Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
m2 prijs nieuwe badkamer

Kosten nieuwe badkamer

Droom jij ook van een nieuwe badkamer? Dan vraag je je wellicht af welk budget je nodig hebt voor dat grote project. De kosten voor een nieuwe badkamer schommelen gemiddeld tussen de € 3.500 à € 25.000 (incl. btw & plaatsing). Welke factoren bepalen je uiteindelijke nieuwe badkamer prijs? Hoe kan je geld besparen en gericht installateurs vergelijken? Je komt het te weten in dit artikel!

Ga snel naar:
Gemiddelde kosten nieuwe badkamer
Welke factoren bepalen de prijs?
Hoe besparen op je nieuwe badkamer?
Hoe badkamer installateurs vergelijken?
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat kost een nieuwe badkamer?

De kostprijs van je nieuwe badkamer hangt sterk af van je materiaalkeuze en de oppervlakte van je badkamer. Ook je gewenste luxeniveau speelt een belangrijke rol. Een kort overzicht van de richtprijzen:

Soort nieuwe badkamerKosten nieuwe badkamer
(incl. btw & plaatsing)
Kleine basic badkamer€ 3.500 à 7.000
Gemiddelde badkamer€ 7.500 à 12.500
Grote luxueuze badkamer€ 12.500 à 25.000

Op zoek naar een exacte kostprijs voor jouw nieuwe badkamer? De kosten voor jouw nieuwe badkamer zullen sterk afhangen van je keuzes op vlak van sanitair, wandtegels, badkamermeubel(s), verlichting & ventilatie, … Verder gaan we dieper in op deze prijsbepalende factoren. Ontvang je liever meteen verschillende offertes op maat van je project? Maak dan vrijblijvend gebruik van onze gratis offertedienst.

 

Kosten nieuwe badkamer (volgens luxeniveau)

Het luxeniveau van je nieuwe badkamer heeft een grote invloed op de prijs. Maar hoeveel betaal je nu voor een basic, een gemiddelde of een luxe badkamer? En wat omvatten die verschillende luxeniveaus precies? We zetten het kort op een rij:

 

1) Prijs basic badkamer = € 3.500 à 7.000, incl. btw & plaatsing

nieuwe badkamer prijs

Met het schijnbaar beperkte budget van € 3.500 à € 7.000 kan je een eenvoudige, kleine badkamer laten realiseren. Binnen deze prijscategorie kan je kiezen uit standaardmaterialen (bv. voor vloer- en wandtegels en je badkamermeubel), maar die zijn daarom niet minder kwalitatief. Qua sanitair gaat het om 1 douchecabine of ligbad, 1 wastafel en 1 toilet.

Gratis voorstellen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

2) Prijs gemiddelde badkamer = € 7.500 à 12.500, incl. btw & plaatsing

Prijs nieuwe badkamer

Wat kan je voor de badkamer prijs van € 7.500 à € 12.500 allemaal krijgen? Je kan met dit budget 2 kanten uit. Enerzijds kan je alle elementen in je nieuwe badkamer op een budgetvriendelijke manier aanpakken. Anderzijds kan je ook bepaalde facetten van je nieuwe badkamer luxueuzer laten uitvoeren (bv. het sanitair) en andere niet. Zo’n gemiddelde badkamer omvat doorgaans een standaard inloopdouche of luxueuzere douchecabine, een badkamermeubel met 2 wastafels, een ligbad, …

Gratis voorstellen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

3) Prijs luxueuze badkamer = € 12.500 à 25.000, incl. btw & plaatsing

Wat kost een nieuwe badkamer

Grote badkamers met luxueuze materialen behoren tot de hoogste prijscategorie. De kostprijs van zo’n nieuwe badkamer kan oplopen tot boven de € 20.000 (incl. btw & plaatsing). Voor dat grotere bedrag krijg je een badkamer op maat met kwalitatieve wand- of vloerbekleding (natuursteen, beton pleisterwerk, hoogwaardige keramische tegels, …), een badkamermeubel in massief hout, 2 design wastafels en dito kranen, een luxe ligbad en/of inloopdouche met wellness, …

Gratis voorstellen aanvragen? Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

Geniet van het verlaagde btw-tarief

Is je woning ouder dan 2 jaar? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief van 9% in plaats van 21% voor de arbeidskosten voor het behangen, schilderen & stukadoren van je nieuwe badkamer.

TIP: meer weten over de voorwaarden? Je badkamerexpert geeft je graag uitleg op maat. Vraag gratis advies aan bij verschillende badkamerspecialisten actief in je buurt.

 

 

Prijsbepalers nieuwe badkamer

Welke factoren bepalen nu precies de kosten van je nieuwe badkamer? We overlopen hieronder de belangrijkste kostenbepalers:

 

1) Afbraakwerken

Gaat het om een totaalrenovatie van je badkamer? Dan kan je niet om afbraakwerken heen. Denk maar aan het uitbreken van je badkamertegels, het weghalen van je ligbad, het verwijderen van radiatoren, … Je kan deze klus zelf doen om geld uit te sparen, maar je kan de afbraakwerken ook gerust overlaten aan je badkamer installateur.

Richtprijs afbraakwerken: € 7 à 25 per m² (incl. btw)

 

2) leidingwerken (+ eventueel elektriciteit)

Moet je nieuwe inloopdouche op een andere plaats komen dan je huidige douche? Wil je naast een douche ook een ligbad installeren? Dan is het nodig om je waterleidingen aan te passen. Soms zijn je huidige waterleidingen nog in prima staat. Dan kan je ze hergebruiken. Is dat niet het geval? Dan moet je de oude leidingen laten uitbreken en vervangen. Tip: laat je leidingen sowieso nakijken door een expert. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Wil je ook extra stopcontacten en lichtpunten laten plaatsen in je badkamer? Dan zijn ook de nodige elektriciteitswerken nodig.

Richtprijs leidingwerken: € 360 à 880 (incl. btw & plaatsing)
Richtprijs elektriciteitswerken: € 35 à 40 per uur (incl. btw & arbeidskosten)

 

3) Vloer- en wandafwerking

Wens je een landelijke, klassieke of moderne badkamer? Jij bepaalt de stijl met de juiste vloer- en wandbekleding. Naast hun esthetische uitstraling is het ook belangrijk dat je gekozen materialen waterdicht en onderhoudsvriendelijk zijn. Enkele mogelijkheden:

 • Wandbekleding: keramische wandtegels, natuursteen en pleistermaterialen als betonstuc duiken vaak op in de badkamer. Daarnaast kiezen steeds meer mensen ervoor om hun wanden te schilderen of te behangen met aangepaste verf of behangpapier.
 • Vloerbekleding: keramische tegels zijn de populairste vloerbekleding vanwege de talloze uitvoeringen en hun grote onderhoudsvriendelijkheid. Andere geschikte mogelijkheden zijn betonstuc, gietvloeren, vinyl, parket, laminaat, kurk, linoleum, …

Elk soort vloer- of wandbekleding is verkrijgbaar in verschillende kleuren, structuren, … Kortom, je vindt sowieso een uitvoering die voldoet aan je persoonlijke wensen en vereisten.

Richtprijs vloerafwerking: € 10 à 180 per m² (incl. btw & excl. plaatsing)
Richtprijs wandafwerking: € 10 à 155 per m² (incl. btw & excl. plaatsing)
Richtprijs schilder: € 15 à 20 per per m² (incl. btw)
Richtprijs behanger: € 20 à 25 per per m² (incl. btw)

 

4) Plafondafwerking

Je staat er misschien niet meteen bij stil, maar ook je badkamerplafond speelt een rol in de sfeer van je badkamer. Je hebt verschillende materiaalkeuzes met elk hun eigen afwerkingsmogelijkheden. Ook hier zijn de belangrijkste voorwaarden dat je plafond bestand is tegen een zekere vochtigheidsgraad en wisselende temperaturen. De meest eenvoudige oplossing is het bepleisteren van je plafond en afwerken in een kleur naar keuze. Daarnaast is ook een spanplafond populair omdat je snel een strak en egaal eindresultaat bekomt.

Richtprijs plafondafwerking: € 60 à 80 per m² (incl. btw & excl. plaatsing)

 

5) Sanitair & badkamermeubels

De keuze voor je sanitair en badkamermeubel(s) heeft een grote invloed op de kosten voor je nieuwe badkamer. We overlopen hieronder enkele mogelijkheden:

 • Sanitair: voor je wastafel(s), douche, bad, toilet en kraanwerk zijn er heel wat keuzemogelijkheden. Zo kan je kiezen voor een vaste of vrijstaande badkuip, een ingebouwde wastafel of een opzetkom, een inloopdouche of douchecabine, een thermostatische kraan of waterbesparende kranen, …
 • Badkamermeubels: de prijs van je badkamermeubel hangt vooral af van het materiaal (massief hout of plaatmateriaal), de afmetingen, het model (hangend of staand) en het design. Daarnaast heeft ook de keuze voor een standaard meubel of een meubel op maat (bv. van muur tot muur) een grote impact op de kostprijs.

