstaand stappenplan zal je badkamer renovatie een pak vlotter verlopen.

 

STAP 1: Maak een grondplan en puzzel met de indeling

De meeste badkamermeubels en sanitaire toestellen hebben standaard afmetingen. Naar de winkel hollen om alles op te meten is dus helemaal niet nodig. Je neemt gewoon een blad papier en tekent het grondplan uit op schaal 1/50. Dit doe je door alle afstanden in centimeter te delen door 50. Op een gewoon A4-blad is plaats voor badkamers tot 10 meter breed. Vervolgens kan je kaartjes maken op dezelfde schaal met alle elementen die je wil plaatsen. Je hoeft dan enkel nog te puzzelen tot je tevreden bent met de indeling.

 

Standaardafmetingen sanitair

 • Enkele wastafel
  80 à 90cm breed – 60cm diep ( 1,8cm x 1,2cm op schaal 1/50)
 • Dubbele wastafel
  minimum 130cm breed – 60cm diep ( 2,8cm x 1,2cm op schaal 1/50)
 • Kolomkast
  40cm of 60cm breed – 34cm diep ( 0.8cm x 0.7cm of 1.2cm x 0.7cm op schaal 1/50)
 • Toilet
  90 cm breed – 130cm diep met ruimte voor zitten inbegrepen ( 1.8 x 2.6cm op schaal 1/50)
 • Vierkante douche
  minimaal 80 x 80cm tot 100x100cm ( 1.6 x 1.6cm of 2 x 2cm op schaal 1/50)
 • Rechthoekige douche / inloopdouche
  Van 120cm tot 200cm breed – 90cm tot 110cm diep ( 1.6 x 1.6cm of 2 x 2cm op schaal 1/50)
 • Bad
  Van 170 x 70cm (vrij klein) tot 190cm x 90cm (heel ruim) – ( 3.4 x 1.4cm of 3.8 x 1.8cm op schaal 1/50)

 


STAP 2 : Koop eerst je materialen, tegels en sanitaire toestellen

Als je maar één badkamer hebt, is het belangrijk dat het renoveren goed opschiet. Probeer dus zoveel mogelijk materialen aan te kopen en te stockeren alvorens de badkamer uit te breken. Je moet soms heel wat winkels afschuimen alvorens je het perfecte meubel vindt. Meestal moet je dan ook nog enkele weken wachten op de levering.

Wil je voor de plaatsing samenwerken met een installateur, dan neem je best eerst contact op met verschillende vakmannen. De meeste vakmannen plaatsen geen sanitair dat elders gekocht is. Dit omdat ze de producten dan niet kennen en geen garantie kunnen geven op de kwaliteit, plaatsing of levensduur. 

Rechtstreeks kopen bij een vakman wil gelukkig niet zeggen dat je daarom meer gaat betalen. Vaak komt het net iets goedkoper uit dan de sanitairwinkel omdat je vakman ook korting krijgt. Vrijblijvend advies en offertes op maat kan je aanvragen via onze offerteservice.

 

STAP 3: Afvoerbuizen en leidingen controleren tijdens afbraak

Eens de badkamer uitgebroken is, kan je makkelijk nagaan of de toevoerkranen en afvoerbuizen nog naar behoren werken. Zie je kalkvorming of gaan de kraantjes moeilijk open en toe, dan vervang je ze beter meteen. Zo kom je binnen enkele jaren niet voor onverwachtse problemen te staan. 

Heb je nog budget over, dan kan het ook lonen om een waterontharder te plaatsen. Zo voorkom je dat de leidingen dichtslibben en er vuile kalkplekken op je sanitair . Meer info over waterontharders vind je hier. 

 


Badkamer renoveren: Prijzen per onderdeel

De kostprijs van een nieuwe badkamer hangt af van twee belangrijke factoren: de materiaalkeuze en of je zelf renoveert of laat renoveren. Onderstaande cijfers geven alvast een goede indicatie over de kostprijs. Let wel op! Installateurs plaatsen vaak enkel het sanitair dat je via hen koopt. Dit om latere discussies over de kwaliteit en de materialen te voorkomen.

