Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting

Tips voor een geslaagde badkamerverlichting

Een sfeervolle badkamer ontwerpen, begint bij het kiezen van de juiste verlichting. Door verschillende verlichtingstypes te combineren en de lichtpunten strategisch te plaatsen, ontwerp je de perfecte badkamerverlichting.

 

 

STAP 1: drie verlichtingstypes

Om de badkamer in elke situatie optimaal te verlichten kan je gebruikmaken van de drie verlichtingstypes: algemene verlichting, accentverlichting en taakverlichting. 

 

Inbouwspots badkamer
Shutterstock

 

 

De algemene verlichting

Deze lichtbron wordt ook wel de basisverlichting genoemd en is aangesloten op de hoofdschakelaar. Ze heeft tot doel de badkamer aangenaam te verlichten en bestaat meestal uit inbouwspots of een centrale armatuur. Bij het kiezen van de algemene badkamerverlichting moet je er rekening mee houden dat er geen donkere hoekjes ontstaan en dat er geen rechtstreekse inkijk is op de lamp vanuit het bad. Als lichtbron kan je gebruikmaken van heldere witte lampen die aansluiten bij het daglicht. Zo kan je het best nagaan welke kledingstukken bij elkaar passen.
 

Originele badkamerverlichting
Shutterstock

 

 

DE TAAKVERLICHTING

Deze verlichting zorgt ervoor dat je nauwkeurige taken zoals scheren en maquilleren in optimale omstandigheden kan uitvoeren. De ideale positie van de taakverlichting is langs weerszijden van de spiegel en op ooghoogte, zo voorkom je schaduw op het gezicht die je wel krijgt wanneer de badkamerverlichting bovenop de spiegel wordt geplaatst. Om niet verblind te worden, kies je best voor lampen met een lichtsterkte tussen 300 en 500 lux. (zie verpakking lamp). Er zijn ook spiegels met ingebouwde verlichting verkrijgbaar.
 

Badkamerverlichting aan de spiegel
Shutterstock

 

 

DE SFEERVERLICHTING

De badkamer wordt steeds vaker gebruikt als wellness center en daar speelt ook de verlichting een belangrijke rol in. Met sfeerverlichting kan je de stemming in de badkamer met één druk op de knop volledig omgooien en heerlijk ontspannen. Je kan hiervoor natuurlijk gebruikmaken van kaarsen maar als je het liever strak en eenvoudig houdt dan is dimbare accentverlichting en verkleurbare LED-verlichting the way to go! Deze laatste zijn door hun geringe formaat overal plaatsbaar en kunnen ook makkelijk toegevoegd worden aan de bestaande badkamerverlichting.
 

badkamerverlichting
Shutterstock

 

 

STAP 2: Maak een lichtplan

Nu je weet welke verlichtingstypes er in de badkamer kunnen gebruikt worden, is het tijd voor het lichtplan. Door het maken van een schets kan je bepalen waar de badkamerverlichting moet komen en hoe je sfeer gaat brengen. Koop je de verlichting bij een verlichtingswinkel dan maken deze meestal een gratis lichtplan als je hier om vraagt. Daarnaast kan je ook terecht bij een verlichtingsadviseur.

 

 

STAP 3: Koop de juiste armaturen

Als je armaturen koopt, zijn er een aantal dingen waarmee je dient rekening te houden. In een vochtige ruimte zoals de badkamer plaats je best armaturen die corrosiebestendig zijn. Binnen een zone van 60 cm rond alle zijden van een bad of douche, kan je 12V-verlichting installeren. Uiteraard mag de transformator niet binnen die zone geplaatst worden. 


Voor de volledigheid geven we je de richtlijnen mee die het het A.R.E.I. (Algemeen Reglement Voor Elektrische Installaties) bepaalt rond badkamerverlichting. Die deelt de badkamer op in vier zones naargelang watercontact en de afstand van het bad, de douche en het lavabomeubel. Deze worden geclassificeerd naargelang de waterdichtheid.

Zone 0: Onderdompeling (bv. in bad)
Hier moet de badkamerverlichting gevoed worden met een spanning van maximaal 12V en een IP-classificatie van IPX7.

Zone 1: Frequent contact met stralend water (bv. douchewand)
Voor badkamerverlichting met een stroomtoevoer van 12V of hoger moet je armaturen kopen met een minimum waarde van IPX4.

Zone 2: Contact met spattend water (bv. naast douche)
Ook hier geldt een IP-minimum van X4.

Zone 3: Geen contact met water (bv. Algemene verlichting)
Hier maak je best gebruik van verlichtingsarmatuur vanaf IPX1.

 

Badkamerverlichting plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Badkamertegels kiezen | Tips en praktische weetjes
Badkamertegels kiezen | Tips en praktische weetjes
m2 prijs nieuwe badkamer
Kosten nieuwe badkamer
Een thermostaatkraan in de douche | Voordelen
Een thermostaatkraan in de douche | Voordelen
Tips voor een tijdloze badkamer
Tips voor een tijdloze badkamer
Regendouche kiezen: tips en inspiratie
Regendouche kiezen: tips en inspiratie
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Badkamer schilderen: tips en inspiratie
Online offertes ontvangen voor badkamerrenovatie
Online offertes ontvangen voor badkamerrenovatie
Badkamertegels schilderen: Voorbeelden en stappenplan
Badkamertegels schilderen: Voorbeelden en stappenplan
Een inloopdouche maken: Tips en nuttige afmetingen
Een inloopdouche maken: Tips en nuttige afmetingen
Badkamer verluchten: badkamerventilator plaatsen
Badkamer verluchten: badkamerventilator plaatsen
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!
badkamerrenovatie voor na
Badkamerrenovatie: voor en na