Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
trap bekleden met hout

Trap bekleden

Is je oude trap aan een renovatie toe, maar zie je op tegen stoffige en ingrijpende werkzaamheden in je woning? Overweeg dan om je trap te bekleden! Dit is een snelle, praktische en efficiënte manier om een gloednieuwe trap te creëren. Benieuwd naar de mogelijkheden, prijzen, alternatieven, …? In dit artikel lees je alles over je trap bekleden!

Ga snel naar:
Mogelijkheden trapbekleding
Prijs trapbekleding
Zelf trap bekleden of vakman?
Alternatieven voor trap bekleden
Veelgestelde vragen
Vraag gratis je offertes aan

 

Waarom je trap bekleden?

Een trap is niet alleen functioneel, maar speelt ook een rol als esthetisch element in je woning. Ziet je huidige trap er verweerd uit? En heb je een snelle en eenvoudige traprenovatie voor ogen? Dan is je trap bekleden een ideale optie. Zo ben je zeker van…

 • Direct een nieuwe look: met trapbekleding creëer je in een mum van tijd een volledig nieuwe trap. Versleten treden zijn verleden tijd en je kan je trap beter afstemmen op je interieur, … Een gerenoveerde trap is een echte blikvanger in je woning.
 • Geen sloopwerkzaamheden: het plaatsen van trapbekleding neemt weinig tijd in beslag. Bovendien is slopen niet nodig, waardoor de traprenovatie snel en stofvrij verloopt.
 • Veel mogelijkheden: er zijn tal van mogelijkheden om een verouderde trap te bekleden. Denk maar aan massief hout, vinyl, betonstuc, tapijt, … Elk materiaal heeft z’n eigen uitstraling en eigenschappen en is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

 

Hoe je trap bekleden?

Een traprenovatie hoeft niet tijdrovend te zijn. Je krijgt relatief snel een nieuwe trap door te kiezen voor trapbekleding. We zetten de verschillende mogelijkheden voor je op een rij:

 

OPTIE 1: trap bekleden met overzettreden

trap bekleden met hout

Dankzij overzettreden krijg je in een mum van tijd een nieuwe trap! Het zijn op maat vervaardigde planken of stroken die een vakman bovenop je huidige traptreden plaatst. Dat kan met een verlijming of een kliksysteem. Het plaatsen van overzettreden duurt in de meeste gevallen max. 1 dag en ze zijn na montage vrijwel meteen beloopbaar.

Overzettreden zijn beschikbaar in verschillende materialen. De populairste zijn (massief) hout, PVC, laminaat en vinyl. Binnen elk materiaal zijn er vele ontwerpen en afwerkingen beschikbaar.

Prijs: € 125 à 180 per trede (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 2: trap bekleden met tapijt

trap tapijt

Tapijt op je trap is een ideale oplossing om oude, verweerde treden te camoufleren. Tapijt dempt voetstappen, is van nature anti-slip en voelt bovendien altijd comfortabel aan. Je kan kiezen uit verschillende soorten tapijten of sisal. Hiermee kan je je traptreden volledig of gedeeltelijk bedekken. Daarbinnen heb je een ruim assortiment aan uitvoeringen. Denk maar aan verschillende weefpatronen, motieven, hoog- of laagpolige tapijten, tapijtmatten of tapijttegels, …

Prijs: € 50 à 120 per trede (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 3: trap bekleden met een gietvloer

gietvloer trap

Wist je dat je je trap ook kan afwerken met een gietvloer? Het lijkt geen voor de hand liggende keuze, maar het komt steeds vaker voor. Kies je ervoor om een gietvloer te plaatsen op je trap? Laat dan ook meteen je treden coaten. Zo krijg je een perfect vloeistofdichte, slijtvaste en onderhoudsvriendelijke trap.

Vooral steentapijt en een grindvloer komen vaak voor als trapbekleding, maar ook naadloze, kunststof trapbekledingen in PU en epoxy winnen aan populariteit. Je kan ze verkrijgen in een veelvoud aan kleuren en afwerkingen. Bovendien zijn kunststof gietvloeren slipbestendig, slijtvast en akoestisch dempend.

Prijs: € 70 à 170 per trede (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 4: trap bekleden met betonstuc

beton cire trap

Hou je van het stoere, tijdloze uitzicht van beton? Dan is betonstuc of beton ciré ideaal voor jouw traprenovatie. Dit pleisterwerk met een betonlook bestaat uit cement, hars, toeslagstoffen en pigmentpoeder. Het pigment kan je zelf kiezen, waardoor je tot een unieke uiteindresultaat kan komen. Je kan betonstuc op vrijwel elke ondergrond aanbrengen, op voorwaarde dat die stofvrij, egaal en stabiel is. Let op: die plaatsing vergt wel de nodige tijd. Je mag rekenen op anderhalve week, incl. droogtijd. Dankzij een beschermende coating tegen vocht en vuil kan je je trap ook vlot schoonmaken.

Prijs: € 120 à 180 per trede (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

OPTIE 5: trap bekleden met tegels

trap bekleden met tegels

Tegels bieden veel mogelijkheden als trapbekleding. Natuursteen en keramische tegels zijn de meest gekozen soorten. Deze zijn duurzaam, sterk en stralen echt klasse uit. Natuursteen is een natuurlijk materiaal en oogt erg luxueus. Keramische tegels, daarentegen, worden in de fabriek vervaardigd en zijn beschikbaar in een heel groot assortiment aan kleuren en afwerkingen. Door z’n exclusieve uitstraling is natuursteen wel duurder dan keramische tegels.

Prijs: € 110 à 150 per trede (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

Welke trapbekleding kies ik best?

Dat hangt volledig af van jouw wensen en je budget. Wil je een echte blikvanger die je woonkamer een eigenwijs karakter geeft? Hou je eerder van een rustieke houten trap? Of is het dempen van voetstappen en een comfortabel gevoel het belangrijkste voor jou? Een trappenmaker luistert naar je wensen en stelt je oplossingen op maat voor. Vraag zeker offertes aan bij verschillende specialisten. Zo kan je gericht adviezen, materialen, werkwijzen en uitvoertermijnen vergelijken.

Vakman nodig? Vul dan vrijblijvend ons offerteformulier in en ontvang binnen enkele werkdagen voorstellen van verschillende vakmannen. Start hier je aanvraag.

 

 

Trap bekleden: kosten

De kosten om je trap te bekleden hangen vooral af van het aantal treden, het gekozen materiaal en de gewenste afwerking. Doorgaans mag je rekenen op de volgende richtprijzen:

TrapbekledingPrijs per trede (excl. btw, incl. plaatsing)
Overzettreden€ 125 à 180
Tapijt€ 50 à 120
Gietvloer€ 70 à 170
Betonstuc€ 120 à 180
Tegels€ 110 à 150

LET OP: bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Wil je een precieze prijsberekening ontvangen? Vul dan ons gratis offerteformulier in en ontvang 2 à 3 verschillende offertes op maat. Zo kan je niet alleen prijzen vergelijken, maar ook adviezen, uitvoertermijnen, … Start hier je aanvraag.

 

Zelf Trap bekleden of laten bekleden?

Kan je zelf je trap bekleden of laat je de klus beter over aan een trappenmaker? Beide opties op een rij:

 

1. zelf trap bekleden

Heb je voldoende kluservaring? Dan kan je ervoor kiezen om zelf je trap te bekleden. Let op: je moet de afmetingen van je traptreden exact opmeten en ook alle overzettreden netjes zagen. Dit neemt behoorlijk wat tijd in beslag en vereist aandacht en precisie. Maak je een fout? Dan kan je die overzettrede niet meer gebruiken of sluit deze niet mooi aan.

Overzettreden of andere trapbekleding nodig? Neem een kijkje in onze webshop.

 

2. trap laten bekleden

Zie je het niet zitten om zelf je overzettreden op te meten en te verzagen? Of kies je liever voor betonstuc, een gietvloer of tegels? Dan laat je het bekleden van je trap beter over aan een ervaren vakman. Zo ben je zeker van…

 • Advies op maat: voor welke materialen is de ondergrond van jouw trap geschikt? Uit welke uitvoeringen van overzettreden, betonstuc, … kan je allemaal kiezen? Een ervaren vakman geeft je graag advies op maat van jouw project.
 • Professionele voorbereiding: de duur en intensiteit van de werken hangen af van de huidige staat van je trap: barsten herstellen, oude bekleding verwijderen of niet, … In de meeste gevallen brengt een vakman ook een primer aan voor een optimale hechting.
 • Vakkundige plaatsing: is de ondergrond stofvrij, verstevigd en effen? Dan kan de vakman alles opmeten en je trapbekleding plaatsen volgens de regels van de kunst. Let op: je kiest best een vakman die gespecialiseerd is in het materiaal van jouw voorkeur.
 • Kwalitatieve materialen: een vakman gebruikt enkel hoogwaardige materialen en beschikt over het juiste gereedschap. Zo kan je rekenen op een optimaal eindresultaat op lange termijn.

