Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
screens plaatsen

Screens zonwering: Soorten & prijzen

Met een screen houd je het grootste gedeelte van de zonnestralen tegen voordat deze het raamoppervlak kunnen bereiken. Het glas wordt hierdoor minder warm en afhankelijk van het doek behoud je toch een doorkijk naar buiten. Screens kunnen volledig op maat worden gemaakt en zijn breed toepasbaar.

 

 

Soorten screens als zonwering

Er zijn grofweg drie typen screens te onderscheiden: standaard screens, windvaste screens en windvaste zipscreens of solid screens. De werking bij deze screens, namelijk het zonlicht tegenhouden door middel van een zonwerend doek, is bij alle typen hetzelfde. De verschillen tussen de screens bestaan voornamelijk uit de wijze waarop het doek langs het raam geleid wordt.

 

1. Standaard screens

Dit type screen kenmerkt zich door de standaard wijze waarop het doek met de onderlijst tussen de geleiders naar beneden wordt bewogen. De bediening kan zowel handmatig als elektrisch en de keuze uit de diverse soorten zonwerende doeken is net zo groot als bij de overige soorten. Standaard screens zijn laag geprijsd en worden daarom veel toegepast. Het nadeel ervan is dat indien de wind er vat op krijgt, het doek (de onderlijst) de neiging heeft om te gaan ‘klapperen’ en omhoog gaat bewegen tussen de geleiders.

 

2. Windvaste screens

Anders dan bij een standaard screen wordt het doek by dit type door middel van een kabel en een systeem van veren op spanning gehouden. Het grote voordeel hiervan is dat het doek bij een windvlaag niet naar boven kan bewegen of zal klapperen. Het doek blijft daarnaast ook netjes strak zitten. Dit type screen is zeer geschikt voor montage aan gevels die veel wind vangen, zoals op het westen gerichte gevels of gevels van flatgebouwen. Windvaste screens zijn verkijgbaar in een breedte van  max. 300cm en 200 cm hoog.

Bovenstaande tekening illustreert het verschil tussen een standaard screen enerzijds en een windvaste screen anderzijds bij een windvlaag. Enkel het standaard screen ondervindt last van een windstoot. Dit is echter geen probleem bij matige wind. 

 

3. Windvaste zipscreens / solid screens

Bij dit type screen wordt het doek met behulp van een soort ritssluitingssysteem op spanning gehouden.  Door deze speciale manier van geleiding is het doek in elke positie windvast. Het is eveneens functioneel als insecten hor omdat het zeer vlak aansluit bij het raam. Naast zonwering voor woningen kan een zipscreen ook prima gebruikt worden als terrasoverkapping of als zonwering bij een tuinhuis of veranda.

 

screens
Shutterstock

 

Soorten screendoeken

De keuze aan screendoeken is erg groot. Deze zonwerende doeken zijn speciaal ontworpen om warme zonnestralen tegen te houden voordat ze het raam bereiken. Screendoeken filteren het licht tegen schadelijke UV straling en hebben daarnaast ook een decoratieve rol. Ze worden gemaakt van acryl of van een combinatie tussen glasvezel en polyestervezels. Ze zijn in verschillende decoratieve kleuren en mate van verduisterende werking verkrijgbaar. Welk type doek je het best kiest, hangt af van je persoonlijke voorkeur maar laat je bij de keuze niet alleen leiden door esthetische aspecten. Een screen moet vooral het zonlicht zo effectief mogelijk tegenhouden.

TIP

Screen vergeten omhoog te doen?

Heb je de screens naar beneden gelaten en heeft het ondertussen geregend? Tijdens het regenen mag je het gerust oprollen. Zorg wel dat je het op een droog moment zo snel mogelijk weer neer laat zodat het kan drogen. Doe dit wel binnen een periode van ongeveer twee à drie dagen omdat er anders vlek- of schimmelvorming kan optreden. 

 

 

zonwering screens
Interieurdesigner

 

Voordelen van een screen

  • Een screen bedekt het volledige raamoppervlak. Hierdoor biedt het een uitstekende zonwering.
  • Screens zijn esthetisch gezien niet zo ‘aanwezig’ als een uitvalscherm of een rolluik.
  • Afhankelijk van het soort doek, blijft het uitzicht naar buiten behouden.
  • Een screen kan fungeren als een hor tegen insecten. Dit geldt voornamelijk bij een zipscreens omdat deze het nauwst aansluiten bij het raam.
  • Een screen biedt de nodige privacy omdat inkijk vanaf buiten nagenoeg onmogelijk is.

 

Nadelen van een screen

  • Aangezien een screen het gehele raam bedekt, kan je je hoofd niet naar buiten steken om bijvoorbeeld een stofdoek uit te kloppen. Dit kan wel bij een zonnescherm.
  • Een standaard screen kan gaan ‘klapperen’ in de wind. Windvaste screens of zipscreens hebben hier geen last van.
  • Een screen houdt nooit al het zonlicht tegen (max. 85%). De hoeveelheid licht die wordt doorgelaten is afhankelijk van het type doek. Hoe meer zonlicht wordt tegengehouden, des te minder wordt het zicht naar buiten toe.

 

screens zonwering
Shutterstock

 

SOORTEN BEDIENINGEN

Screens kunnen zowel handmatig (met bandmechanisme of draaistang) als elektrisch bediend worden. Bij de elektrisch bediende screens is alles mogelijk. Zo kunnen ze bijvoorbeeld worden uitgerust met licht- en windsensors waardoor het doek volledig automatisch op- en neer kan worden gelaten.  Een simpele schakelaar die je handmatig bedient, voldoet in de praktijk natuurlijk prima. Voor de wat grotere screens is het aan te raden om te kiezen voor screen met motor. Ze zijn niet veel duurder dan een screen zonder motor en bieden veel gebruiksgemak.

 

Screen of rolluik kopen?

Een rolluik is het meest efficiënte middel om zonlicht tegen te houden. Het grootste nadeel van een rolluik is echter het ‘opgesloten gevoel’ dat je erbij kunt hebben want ze werken volledig verduisterend en geluid isolerend. Wanneer je voor een half verduisterend screen kiest, blijf je toch nog een bepaalde lichtinval hebben waardoor de ruimte niet geheel donker wordt. Ook kan je het raam gewoon open laten staan en blijf je de geluiden van buiten horen waardoor je je minder snel opgesloten voelt. Meer informatie over rolluiken vind je terug in het artikel ‘Rolluiken: alle soorten op een rij‘. 

 

Screen kopen: prijzen

De prijs van een screen hangt vooral samen met het type screen (standaard, windvast, zipscreen), het soort doek en de wijze van bediening. Voor een standaard screen van 2.0 meter breed en 1.50 meter hoog betaal je ongeveer € 350 à € 400 (handmatige bediening). Voor een zipscreen met elektrische bediening van dezelfde lengte betaal je ongeveer € 550 à € 625. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project via de offertepagina

TIP

Energiebesparing

Onderzoek van TNO heeft aangetoond dat consumenten gemiddeld 12% op de elektriciteitsrekening kunnen besparen door gebruik te maken van buitenzonwering zoals een screen. Het gaat om energie die gebruikt wordt om de woning te koelen (ventilatoren en airco systemen). Bij kantoorpanden ligt dit percentage zelfs nog een stuk hoger, namelijk 29%.

 

Screens of ander type zonwering plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Paneelgordijnen voor een stijlvol en rustgevend interieur
Paneelgordijnen voor een stijlvol en rustgevend interieur
Zonneschermen: Inspiratie & soorten
Zonneschermen: Inspiratie & soorten
raamfolie kopen
Ramen inkijkwerend en zonwerend maken met raamfolie
Houten shutters
Houten shutters
Aluminium jaloezieën: Voor- & nadelen
Aluminium jaloezieën: Voor- & nadelen
vouwgordijnen plaatsen
Vouwgordijnen: Inspiratie
Rolgordijnen kiezen: Alle soorten op een rijtje
Rolgordijnen kiezen: Alle soorten op een rijtje
Rolluiken plaatsen: Info en prijs advies
Rolluiken plaatsen: Info en prijs advies
horizontale lamellen plaatsen
Horizontale & verticale lamellen
gordijnen kinderkamer
Gordijnen voor de kinderkamer: tips & inspiratie
houten jaloezieen plaatsen
Houten jaloezieën: Voor- en nadelen
Verhoog je comfort met elektrische rolgordijnen
Verhoog je comfort met elektrische rolgordijnen