 

Prijs Badkamertegels

Kwalitatieve keramische tegels beginnen vanaf €25 per vierkante meter en kunnen al snel oplopen tot €70. Voor een correcte kostenraming mag je op een gemiddelde rekenen van €60 per vierkante meter. Wanneer je de tegels wil laten plaatsen, komt hier nog eens €50 per vierkante meter bij. Dit is dan wel inclusief lijm, voegsel en andere benodigdheden welke ook vrij kostelijk zijn.

 

badkamer renoveren
Shutterstock 

 

Prijs badkamermeubel

Een goedkoop badkamermeubel kost tussen de €700 en €1250. Wil je een kwalitatief meubel met hoogwaardige materialen, dan moet je rekenen op een budget van € 1500 tot € 3500. De prijs van de installatie bedraagt ongeveer 10 à 20% van de aankoopprijs. Je kan de kosten van de renovatie drukken door het oude meubel zelf uit te breken.

 

Prijs sanitair (bad, douche, toilet, kranen,…)

De prijs van sanitair kan flink verschillen naargelang de moeilijkheidsgraad van de plaatsing, materiaalgebruik en technische snufjes. Voor een basis badkamer mag je rekenen op een budget van €2500. Dit bedrag kan al snel oplopen tot €7500 of meer.

 

 

Totale Kostprijs badkamerrenovatie

Voor het plaatsen van een volledig vernieuwde basis badkamer moet je rekenen op een budget van €10.000. Wanneer je hoogwaardige materialen wil gebruiken, nieuwe snufjes wil plaatsen of ketels en leidingen moet vervangen, kom je snel aan een budget van € 25.000. Let je nauwkeurig op het budget en doe je de renovatie zelf, kan je voor € 5000 al een nieuwe badkamer plaatsen. Je zal dan wel moeten werken met materialen die minder duurzaam zijn en sneller slijtage zullen vertonen. 
 

 

Kiezen voor een vakman of de werken zelf uitvoeren? 

Of je best kiest voor een vakman of de werken zelf uitvoert hangt niet alleen af van je budget. Door te werken met één partij krijg je vaak ook een interessantere korting op de aankoop van materialen. Gaat er bovendien iets stuk tijdens de plaatsing, dan neemt de installateur de kosten voor zijn rekening. 


Bij een complete badkamerrenovatie maken de werkuren zo’n 20 tot 30% uit van de totale prijs. Dit bedrag is best verwaarloosbaar als je rekening houdt met de extra kortingen, de efficiëntie en degelijkheid van de uitgevoerde werken. Het loont dus zeker om eerst even offertes aan te vragen! Benieuwd naar de mogelijkheden? Vraag vrijblijvend prijzen aan bij erkende badkamerspecialisten actief in jouw regio via onze offerteservice.

Badkamer renoveren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook

Notice: Undefined index: update_post_term_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642

Notice: Undefined index: update_post_meta_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642
Badkamer onder schuin dak
Badkamer onder schuin dak: enkele inspirerende tips
Een thermostaatkraan in de douche | Voordelen
Een thermostaatkraan in de douche | Voordelen
welke douchebak kiezen
Douchebak kiezen: Materialen en formaten
Tips voor een tijdloze badkamer
Tips voor een tijdloze badkamer
Glazen douchewand: Mogelijkheden en inspiratie
Glazen douchewand: Mogelijkheden en inspiratie
Een badkamermeubel op maat laten maken
Een badkamermeubel op maat laten maken
Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie
Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie
Online offertes ontvangen voor badkamerrenovatie
Online offertes ontvangen voor badkamerrenovatie
Tips voor een landelijke badkamer inrichting
Tips voor een landelijke badkamer inrichting
Badkamer inrichten: Algemene tips
Badkamer inrichten: Algemene tips
Kalkaanslag badkamer
Kalkaanslag badkamer
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Badkamer schilderen: tips en inspiratie