Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Rolgordijnen kiezen: Alle soorten op een rijtje

Rolgordijnen kiezen: Alle soorten op een rijtje

Rolgordijnen zijn zeer geschikt om de lichtinval in huis te regelen en om inkijk van buitenaf te voorkomen. De keuze aan decoratieve stoffen is erg uitgebreid en mede hierdoor zijn rolgordijnen erg populair en worden ze in uiteenlopende interieurs toegepast. Er zijn een aantal soorten rolgordijnen te onderscheiden, alhoewel het basisprincipe bij ieder type identiek is.

 

 

Soorten rolgordijnen

Rolgordijnen komen in heel wat maten en stoffen. Je kan ze combineren met overgordijnen, ze kunnen geplaatst worden aan kiepramen en indien gewenst kan je ook kiezen voor volledig verduisterende rolgordijnen. Een overzicht van de meest voorkomende rolgordijnen:

 

Standaard rolgordijnen

Een standaard rolgordijn bestaat uit een roldoek die met behulp van twee montagevoetjes op- of in het kozijn wordt bevestigd. Eventueel kan er gebruik worden gemaakt van een extra geleidingsysteem zoals spandraden of aluminium geleiders. Dit rolgordijn kan zowel op een normaal vast raam of een kiepraam gemonteerd worden.

 

Cassette rolgordijnen

Dit type rolgordijn kun je vergelijken met een screen waarin de roldoek netjes weggewerkt is in een cassette. Cassette rolgordijnen zijn wat luxer qua uitstraling dan standaard rolgordijnen omdat de doekrol netjes weggewerkt is in een omkasting (de cassette). Ze kunnen eventueel gecombineerd worden met geleideprofielen waarmee het doek netjes strak langs het raam geleid kan worden.

 

Duo rolgordijnen

Een duo-rolgordijn bestaat uit twee lagen van verschillende transparantie. Je kunt deze lagen afzonderlijk van elkaar bewegen en over elkaar laten schuiven. Zo bepaal je hoeveel licht er uiteindelijk doorgelaten wordt. Met een duo rolgordijn heb je zelf controle over de lichtinval en behoud je een ruimtelijk effect.

 

rolgordijnen
Shutterstock

 

Welke stof kiezen?

De keuze aan rolgordijn stoffen is groot. Waar je het beste voor kiest, hangt af van de functie die het rolgordijn moet hebben. Is het rolgordijn vooral als decoratie bedoeld of om de inkijk te beperken, dan kun je overwegen om een transparante of semi-transparante stof te nemen.

Wil je een rolgordijn dat het zonlicht goed tegen houdt, dan kies je het beste voor een verduisterende stof of een gemetalliseerde stof. Dit is een speciaal materiaal dat inkomend licht terug kan kaatsen. Hierdoor wordt het binnen minder snel warm. Rolgordijnen die voorzien zijn van deze soort stof zijn warmtewerend en hebben een lage licht- en warmtetransmissie. Moet het rolgordijn bestand zijn tegen vochtige omstandigheden? Kijk dan eens naar rolgordijnen met een speciale vochtwerende coating.

 

Rolgordijnen voor de badkamer

Standaard rolgordijnen zijn niet geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes. Ze worden  hier te vochtig en er zal schimmelvorming op het doek gaan ontstaan. Speciaal voor de badkamer en andere vochtige ruimtes zijn er rolgordijnen waarbij het doek voorzien is van een speciale vochtwerende coating. Deze kunnen wel zonder probleem toegepast worden.

 

Verduisterend rolgordijn

Het doek van een verduisterend rolgordijn is aan de achterzijde (zonkant) voorzien van  een speciale coating. Deze coating is vaak wit maar kan ook dezelfde kleur hebben als de stof van het gordijn. Een verduisterend gordijn is specifiek bedoeld om zonlicht tegen te houden en om een ruimte compleet te kunnen verduisteren. Daarom worden ze vaak toegepast in de slaapkamer, kinderkamer of babykamer.

 

verduisterend rolgordijn
Shutterstock

 

bediening

De bediening van rolgordijnen kan zowel handmatig als elektrisch gebeuren. Elk type heeft zijn eigen voordelen en werkwijze:

 

Handmatige bediening

Een veelgebruikte manier van bediening is de kralenketting. Hierbij wordt het doek afgerold door een doorlopende ketting van kunststof of metaal. In het rolgordijn zit een tandwieltje dat meedraait wanneer de ketting wordt bewogen.

Een andere manier is de ‘softraise bediening’. Hierbij is een mechanische veer in de doekrol geïntegreerd. Door aan de onderzijde van het rolgordijn te trekken, gaat het doek vanzelf gecontroleerd omhoog. Het voordeel van dit bedieningssysteem is dat je geen zichtbaar bedieningskoord hebt.

 

Elektrische bediening

Elektrische rolgordijnen zijn ook een interessante optie. Deze rolgordijnen worden uitgevoerd met een motor. Ze wordt, net als bij een elektrisch zonnescherm of screen in de doekrol ingebouwd. Met behulp van een afstandsbediening of schakelaar kan het doek van het rolgordijn op en neer worden bewogen.

Een elektrische bediening is erg handig wanneer het rolgordijn op een plaats gemonteerd is waar je moeilijk bij kan. Daarnaast is het prettig om vanuit je luie stoel met behulp van een afstandsbediening het scherm te kunnen bedienen. Heb je een domoticasysteem thuis, dan kun je dit eventueel koppelen aan een elektrisch rolgordijn.

 

rolgordijn in raamkader
shutterstock

 

Rolgordijn reinigen: tips

Het doek van een rolgordijn is meestal voorzien van een beschermende antistatische coating. Deze is speciaal bedoeld om stofdeeltjes en vuil af te stoten. Indien er vlekken op het gordijn ontstaan moeten deze zo snel mogelijk verwijderd worden met een licht vochtige spons of doek.

Aan het schoonmaakwater dat lauw mag zijn, mag eventueel een niet synthetisch wasmiddel worden toegevoegd. Pas op met boenen en wrijven! Hierdoor kun je de beschermende laag aantasten. Kijk ook altijd goed op het etiket om wat voor stof het gaan want bepaalde stoffen mogen helemaal niet nat gemaakt worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor bepaalde gemetalliseerde stoffen. Neem bij twijfel contact op met de fabrikant van het rolgordijn.

 

Rolgordijn kopen: opties en prijzen

Bij het kiezen van een rolgordijn heb je een aantal opties. Zo kun je kiezen uit een aantal typen onderlijsten en zijn er diverse geleidingssystemen mogelijk. Zijgeleiding is noodzakelijk bij montage aan kantelbare ramen en dakvensters. Als extra decoratie kan het rolgordijn aan de onderzijde eventueel afgewerkt worden met een schulprand/volant.

De prijs van een rolgordijn hangt samen met het soort doek en het type rolgordijn. Voor een standaard verduisterend rolgordijn (200 x 150 cm.) met handmatige bediening betaal je gemiddeld 200 tot 300 euro. Dit is zonder opties. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina

 

Rolgordijnen op maat

De beste oplossing voor de perfecte rolgordijnen is om ze te laten maken op maat. Je kan zowel het motief als de lengte en breedte laten aanpassen aan je noden en je interieur. 

Rolgordijnen of ander type zonwering plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
gordijnen kinderkamer
Gordijnen voor de kinderkamer: tips & inspiratie
Houten shutters
Houten shutters
Verhoog je comfort met elektrische rolgordijnen
Verhoog je comfort met elektrische rolgordijnen
houten jaloezieen plaatsen
Houten jaloezieën: Voor- en nadelen
Zonneschermen: Inspiratie & soorten
Zonneschermen: Inspiratie & soorten
Paneelgordijnen voor een stijlvol en rustgevend interieur
Paneelgordijnen voor een stijlvol en rustgevend interieur
Aluminium jaloezieën: Voor- & nadelen
Aluminium jaloezieën: Voor- & nadelen
Rolluiken plaatsen: Info en prijs advies
Rolluiken plaatsen: Info en prijs advies
raamfolie kopen
Ramen inkijkwerend en zonwerend maken met raamfolie
vouwgordijnen plaatsen
Vouwgordijnen: Inspiratie
screens plaatsen
Screens zonwering: Soorten & prijzen
horizontale lamellen plaatsen
Horizontale & verticale lamellen