Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
kelder isoleren plafond

Kelder plafond isoleren

Beschikt je woning over een (kruip)kelder? Dan is je kelderplafond isoleren een uitstekend idee. Zo vermijd je vlot en efficiënt warmteverlies via de vloer op je benedenverdieping. Wat zijn de andere voordelen van isolatie tegen je kelderplafond? Hoeveel kost het om je kelderplafond te isoleren? En wat zijn de alternatieve isolatiemethodes? Je leest er alles over in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe kelderplafond isoleren?
Kostprijs isolatie kelderplafond
Alternatieven voor isolatie kelderplafond
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

Waarom je kelderplafond isoleren?

Isolatie tegen je kelderplafond is een efficiënte en budgetvriendelijke manier om de vloer van je benedenverdieping te isoleren. Naast die goede prijs-kwaliteitsverhouding is je kelderplafond isoleren ook erg interessant vanwege de volgende voordelen:

  • Aangenamere gevoelstemperatuur: er kan vanuit de kelder geen koude meer binnenglippen en de warmte uit de leefruimte kan moeilijker langs de vloer ontsnappen. Zo creëer je een aangenamer binnenklimaat zonder koude voeten.
  • Lagere energiekosten: als je een aangenamer binnenklimaat hebt, voel je minder snel de neiging om de verwarming te verhogen. Het gevolg? Een dalende energiefactuur. Zo verdien je je investering in isolatie tegen je kelderplafond vlot terug.
  • Preventie van vochtproblemen: je kelderplafond isoleren minimaliseert de kans op condensatieproblemen aan de onderkant van je vloer. Hierdoor krijgen schimmels en bacteriën geen overlevingskans.
  • Alternatief voor vloerisolatie langs boven: als je via het kelderplafond de vloer van de benedenverdieping kan isoleren, hoef je die vloer niet uit te breken.
  • Vlotte plaatsing: meestal heeft een vakman slechts 1 dag nodig om isolatie tegen het kelderplafond te plaatsen. Er zijn dus geen breekwerken nodig.
  • Premies: er zijn verschillende premies en financiële voordelen voor het isoleren van je kelderplafond. Informeer er tijdig naar wanneer je een beroep doet op een isolatie-expert.

 

 

Hoe kelderplafond isoleren?

kelder plafond isoleren

Het isoleren van je kelder plafond kan op 2 verschillende manieren: met isolatieschuim of met isolatieplaten. Hieronder bespreken we iets uitgebreider deze isolatiemethodes:

 

OPTIE 1: kelderplafond isoleren met isolatieschuim

Een isolatiespecialist isoleert je kelderplafond erg snel en efficiënt met isolatieschuim. Zo spaar je heel wat arbeidskosten uit. Lopen er leidingen over je kelderplafond? Geen probleem, een isolatiespecialist brengt de spuitisolatie makkelijk aan rond die buizen. Ook voor een gebogen kelderplafond is dit een geschikte isolatiemethode.

Er zijn verschillende soorten spuitisolatie. De 2 meest voorkomende materialen zijn gespoten PUR en icynene. Het zijn ademende soorten isolatieschuim die – eenmaal uitgehard – nagenoeg onbuigbaar zijn. Bovendien hechten ze zich aan elk oppervlak. Met deze isolatieschuimen kan een vakman probleemloos een sluitende isolatieschil aanbrengen op je kelderplafond.

Prijs isolatieschuim: € 30 à € 40 per m² (incl. btw & plaatsing)

 

OPTIE 2: kelderplafond isoleren met platen

Lopen er geen leidingen op je kelderplafond? Dan is je kelderplafond isoleren met isolatieplaten ook een optie. Het gaat om dunne, drukvaste en vochtwerende kunststof platen met een hoge isolatiewaarde (PUR, PIR, XPS of EPS). PIR- en PUR-platen zijn meestal voorzien van een dampscherm dat vochtabsorptie belet. De meeste isolatieplaten zijn uitgerust met een tand- en groefsysteem, waardoor ze eenvoudig in elkaar klikken. Sommige worden verlijmd, andere met isolatieschroeven vastgezet.

Let op: isolatieplaten zijn moeilijker te hanteren in een kelderruimte en het verankeren gaat ook trager dan het spuiten van isolatieschuim. Dat zorgt voor hogere arbeidskosten.

Prijs isolatieplaten: € 20 à € 45 per m² (incl. btw & plaatsing)

 

Kan ik zelf mijn kelderplafond isoleren?

Wil je zelf je kelderplafond isoleren? Dan kan je werken met harde isolatieplaten. In de meeste gevallen is spuitisolatie echter de beste keuze. Met isolatieschuim heb je veel minder kans op koudebruggen en een isolatiespecialist brengt de spuitisolatie ook erg snel aan. In combinatie met het verlaagde btw-tarief (als je woning ouder is dan 2 jaar) loont het op die manier meer om een isolatiespecialist in te schakelen.

TIP: ontvang gratis advies voor het isoleren van je kelderplafond of vraag offertes op maat aan bij erkende isolatie-experten actief in je buurt. Start je aanvraag via ons offerteformulier.

 

 

Kelder plafond isoleren prijs

De kostprijs voor het isoleren van je kelderplafond hangt af van verschillende factoren: het isolatiemateriaal, de te isoleren oppervlakte, de bereikbaarheid van het kelderplafond en de firma die de isolatiewerken uitvoert. De richtprijzen op een rij:

  • Prijs isolatieplaten: € 20 à € 45 per m², inclusief btw & plaatsing
  • Prijs spuitisolatie: € 30 à € 40 per m², inclusief btw & plaatsing

TIP: kaderen deze isolatiewerken in de renovatie van een woning ouder dan 2 jaar? Dan kan je genieten van het verlaagde btw-tarief. Zo betaal je slechts 9% btw in plaats van 21% op de arbeidskosten, op voorwaarde dat je het project laat uitvoeren door een aannemer. Op zoek naar een isolatiespecialist actief in je buurt? Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

Hoe dik moet ik het plafond in mijn kelder isoleren?

Een degelijke laag isolatie zorgt voor een hoger rendement. Bovendien zal je met een dikkere isolatielaag sneller tegemoetkomen aan de huidige isolatienormen. Een gemiddelde dikte van 6 à 10 cm isolatie is ideaal om de (kruip)kelder van bestaande woningen te isoleren.

 

 

Kelderplafond isoleren: 2 alternatieven

kelder isoleren

Heb je geen kelder in je woning of is die te laag om isolatiemateriaal tegen het plafond te plaatsen? Dan is 1 van de onderstaande isolatiemogelijkheden meer geschikt:

 

1) Bodemisolatie kelder

Is je kruipruimte lager dan 50 cm waardoor je er niet in kan manoeuvreren? Dan is bodemisolatie een goede oplossing. Dit beschermt de vloer beter tegen condens doordat het isolatiemateriaal het verdampingspunt van de kelder overneemt. Hierdoor los je meteen mogelijke vochtproblemen op.

De meest gebruikte materialen voor bodemisolatie in de kelder zijn isolatieparels en -schelpen. Een isolatiespecialist verdeelt die gelijkmatig over de bodem van de kelder (25 à 35 cm dik). Deze materialen bieden niet alleen een oplossing voor vochtproblemen, maar voorkomen bovendien ook hout- en betonrot.

Prijs bodemisolatie in de kelder: € 25 à € 55 per m² (incl. btw & plaatsing)

 

2) Vloerisolatie langs boven

Heb je geen kelder of kruipruimte? Geen paniek. In dit geval kan je alsnog investeren in vloerisolatie, maar dan langs boven in plaats van langs onder. Er zijn 2 mogelijkheden om de vloerisolatie aan te pakken, afhankelijk van de beschikbare opbouwhoogte en de staat van je vloerbedekking:

  • Vloer uitbreken en isoleren: deze methode is geschikt als je huidige vloerbedekking aan vernieuwing toe is of als je te weinig opbouwhoogte hebt. Op deze manier kan je zowel isolatie voorzien als een nieuwe vloerbedekking kiezen. Deze optie is wel het meest arbeidsintensief en impliceert een handvol veranderingen in je leefruimte.
  • Isolatie op bestaande vloer: als je nog voldoende opbouwhoogte hebt en je vloer in goede staat is, kan je bovenop de huidige vloer isoleren en de isolatielaag afwerken met een nieuwe vloerbekleding naar keuze. Zo hoef je zeker geen breekwerken uit te voeren, plinten te verhogen of binnendeuren in te korten.

Prijs vloerisolatie langs boven: € 100 à € 150 per m² (incl. btw & plaatsing)

Vraag vrijblijvend advies aan een professional

Het isoleren van het plafond van je kelder is een klus die de nodige voorkennis vereist. Wil je zeker zijn van een goed isolerende laag tussen de kruipruimte en je woning om koude en vocht doeltreffend tegen te houden? Een isolatie-expert kan je hierbij helpen. Hij heeft de nodige expertise om te weten waarmee hij rekening moet houden. Denk maar aan ventilatie in de kelder, het minimaliseren van de kans op koudebruggen of de isolatie aanpassen aan het vloertype op de bovenliggende verdieping.

Vrijblijvend advies nodig? Een isolatiespecialist  luistert aandachtig naar al  je wensen, maar houdt ook rekening met alle technische uitdagingen en vereisten van je (kruip)kelder. Kortom, een vakman staat garant voor een optimaal resultaat. Ontvang gratis offertes op maat via onze offertepagina.

Lees ook
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
isolatie luchtdicht
Luchtdicht isoleren: Werkwijze en weetjes
plat dak isoleren buitenzijde
Plat dak isoleren buitenzijde
enkelsteens buitenmuur isoleren
Enkelsteens muur isoleren
vuurvaste isolatie
3 soorten Vuurvaste isolatie
Dakisolatie kosten
Dakisolatie kosten
Zolderdak isoleren
Zolderdak isoleren
kruipruimte isoleren
Kruipruimte isoleren
Zoldervloer isoleren
Zoldervloer isoleren
Isolatie en het belang van een dampscherm
Isolatie en het belang van een dampscherm
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Zolder Isoleren
Zolder Isoleren