 

trapbekleding

 

Alternatieven voor een trapbekleding

Zijn er nog andere manieren om je trap te renoveren? Jazeker! Naast je trap bekleden kan je ook kiezen voor 1 van de volgende methodes:

 

1. trap Zandstralen of luchtgommen

Een houten trap kan je ook laten zandstralen of luchtgommen. In beide gevallen gaat het om een schuurtechniek met een straalmiddel dat oude afwerkingslagen (vernis, verf, …) verwijdert. Zo wordt de originele uitstraling en houtstructuur opnieuw zichtbaar. Let op: zandstralen is alleen mogelijk bij trappen van harde houtsoorten (bv. eik en beuk). Bij gevoeligere houtsoorten kies je beter voor de zachtere techniek van het luchtgommen.

Prijs: € 20 à 40 per m² (excl. btw en nieuwe afwerking). Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Trap schilderen

Je trap schilderen is een snelle en eenvoudige manier om je trap een nieuw uitzicht te geven. Kies uit verschillende kleuren en afwerkingen: mat of glans, neutraal of kleurrijk. Schilderen kan je makkelijk zelf doen, maar het mooiste resultaat krijg je met de hulp van een professional. Hij kiest de juiste verfsoort voor je trap, werkt de lakverf eventueel nog af met een speciale vernis, …

Prijs: € 15 à 20 per trede (excl. btw). Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Nieuwe trap plaatsen

Is je trap in een te slechte staat? Ondervind je ook structurele problemen die een gevaar vormen voor de veiligheid? Dan is een nieuwe trap op maat de beste oplossing. Begin carte blanche en laat je inspireren door uiteenlopende uitvoeringen en vormgevingsmogelijkheden: ga je voor een zwevende trap of een draaitrap? Welk materiaal had je in gedachten? Een ervaren trappenbouwer stemt je nieuwe trap perfect af op de beschikbare ruimte, jouw persoonlijke wensen, je interieur en je budget.

Prijs: vanaf € 1.500 à 2.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

Veelgestelde vragen

Blijf je na het lezen van dit artikel nog met vragen zitten? Hieronder vind je misschien wel een antwoord. Richt je je liever meteen tot een ervaren vakman? Maak dan gebruik van ons offerteformulier. • 1. Waarom worden tegels als trapbekleding soms afgeraden?
  Het is wel degelijk mogelijk om je trap te bekleden met tegels. Sommigen wordt het afgeraden omdat tegels vrij koud aanvoelen en in bepaalde omstandigheden kunnen barsten of breken. In dat geval kan je niet zomaar de tegel herstellen en moet je opnieuw gaan betegelen. Daarnaast kunnen keramische tegels ook glad worden. Een anti-sliprand is dus aan te raden.


 • 2. Welke ondergrond is het meest geschikt?
  In principe kan je de meeste trapbekledingen op elke ondergrond plaatsen, op voorwaarde dat die stofvrij, egaal en stabiel is. Desnoods werkt je vakman op voorhand eventuele oneffenheden weg. Voor bepaalde afwerkingen, zoals beton ciré en een grindvloer, is het noodzakelijk om eerst een geschikte primer of hechtingslaag aan te brengen. Wat je trap precies nodig heeft voor een optimaal eindresultaat, bekijkt een vakman voor je.


 • 3. Welke trappen zijn geschikt voor trapbekleding?
  Er bestaan verschillende soorten trappen: open of gesloten trappen, eenvoudige steektrappen of wenteltrappen en draaitrappen. De meeste soorten trapbekledingen passen probleemloos op elk type trap. Wil je dus graag je trap bekleden in leder of stijlvolle overzettreden plaatsen in pvc of hout? Je vakman vertelt je hier graag meer over.

Trap laten bekleden?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Overzettreden: een snel uit te voeren traprenovatie
Overzettreden: een snel uit te voeren traprenovatie
Traprenovatie mogelijkheden
Traprenovatie mogelijkheden
Trap op maat: mogelijkheden en prijzen
Trap op maat: mogelijkheden en prijzen
Betonnen trap
Betonnen trap
glazen opbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker aanbouw
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden