Houten badkamermeubel: tips en inspiratie
Een badkamermeubel in hout straalt warmte en authenticiteit uit. De natuurlijke materialen geven je badkamer een rustig en gezellig gevoel. In dit artikel krijg je inspiratie en tips voor een houten badkamermeubel.
mogelijke materialen voor een Houten badkamermeubel
Houten badkamermeubels zijn te verkrijgen in verschillende houtsoorten en afwerkingsmaterialen. Ruwweg kan je ze opdelen in twee categorieën: massief hout en plaatmateriaal.
badkamerMeubel in massief hout
Een meubel in massief hout betekent dat ze voor 100 procent uit hout bestaan. Tegenwoordig zijn badkamermeubels beschikbaar in heel wat verschillende houtsoorten. Ze hebben allemaal een andere uitstraling. De ene houtsoort is ook beter bestand tegen vocht dan de andere. Tropisch hardhout is een duurzame houtsoort die geschikt is voor een vochtige ruimte zoals de badkamer.
Voorbeelden hiervan zijn merbeau, teak of jatoba. Ook andere (fijnere) houtsoorten zijn mogelijk. Denk hierbij aan eik, kerselaar, cedar of douglas. Zorg zeker dat je meubel afgewerkt is met een vochtwerende beschermlaag. Bij kwalitatieve merken zijn de houten badkamermeubels standaard intensief behandeld tegen vocht.
Voordelen
- Esthetisch mooi
- Authentieke & warme uitstraling
- Makkelijk te schuren en te verven (bv.: als je een nieuwe look wil)
Nadelen
- Kan niet tegen langdurig en overvloedig vocht
- Duurder dan meubels met plaatmateriaal
- Hout kan krimpen en vervormen als gevolg van een slechte constructie
badkamerMeubels met plaatmateriaal
Sommige badkamermeubels hebben de uitstraling van hout, terwijl ze slechts gedeeltelijk uit hout bestaan. Meubels met plaatmateriaal zijn vaak gemaakt uit HDF of MDF. HDF is een iets harder plaatmateriaal in vergelijking met MDF. Deze plaatmaterialen worden gemaakt op basis van takken en houtresten van naald-en loofbomen.
Daarvan maakt men fijne vezels die samengeperst worden tot een plaat. Het verschil met HDF is dat de vezels nog fijner en dichter geperst worden, waardoor ze sterker en drukvaster zijn. Deze platen worden afgewerkt met een laag melamine, laminaat of lak. Melamine en laminaat zijn kunststoflagen die men in dit geval voorziet van een houtmotief. Laminaat is sterker dan melamine en heeft een extra onderlaag.
Voordelen
- Goedkoper dan massief hout
- Onderhoudsvriendelijk, krasbestendig en UV-bestendig (mits afwerking met laminaat of melamine)
Nadelen
- Minder duurzaam
- Geen authentieke uitstraling van echt hout
HOE onderhoud je een houten badkamermeubel?
Moet je houten badkamermeubels anders onderhouden? Als je massief houten meubels hebt, moet je toch rekening houden met een aantal zaken. Gebruik een microvezeldoekje om krassen te vermijden. Daarnaast is het ook altijd belangrijk om de badkamer heel goed te verluchten. Zo voer je de vochtige lucht af en blijven je meubels langer mooi.
Let op de kleine details tijdens het shoppen
Bij het aankopen van een badkamermeubel is het ook belangrijk om te letten op de kleine, maar praktische details. Besteed vooral aandacht aan de volgende zaken:
- Kan je muur het gewicht van de kasten aan?
- Is de hoogte van het badkamermeubel comfortabel?
- Zijn de scharnieren uit ijzer gemaakt? Ijzer gaat langer mee dan kunststof.
- Zorg dat er voldoende plaats is voor al je spullen. Overweeg eventueel een extra kolomkast.
- Komen de voorziene gaten voor aanvoerbuizen en afvoerleidingen overeen met de situatie in je badkamer?
inspirerende houten badkamermeubels
In bovenstaand voorbeeld zijn dubbele wasbakken gecombineerd met een strak houten badkamermeubel. De strakke vormgeving van zowel meubel als douche geven een gevoel van ruimte en eenheid.
In deze badkamer is hetzelfde hout gebruikt voor de wastafel, opbergmeubel en afwerking van het bad. Daardoor straalt deze badkamer voor eenheid en rust uit.
Badkamermeubel plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk