Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Kurk plafondbekleding: Warm en veelzijdig

Kurk plafondbekleding: Warm en veelzijdig

Kurk is een milieuvriendelijk en warm product dat steeds vaker als plafondbekleding gebruikt wordt. Het werkt thermisch isolerend en zorgt voor een betere akoestiek in elke kamer. De natuurlijke uitstraling van kurk zorgt ervoor dat jouw leefruimte een gezellig maar toch stijlvol karakter vertoont en dit in diverse stijlen. Als vormgeving kan je kiezen voor kurktegels of kurkparket naargelang je persoonlijke voorkeur.

 

Eigenschappen

  • De milieuvriendelijkheid van het natuurproduct kurk spreekt voor zich. Een kurkeik is een boom dat na verloop van tijd steeds opnieuw aangroeit. Daardoor biedt ze één boom (in tegenstelling tot andere bomen die hout produceren) de mogelijkheid tot de productie van heel wat kurkplafonds. De ecologie van deze plafonds vertaalt zich ook in de biologische afbreekbaarheid van het materiaal. Na de afbraak van een kurkplafond kunnen de materialen dus op eenvoudige wijze worden gerecycleerd.
  • Naast ecologisch is kurk ook warmte-isolerend. Kurk laat immers weinig tot geen lucht door en is zeer elastisch. Een kurkplafond kan in theorie tot 35% van zijn oorspronkelijke diameter in elkaar worden gedrukt.
  • Bovendien is dit product bestand tegen vocht, is het antistatisch en dempt het geluid. 
  • Standaard zijn kurkmaterialen ongeveer 4 millimeter dik.
  • Van nature vertoont het een lichtbruine kleur maar onder de invloed van zonlicht kan de kleur wat verbleken. In ieder geval kun je jouw plafond bekleden in verschillende tinten kurk. Sommige mensen verkiezen een kurkafwerking in zijn onbewerkte vorm. Anderen verkiezen dan weer voor bewerkte varianten (zoals kurktegels).

Interesse in plafondbekleding in kurk en benieuwd naar de mogelijkheden en een prijs op maat van jouw situatie? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van gespecialiseerde plaatsers

 

 

Voordelen en nadelen van kurk plafonds

 

1. Diverse bevetigingsmethoden

Kurktegels worden vaak gebruikt voor de bekleding van plafonds. Toch bestaat er ook een variant. Zo bieden vandaag de dag meer en meer leveranciers kurkplaten met een kliksysteem aan, speciaal op maat voor de plaatsing aan plafonds. Deze bieden alvast enkele voordelen. Zo is hun thermische isolatiewaarde zeer hoog en zijn ze ook gemakkelijk te plaatsen. De inwerking van verlichting (zoals lichtspots) is gemakkelijk te verrichten. Bovendien zijn kurkplaten zeer onderhoudsvriendelijk.

 

Kurk plafondbekleding
Shutterstock

 

2. Grote variatie aan uitvoeringen

De warme uitstraling en de milieuvriendelijkheid van kurk werd al eens aangehaald. Bij de plaatsing van een kurken plafond is gezelligheid troef. Je kan kleuren en tinten combineren naar eigen smaak. Eens alle kurk werd aangebracht, zorgt een laagje vernis voor een duurzame afwerking. Vergeet ook niet dat kurk vandaag de dag zeer trendy is. Een kurken plafond hoeft dus niet altijd een rustieke retro-stijl te beogen. Dankzij een waaier aan stijlen, kleuren en structuren is er voor elk wat wils. Kurkplafonds passen dus ook perfect in modernere gebouwen.

 

3. Een plafond in kurk is makkelijk te onderhouden

Qua onderhoud kom je met een stofdoek of een vochtige dweil al heel ver. Voor een meer intensieve behandeling van het kurken plafond bestaan er specifieke reinigings- en beschermingsproducten. Een weinig water mag worden gebruikt bij reiniging.

Kurk is immers een soepel product dat steeds terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm. Hoewel plafonds op zich niet zo onderhevig zijn aan stofophopingen (toch niet in vergelijking met bijvoorbeeld een vloer), kan het toch voorkomen dat vuile plafonds schadelijk zijn voor mensen met allergieën. Kurk is zowat het beste natuurproduct op gebied van antiallergie.

 

4. Geluidsabsorberend

Kurk absorbeert geluiden ook uitstekend. Een kurken plafond zorgt er voor dat geluid in de betreffende ruimte niet weergalmt. Bovendien worden geluiden vanuit de bovenliggende kamer sterk afgezwakt. Kurken plafonds worden omwille van die reden vaak gebruikt voor bureaus of ruimtes die zich vlak onder een veel bezochte ruimte bevinden. Daarnaast is kurk ook een zeer goede isolator. Koude lucht ontsnapt zo goed als niet door een kurken plafond. En dat verschil merk je al gauw op je energiefactuur.

 

kurk plafond
Shutterstock

 

Noemenswaardige nadelen van kurkplafonds zijn de kleur- en schadegevoeligheid. Onder invloed van zonlicht kan kurk soms verkleuren. De basiskleur is dus vrij instabiel, al doet dit zich enkel maar voor bij een overmatige blootstelling aan licht op langere termijn. Standaard Kurk is ook vrij gevoelig voor de impact van zware of scherpe voorwerpen. Zo kunnen er blutsen of krassen in het plafond ontstaan wat vaak ook het geval is bij andere types plafond bekleding.

 

 

Plaatsing van kurk plafonds

Wie zijn plafond wenst te vernieuwen maakt met kurk een goede keuze. Er bestaat er kurkparket met kliksysteem op basis van tand en groef. Dit parket is meestal een twaalftal millimeter dik en bestaat uit drie lagen van 4 millimeter dikte: Eén laag kurk, één laag HDF en een tweede afwerkingslaag van kurk.

Velen staan nogal cynisch tegenover deze manier van werken. Men is er immers niet altijd evenveel van overtuigd dat het kliksysteem geschikt is voor plafonds terwijl het naast lijmen wel de enige manier is om kurk te bevestigen zonder bevestigingssporen. Werken met lijm gebeurt vooral bij renovaties waarbij er reeds een plafond aanwezig is. Op deze manier kan men snel en goedkoop het plafond vernieuwen met een minimum aan plafondverlaging.

TIP: wil je zeker zijn van een correcte plaatsing en een kwalitatief en mooi resultaat? Laat de plaatsing dan over aan een gespecialiseerde vakman. Deze weet precies hoe hij te werk moet gaan, waarmee hij rekening moet houden én beschikt over professioneel materiaal. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van jouw situatie via de offertepagina

 

 

Onderhouden en vernissen van kurkplafonds

Zoals reeds vermeld, vermijd je beter grote hoeveelheden water bij het onderhoud van een kurkplafond. Er bestaan speciale producten voor de behandeling van kurkoppervlakten. Deze werden speciaal daarvoor ontwikkeld. We raden dan ook aan om er gebruik van te maken.

Als het kurkplafond werd vernist (wat in de meeste situaties het geval zal zijn), kan deze laag na verloop van tijd slijtage vertonen. Het is perfect mogelijk om de vernislaag eraf te schuren en een nieuwe laag aan te brengen. Op die manier oogt je kurkplafond nadien terug zo goed als nieuw.

TIP

Kurkplafond als natuurproduct

Kurkplafonds worden niet frequent gebruikt in woningen. Toch is het een mogelijkheid die je altijd in overweging kan nemen. Kurk is een natuurproduct dat vele voordelen biedt en je in staat stelt om een kamer volledig naar jouw eigen stijl in te richten. Hou er wel rekening mee dat de plaatsing van een kurkplafond geen sinecure is. Je doet er daarom ongetwijfeld goed aan om op voorhand een specialist te raadplegen.

 

 

Prijs plafondbekleding in kurk

De prijzen van kurk zijn erg uiteenlopend. Voor de naturel tinten begint de prijs reeds vanaf 18 euro per vierkante meter. Wens je een uniek design of wil je werken met een kliksysteem, varieert de prijs tussen de 20 en 50 euro per vierkante meter. Hoewel de plaatsing makkelijk zelf uit te voeren is, kan je deze ook perfect laten uitvoeren. Hiervoor mag je rekenen op een prijs van ongeveer 20 euro per vierkante meter naargelang de totale oppervlakte en moeilijkheidsgraad.

Plafondbekleding in kurk laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
GEpersonaliseerd plafond: Inspiratie
GEpersonaliseerd plafond: Inspiratie
tegelplafond verlichting
Tegelplafond
PVC plafondbekleding: Snel en onderhoudsvriendelijk
PVC plafondbekleding: Snel en onderhoudsvriendelijk
klimaatplafond
Klimaatplafond
Verlaagd plafond plaatsen
Verlaagd plafond plaatsen
akoestische plafondpanelen
Akoestisch plafond
spanplafond kosten
Spanplafond kosten
Spanplafond: Een stijlvolle plafondbekleding
Spanplafond: Een stijlvolle plafondbekleding
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
Gyproc plafond: Voordelen & mogelijkheden
Gyproc plafond: Voordelen & mogelijkheden
glazen opbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren