Buitengevel isolatie
Wil je extra isoleren en ga je jouw buitengevel toch al renoveren? Of heb je geen (geschikte) spouwmuur om te isoleren? Dan kies je best voor buitengevel isolatie. Met zo’n naadloze isolatieschil tegen je buitenmuur bespaar je het meest op je energiefactuur. Bovendien zorg je buiten voor een nieuwe uitstraling en verlies je binnenshuis geen plaats. Ontdek hier meer over isolatie tegen je buitengevel!
Ga snel naar:
Hoe buitengevel isolatie afwerken?
Buitengevel isolatie: gemiddelde prijs
Alternatieven voor isolatie op buitengevel
Veelgestelde vragen over buitengevel isolatie
Wat is buitengevel isolatie precies?
Het woord zegt het eigenlijk zelf: bij deze methode plaatst een isolatiebedrijf isolatiemateriaal tegen je buitengevel, gevolgd door een nieuwe gevelafwerking. In een notendop verloopt de plaatsing als volgt:
- STAP 1 =buitengevel isolatieplaten aanbrengen: na eventuele voorbereidende werken brengt een vakspecialist kunststof isolatieplaten (PIR, PUR, XPS, …) aan op je huidige buitenmuur. Dat kan met een verlijming of met mortelspecie.
- STAP 2 = raamwerk tegen de isolatie plaatsen: daarna plaatst de expert een houten of metalen raamwerk tegen die isolatielaag. Gaat het om een gevelpleister als afwerking? Dan brengt hij een wapeningsnet en hoekprofielen aan.
- STAP 3 = nieuwe gevelafwerking aanbrengen: ten slotte volgt de nieuwe gevelafwerking. Dat kan dus een gevelpleister zijn, maar ook steenstrips, een houten gevelbekleding, gevelpanelen in kunststof of metaal, …
Wil jij je buitengevel isoleren en bekleden? Wij brengen je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere gespecialiseerde vakbedrijven actief in jouw regio. Start je aanvraag hier!
Hoe buitengevel isolatie afwerken?
Een groot voordeel van dit type muurisolatie is dat je woning meteen een nieuwe uitstraling krijgt. Je oude gevel ligt netjes verborgen achter een isolatielaag en je kunt zelf de gevelbekleding kiezen die het beste bij jouw smaak past. Dit zijn de meest populaire gevelafwerkingen voor isolatie aan de buitenkant van je woning:
1. buitengevel isoleren en bepleisteren
Ben je op zoek naar de beste prijs-kwaliteitverhouding? Dan is crepi een goede keuze. Crepi is voordeliger dan steenstrips of hout en is daarnaast eenvoudig aan te brengen. Deze pleisterlaag is dun, onderhoudsvriendelijk en dampopen (laat vocht makkelijk kan ontsnappen). Zo voorkom je vochtproblemen in je nieuwe gevel.
Prijs buitengevel isolatie met crepi: 100 à 130 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
2. buitengevel isoleren en steenstrips plaatsen
Hou je van de uitstraling van een bakstenen gevel, maar is zo’n nieuwe buitenmuur te duur en arbeidsintensief? Dan zijn steenstrips hét alternatief. Dat zijn dunne, gezaagde bakstenen die een vakspecialist gewoon op de buitengevel isolatie verlijmt. Bovendien zijn zulke steenstrips verkrijgbaar in vele uitvoeringen én je hebt dus geen extra fundering nodig.
Prijs buitengevel isolatie met steenstrips: 200 à 250 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
3. buitengevel isoleren en houten gevelbekleding plaatsen
Geef je de voorkeur aan een natuurlijke uitstraling voor je woning? Dan is houten gevelbekleding een uitstekende optie. Deze houten afwerking kan bovendien goed worden gecombineerd met crepi of steenstrips. Een vakman zorgt met een draagstructuur voor een luchtspouw tussen de isolatie en het hout, zodat alle materialen droog blijven en langer meegaan.
Prijs buitengevel isolatie met hout: 100 à 200 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
4. buitengevel isoleren en gevelpanelen plaatsen
Gevelpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen (zoals metaal, kunststof, composiet) en bieden een breed scala aan afmetingen, vormen en structuren. Met deze panelen heb je dus erg veel mogelijkheden. Een vakman kan de panelen zowel horizontaal als verticaal plaatsen. Ook hier is een luchtspouw tussen de panelen en de buitengevelisolatie essentieel om vochtproblemen te voorkomen en de duurzaamheid te verhogen.
Prijs buitengevel isolatie met gevelpanelen: 80 à 150 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Buitengevel isolatie: gemiddelde prijs
De kosten voor buitengevel isolatie schommelen tussen 80 à 250 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Dat grote prijsverschil heeft vooral te maken met de gevelafwerking die je kiest. Zo zijn steenstrips veel duurder dan crepi of gevelpanelen in kunststof. Hieronder vind je een overzicht van enkele richtprijzen:
Buitengevel isolatie + afwerking | Gemiddelde prijs per m² (excl. btw, incl. plaatsing) |
---|---|
Met crepi | 100 à 130 euro |
Met steenstrips | 200 à 250 euro |
Met hout | 100 à 200 |
Met gevelpanelen | 80 à 150 |
Een totaalprijs voor jouw project? Vraag dan zeker meerdere voorstellen aan bij geschikte gevelwerkers actief in jouw buurt. Zo krijg je een helder zicht op die richtprijs, maar ook op de adviezen van meerdere vakspecialisten, de uitvoertermijnen, … Ontvang nu meerdere offertes op maat!
Alternatieven voor isolatie op buitengevel
Is isolatie op je buitengevel een te duur of te arbeidsintensief project? Of is je gevel best nog in een goede staat? Dan zijn er nog 2 andere manieren om je muren te isoleren. Een woordje uitleg!
alternatief 1 = spouwmuur isoleren
Heeft je woning spouwmuren? En zijn die nog in een goede staat? Dan kan je ook deze spouw laten opvullen met isolatiemateriaal. Deze werken gaan snel (doorgaans slechts 1 dag), je bespaart ook veel op je energiefactuur en deze methode is natuurlijk veel goedkoper. Bovendien blijft je gevel onaangeroerd en verlies je geen plaats aan de buitenkant van je woning.
Prijs: 15 à 30 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
alternatief 2 = binnenmuur isoleren
Zijn zowel spouwmuur- als buitengevelisolatie geen optie? Dan rest je nog een derde mogelijkheid: het isoleren van je binnenmuren. Dat kan met een voorzetwand die je opvult met isolatiemateriaal of met gipsplaten met isolatie die je direct op je binnenmuren verlijmt. Let wel op: deze methode houdt enkele nadelen in. Je verliest ruimte aan de binnenkant van je woning, je moet je vensterbanken aanpassen, radiatoren van je muren halen, …
Prijs: 40 à 80 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Veelgestelde vragen over buitengevel isolatie
Denk je eraan om je buitengevel te isoleren en opnieuw te bekleden? Dan zit je vast nog met enkele vragen. Daarmee kan je uiteraard terecht bij een gevelwerker in jouw regio. Ook hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen:
-
-
Bestaat er voor buitengevel isolatie een subsidie?Absoluut, voor het isoleren van je gevel maak je aanspraak op de ISDE subsidie. Het precieze bedrag hangt vooral af van de oppervlakte die je isoleert en of je biobased isolatiematerialen gebruikt.
BELANGRIJK: een erkende vakspecialist bezorgt je alle documenten voor een correcte en vlotte aanvraag. Zo loop je zeker geen premie voor jouw buitengevel isolatie mis.
-
Hoe zit het met de dikte van de isolatie tegen je buitengevel?Dat hangt vooral af van het gebruikte isolatiemateriaal. PUR en vooral PIR hebben een hogere isolatiewaarde, waardoor een dikte van 10 cm al kan volstaan. Voor XPS is dan weer minstens 14 cm nodig, omdat de isolatiewaarde lager ligt.
LET OP: de isolatiewaarde van je buitengevel isolatie moet minstens 3 m² K/W bedragen. Anders maak je geen aanspraak op de Mijn VerbouwPremie.
-
Hoeveel energiekosten spaar ik uit met isolatie op mijn buitengevel?Met deze isolatiemethode spaar je jaarlijks gemiddeld 25% van je energiekosten uit. Vanwaar die grote besparing? Je buitenmuren vormen een grote oppervlakte, waardoor je warmteverlies onmiddellijk enorm daalt. Bovendien ben je met deze isolatiemethode zeker van een sluitende isolatieschil zonder mogelijke koudebruggen. -
Kan ik zelf mijn buitengevel isoleren of schakel ik een expert in?Binnenmuren isoleren is een klus die je best zelf kan uitvoeren als je voldoende ervaring hebt. Maar bij buitengevel isolatie ligt dat anders. Deze werken zijn een pak arbeidsintensiever en complexer. Zo heb je een hoogtewerker nodig, moet je de isolatielaag nog afwerken met een nieuwe gevelbekleding, … Voor een perfect eindresultaat schakel je daarom best een ervaren gevelwerker in.
Wil je meerdere gevelwerkers in jouw buurt vergelijken? Dat doe je erg eenvoudig door gewoon ons offerteformulier in te vullen. Achteraf nemen 2 à 3 experts contact met je op om jouw project te bespreken. Start je aanvraag hier!
-