Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Badkamer verwarming kiezen: Soorten verwarmingselementen

Badkamer verwarming kiezen: Soorten verwarmingselementen

In de badkamer wil je het comfortabel warm hebben, stel dus extra eisen op het gebied van verwarming in deze ruimte. Welke badkamer verwarming is de beste en biedt het meeste comfort? In dit artikel geven we je een overzicht van een aantal veelgebruikte systemen.

 

1. Vloerverwarming in de badkamer

Vloerverwarming is een van de meest toegepaste manieren om een badkamer te verwarmen. Er zijn twee soorten vloerverwarming: vloerverwarming met buizen en elektrische vloerverwarming. Beide systemen zijn geschikt voor de badkamer. Vloerverwarming met buizen wordt aangesloten op het bestaande verwarmingscircuit. Elektrische vloerverwarming wordt onafhankelijk daarvan geïnstalleerd op het elektriciteitsnet. Vloerverwarming is heel aangenaam aan de voeten en zorgt ervoor dat de vloer snel opdroogt. Daarbovenop is het onzichtbaar en ruimtebesparend. De badkamer zal wel minder snel opwarmen dan met radiatoren. Ook de installatie is omslachtiger omdat het moet verwerkt worden in de vloer.

Witte badkamer met vrijstaand bad
Shutterstock

 

 

2. Wandverwarming

Bij wandverwarming zijn de verwarmingsbuizen in de wand zelf verwerkt en aangesloten op het verwarmingscircuit. Het comfort in de badkamer wordt er aanzienlijk mee verhoogd.  In combinatie met vloerverwarming is dit een heel economische manier van verwarmen. Een klein nadeel van wandverwarming is dat het moeilijk is te installeren in een bestaande badkamer.

Badkamer met vloerverwarming en keramisch parket
Shutterstock

 

 

3. Radiatoren

Verwarming met radiatoren is net als vloerverwarming één van de meest gebruikte methoden om een badkamer te verwarmen. Tegenwoordig zijn er zeer decoratieve (design)radiatoren te koop die perfect passen in de badkamer. Radiatoren zijn relatief eenvoudig te installeren en ze zijn de ideale plaats om je handdoeken op te drogen. Het grootste voordeel van radiatoren in de badkamer is echter dat je badkamer relatief snel warm is. Het nadeel is de ruimte die een badkamer radiator inneemt.

Wandverwarming
Shutterstock

 

 

4. Elektrische verwarming

Naast de conventionele radiatoren, die aangesloten moeten worden op het verwarmingssysteem, bestaan er ook radiatoren die op elektriciteit werken. Ze zijn gevuld met een vloeistof (vaak olie) die met behulp van elektriciteit verwarmd wordt. Een dergelijke losstaande radiator is eenvoudig te plaatsen,  de enige benodigdheid is een geaard stopcontact. Een elektrische radiator kan dienen als bijverwarming of als hoofdverwarming (in kleine ruimtes). Het kan wel even duren vooral het apparaat en vervolgens de badkamer opgewarmd is.

elektrische verwarming badkamer
Shutterstock

 

 

5. Infraroodverwaring of Infrarood-straler

Dit zijn krachtige compacte warmtestralers die aan de muur of aan het plafond bevestigd kunnen worden. Ze geven snel een gerichte warmte af waardoor het behaaglijk warm wordt in de badkamer.  De aansluiting gaat via een stopcontact of trekschakelaar in de badkamer. Sommige modellen zijn voorzien van een afstandsbediening waarmee het vermogen geregeld kan worden.

infraroodverwarming badkamer
Shutterstock

 

 

Hoofdverwarming of bijverwarming?

In moderne badkamers wordt er vaak gekozen voor een combinatie van verschillende soorten verwarming. Meestal een mix van vloerverwarming met wandverwarming of designradiatoren. Elektrische verwarming is om economische redenen voornamelijk geschikt als bijverwarming. Een badkamer hoeft ook niet constant op temperatuur te blijven. Vloerverwarming, wandverwarming en radiatoren zijn voornamelijk bedoeld als hoofdverwarming. Ze verbruiken de minste energie, geven een constante warmte en gaan er voor zorgen dat je meubels en muren niet kil gaan aanvoelen.

 

Sierradiator - badkamer verwarming
Shutterstock

 

Badkamerverwarming installeren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Tips voor een landelijke badkamer inrichting
Tips voor een landelijke badkamer inrichting
badkamer renoveren tips en prijzen
Tips voor het renoveren van de badkamer
Badkamermeubel kopen: Tips en inspiratie
Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie
Bad kopen: mogelijkheden & inspiratie
Tips kleine badkamer inrichten
Tips kleine badkamer inrichten
Betonlook in de badkamer: materialen & eigenschappen
Betonlook in de badkamer: materialen & eigenschappen
badkamer behangen
Badkamer behang: Leuke eyecatcher voor de muren
Badkamertegels schilderen: Voorbeelden en stappenplan
Badkamertegels schilderen: Voorbeelden en stappenplan
voorbeeld design badkamer
Tips voor het inrichten van een design badkamer
badkamerrenovatie voor na
Badkamerrenovatie: voor en na
welke douchebak kiezen
Douchebak kiezen: Materialen en formaten
Een gietvloer in de badkamer
Een gietvloer in de badkamer