Richtprijs sanitair: € 1.500 à 10.000 (incl. btw & plaatsing)
Richtprijs badkamermeubel: vanaf € 700 à 1.500 (incl. btw & excl. plaatsing)

 

6) Badkamerventilatie

Ventilatie in de badkamer is een must. Zo voorkom je schimmelvorming en muffe geurtjes door condensatievocht. Je kan kiezen uit verschillende ventilatiesystemen, elk met hun eigen werking. Het beste ventilatiesysteem voor je badkamer is een ventilatiesysteem D. Dat bestaat uit 2 ventilatoren die zowel de af- als aanvoer van lucht mechanisch regelen. Wil je het liever wat goedkoper? Dan kan je badkamerventilatoren aankopen of investeren in raamroosters die zorgen voor natuurlijke ventilatie.

Richtprijs ventilatiesysteem D: € 1.000 à 1.500 (incl. btw & plaatsing)
Richtprijs badkamerventilatoren: vanaf ongeveer € 20 (incl. btw)
Richtprijs raamroosters: € 75 à 125 per m² (incl. btw & plaatsing)

TIP: Vraag advies aan meerdere badkamer installateurs

Droom je groots, maar wil je weten of je plannen wel realistisch zijn? Vraag dan advies op maat aan verschillende badkamerspecialisten. Zij informeren je graag over de mogelijkheden en de kosten voor je nieuwe badkamer. Op basis van hun advies kan je dan gericht materialen, ontwerpen, werkwijzen, … vergelijken en een weloverwogen keuze maken.

Badkamerspecialist nodig? Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij specialisten actief in je buurt via onze offertedienst.

 

 

Kosten nieuwe badkamer

 

Hoe besparen op je nieuwe badkamer?

De kosten van een nieuwe badkamer kunnen hoog oplopen. Wil je graag optimaal je vooropgestelde budget benutten? Enkele interessante besparingstips op een rij:

 

TIP 1: Bepaal op voorhand je budget

Bij een klus van deze omvang is het belangrijk om op voorhand een budget vast te leggen. Zo ben je minder snel geneigd om dat bedrag te overschrijden. Bekijk zeker ook foto’s van realisaties online, doorblader catalogi en bezoek showrooms, … om inspiratie op te doen. Vaak zal je tijdens je zoektocht al richtprijzen zien. Zo weet je snel welke realisaties financieel haalbaar zijn en welke niet.

 

TIP 2: houd een duidelijk projectplan voor ogen

Bepaal op voorhand wat je allemaal aan je badkamer wil veranderen. Wil je enkel je badkamer opfrissen of ga je voor een volledige metamorfose? Voor een vlotte, correcte uitvoering van de werken ga je best in zee met 1 badkamer installateur. Die stelt voor jou een gedetailleerd ontwerp en een volledig projectplan op. Zo’n expert begeleidt je project bovendien ook tot en met de finale afwerking van je nieuwe badkamer. Door samen te werken met een badkamer installateur krijg je ook op voorhand een duidelijk zicht op de totale kostprijs van je nieuwe badkamer.

 

TIP 3: voer een deel van de klussen zelf uit

Ben je handig aangelegd? Dan kan je in de mate van het mogelijke een deel van de werken zelf uitvoeren. Denk bv. aan de afbraakwerken. Door zelf de handen uit de mouwen te steken, bespaar je op de arbeidskosten. Let op: bij afbraakwerken moet je zelf een afvalcontainer huren, een aanvraag indienen bij de stadsdiensten, correct het bouwafval sorteren,… Ook dit heeft een bepaald prijskaartje.

 

TIP 4: Vergelijk mogelijke alternatieve materialen

Passen bepaalde materialen niet binnen je vooropgestelde budget? Neem dan zeker de tijd om de alternatieven te bekijken. Denk maar aan een waterbestendige linoleum- of vinylvloer in houtlook als goedkoper alternatief voor een vloer in exotisch hardhout. Ga hierover zeker in dialoog met je badkamerspecialist. Hij kan je informeren over alle mogelijkheden en alternatieven en verliest daarbij zeker je budget niet uit het oog.

 

TIP 5: Vergelijk offertes van vakmannen actief in je buurt

De prijs van je nieuwe badkamer hangt vooral af van de keuzes die je maakt. Toch betaal je niet bij elke installateur dezelfde prijs voor hetzelfde project. Je doet er dus goed aan om verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Zo kan je gericht prijzen, voorgestelde materialen, ontwerpen, uitvoeringstermijnen, voorrijkosten, enz… naast elkaar leggen. Lees verderop hoe je vakmannen met elkaar kan vergelijken.

Offertes vergelijken = besparen!

Een gespecialiseerd badkamer installateur berekent graag je nieuwe badkamer prijs op maat van je wensen en budget. Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen 2 à 3 verschillende prijsvoorstellen op maat van je project. Start hier je aanvraag.

 

 

Hoeveel kost een nieuwe badkamer

 

Hoe badkamer installateurs vergelijken?

De kosten voor een nieuwe badkamer liggen hoog. Uiteraard wil je dus een fraai eindresultaat op maat van jouw wensen en je vooropgestelde budget. In dat opzicht is het belangrijk om te kiezen voor de juiste badkamer installateur. Maar hoe kies je nu de beste specialist voor jouw project? Enkele tips:

 1. Bekijk de realisaties van verschillende specialisten

  Wil je zeker zijn dat de beoogde vakmannen begrijpen hoe je badkamer eruit moet zien? Vraag hen dan zeker naar hun eerdere realisaties. Als deze aansluiten bij je gedroomde badkamer, ben je er zeker van dat jullie elkaar zullen begrijpen.

 2. Vergelijk de voorgestelde materialen

  Vergelijk de prijzen van alle onderdelen van je nieuwe badkamer op de offertes van de verschillende vakmannen. Vraag hen ook naar de leveranciers met wie ze samenwerken en naar de kwaliteit en het merk van die onderdelen.

 3. Onderzoek wat inbegrepen is in de prijs en wat niet

  Bekijk aandachtig welke werkzaamheden inbegrepen zijn in de offertes die je ontvangen hebt. Bij sommige vakmannen zullen voorbereidende werken als afbraakwerken niet vermeld zijn. Aarzel niet om bij de minste twijfel vragen te stellen. Alleen zo ben je verzekerd van een transparante offerte.

 4. Leg alle kostenposten naast elkaar

  Vergelijk alle aangehaalde prijzen en kosten. Zo kunnen de arbeidskosten behoorlijk verschillen per vakman, afhankelijk van onder meer ervaring, expertise, … Ook de kosten voor het transport van je materialen kunnen behoorlijk variëren. Een degelijke vergelijking kan je dus heel wat geld besparen.

 5. Staar je niet blind op de nieuwe badkamer prijs

  We vermeldden al dat je beter een duidelijk budget voor ogen houdt voor je naar een badkamerspecialist stapt. Toch raden we je aan om je niet blind te staren op de prijs. Een goede ‘klik’ met een vakman die je begrijpt, is zoveel meer waard en staat garant voor een vlotte samenwerking.

 6. Kijk goed naar de uitvoeringstermijn

  De realisatie van een nieuwe badkamer is arbeidsintensief. Zeker als je voor een luxe-uitvoering gaat of badkamermeubels op maat wil. Bespreek dus goed in welke fases de specialist te werk gaat en hoeveel tijd het totale project in beslag zal nemen.

TIP: op zoek naar een badkamerexpert in jouw regio? Je kan gratis en vrijblijvend advies en voorstellen op maat aanvragen via onze offertedienst.

 

Nieuwe badkamer laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
welke douchebak kiezen
Douchebak kiezen: Materialen en formaten
Marmer in de badkamer | Tips en inspiratie
Marmer in de badkamer | Tips en inspiratie
badkamerrenovatie voor na
Badkamerrenovatie: voor en na
Badkamerrenovatie: mogelijkheden en tips
Badkamerrenovatie: mogelijkheden en tips
Houten vloer in de badkamer: Parket of laminaat?
Houten vloer in de badkamer: Parket of laminaat?
Kalkaanslag badkamer
Kalkaanslag badkamer
Een betonvloer in de badkamer
Een betonvloer in de badkamer
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Een badkamermeubel op maat laten maken
Een badkamermeubel op maat laten maken
Waarom een complete badkamer een slim idee is
Waarom een complete badkamer een slim idee is
Tips voor een bad douche combinatie
Tips voor een bad douche combinatie
Moderne badkamers: Inspiratie
Moderne badkamers: Inspiratie