Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Regendouche kiezen: tips en inspiratie

Regendouche kiezen: tips en inspiratie

Een regendouche verovert steeds meer badkamers. En dat hoeft niet te verbazen. Het zorgt voor een heerlijk ontspannen gevoel. Een stortdouche transformeert je badkamer in een kleine wellnessruimte. 

 

Waarom een regendouche plaatsen?

Een regendouche is niet zonder reden een ware trend in moderne badkamers. Een rainshower werkt erg ontspannend en is goed tegen stress. Door zijn fijne waterstralen voelt hij aan als een zachte regenbui op je huid. Een stortdouche oogt luxueus en geeft je een instant wellness-gevoel. Daarnaast charmeert hij ook met zijn strakke en moderne look. De meeste regendouches worden geleverd met een extra afneembare handdouche, zodat je desgewenst kan afwisselen.

 

Inbouwregendouche

De inbouwregendouche wordt ingebouwd in het plafond en/of de muur. De stang is daardoor niet meer zichtbaar. Een dergelijke regendouche oogt erg strak en modern. Het vergt minder schoonmaakwerk in vergelijking met een opbouwdouche. 

 

regendouche strakke badkamer
© Shutterstock


De nadelen van inbouwregendouches zijn de breekwerken bij de installatie. Als er na een aantal jaar stukken moeten vervangen worden, riskeer je dat de muur opnieuw moet worden opengebroken. Kies steeds voor een betrouwbaar kwaliteitsmerk. Zo ben je zeker dat de vervangstukken steeds beschikbaar zijn en dat de aansluitingen universeel zijn. Inbouwregendouches zijn ten slotte duurder dan opbouwregendouches.

Vraag hier gratis prijzen op maat aan bij geregistreerde vakmannen uit uw buurt.

 

Opbouwregendouche

Bij een opbouwmodel is de douchestang zichtbaar. Dit vergt iets meer schoonmaakwerk. Daarnaast zijn er geen breekwerken nodig voor de installatie of bij herstellingswerken. (Uitgezonderd het boren van enkele gaten om de stang te bevestigen.) Een tweede voordeel van een opbouwregendouche is de kostprijs. Opbouwmodellen zijn erg betaalbaar in vergelijking met de inbouwvariant. 

 

opbouw regendouche
Shutterstock

 

Belangrijke aandachtspunten

Als je de aankoop van een rainshower overweegt, moet je aandacht besteden aan de volgende punten: 


Verbruik

Terwijl een gewone douchekop 11 liter water/minuut verbruikt, zal een regendouche al snel 25 liter water/minuut verbruiken. Om het waterverbuik enigzins te verminderen, kan je een ecologische regendouchekop installeren. Hierdoor kan je het verbruik verminderen tot 17 liter water/minuut.  Regendouchekoppen kan je verkrijgen in verschillende groottes. De doorsnedes variëren van 15 tot 40 cm. Hoe groter de douchekoppen, hoe hoger het verbruik. De meeste regendouches worden geleverd met een extra handdouche en een verticale stang, waardoor je ze ook kan gebruiken als hoofddouche ter afwisseling. Deze douchekoppen verbruiken heel wat minder water. 

 

Warmwaterproductie

Omdat het waterverbruik hoger ligt bij regendouches, moet je ervoor zorgen dat je warmwaterproductie hierop is afgestemd. Daarnaast moet er ook voldoende druk aanwezig zijn voor een aangename douche. Denk je dat je huidige ketel hiervoor niet geschikt is? Dan zijn er 3 mogelijke oplossingen. Ten eerste kan je een combiketel installeren met een groter volume. Daarnaast kan je ook opteren voor een platenwarmtewisselaar, die instant warm water produceert op het moment dat er vraag naar is. Ten slotte kan je ook kiezen voor een gasdoorstroomgeiser die enkel dient voor de productie van warm water. 

 

inbouw regendouche
Shutterstock

 

Afvoer

Een stortdouche heeft ook nood aan een afvoer die sneller grotere volumes water kan afvoeren. Een gewone afvoer kan ongeveer 35 liter water per minuut verwerken. Regendouches hebben nood aan een afvoer met een grotere capaciteit.

 

Opbouwhoogte

Hou er ook rekening mee dat de douchekop voldoende hoog moet geplaatst worden, liefst zo hoog mogelijk. Hoe hoger de plaatsing, hoe aangenamer het gevoel. De stralen vallen best op 10 à 20 centimeter boven je hoofd. Let wel, hoe hoger de douchekop staat, hoe sneller het water afkoelt. Dit zorgt ervoor dat je in verhouding meer energie verbruikt.

 

Kalkaanslag

Een groter waterverbruik resulteert in meer kalkaanslag. Het verwijderen van kalksporen is moeilijker bij regendouches, omwille van hun opbouw. Om dit probleem aan te pakken, kan je een waterontharder installeren. Dit zorgt voor minder schoonmaakwerk en een zachtere huid. Ten slotte zullen de wateropeningen in de douchekoppen minder snel verstoppen. Een waterverzachter verlengt de levensduur van je rainshower. Hierdoor is deze investering zijn geld meer dan waard.

 

Regendouche in de badkamer plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Online offertes ontvangen voor badkamerrenovatie
Online offertes ontvangen voor badkamerrenovatie
Badkamer verluchten: badkamerventilator plaatsen
Badkamer verluchten: badkamerventilator plaatsen
Badkamer inrichten: Algemene tips
Badkamer inrichten: Algemene tips
Moderne badkamers: Inspiratie
Moderne badkamers: Inspiratie
badkamer behangen
Badkamer behang: Leuke eyecatcher voor de muren
Betonlook in de badkamer: materialen & eigenschappen
Betonlook in de badkamer: materialen & eigenschappen
Tips voor een landelijke badkamer inrichting
Tips voor een landelijke badkamer inrichting
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Tips voor een geslaagde badkamerverlichting
Houten vloer in de badkamer: Parket of laminaat?
Houten vloer in de badkamer: Parket of laminaat?
Badkamer verwarming kiezen: Soorten verwarmingselementen
Badkamer verwarming kiezen: Soorten verwarmingselementen
Welk plafond in de badkamer?
Welk plafond in de badkamer?
Het kleinste kamertje inrichten: Tips en originele ideeën
Het kleinste kamertje inrichten: Tips en originele ideeën