Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
plat dak isoleren buitenzijde

Plat dak isoleren buitenzijde

Is er geen dakrenovatie nodig? Dan laat je een hellend dak best langs binnen isoleren. Dat is echter niet het geval bij een plat dak. Om vochtproblemen, barsten in je dakbedekking, … te vermijden, laat je best altijd een plat dak isoleren aan de buitenzijde. In dit artikel ontdek je alles over de kostprijs van die isolatieklus, de werkwijze, de gebruikte materialen, …

Ga snel naar:
Hoe plat dak isoleren aan de buitenzijde?
Plat dak isoleren buitenzijde: kosten
Zelf plat dak isoleren buitenkant of niet?
Alternatief: plat dak isoleren langs binnen
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom je plat dak isoleren aan de buitenzijde?

Een plat dak langs binnen isoleren is enkel aangeraden in combinatie met buitenisolatie of als die buitenisolatie niet mogelijk is (bv. bij daken met een beperkte opbouwhoogte). Waarom is dakisolatie aan de buitenzijde van een plat dak dan zo belangrijk? De grootste voordelen op een rij:

  • Dakconstructie in de isolatieschil: gebeurt de isolatie van je plat dak aan de buitenkant? Dan zit je dakconstructie mee in de isolatieschil. Zo is die houten draagstructuur niet onderhevig aan temperatuurschommelingen en andere weersinvloeden.
  • Hoger rendement en lagere energiefactuur: bij het isoleren van je plat dak aan de buitenzijde ben je zeker van een naadloze isolatielaag zonder koudebruggen. Het logische gevolg? Een optimaal rendement van je dakisolatie en een maximale besparing op je energiekosten.
  • Groter wooncomfort: bij deze isolatiemethode warmt je dakconstructie mee op met je woning. Daardoor blijft de binnentemperatuur in je woning veel constanter. Overdag slaat die draagstructuur bv. warmte op om die dan geleidelijk af te geven als het afkoelt. Zo blijft je woning langer warm in de winter en langer koel in de zomer.
  • Geen vochtproblemen of schade: laat je je plat dak langs binnen isoleren? Dan kunnen de houten balken van je dakconstructie door temperatuurschommelingen krimpen en uitzetten. Op termijn kan dat leiden tot scheuren in je dakbedekking en vochtproblemen. Door je plat dak te isoleren aan de buitenkant vermijd je dat risico.
  • Geen breekwerken in je woning: met isolatie aan de buitenzijde van je plat dak vermijd je stoffige werkzaamheden in je woning zelf. Daardoor gaan de werken behoorlijk snel. Bij dakisolatie langs binnen moet je bovendien de binnenafwerking van je dak eerst laten verwijderen, met extra kosten tot gevolg.

Wil je je plat dak isoleren aan de buitenkant? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verschillende gespecialiseerde dakwerkers in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

dakisolatie buitenzijde plat dak

 

 

Hoe plat dak isoleren aan de buitenzijde?

Bij het isoleren van een plat dak aan de buitenzijde plaatst een dakwerker het isolatiemateriaal bovenop de dakconstructie. Hij gebruikt daarvoor doorgaans harde en vochtwerende kunststof isolatieplaten (PIR, PUR, EPS of XPS). Voor het plaatsen van dakisolatie aan de buitenkant van een plat dak zijn er 2 mogelijke werkwijzen. Een kort overzicht:

 

METHODE 1 = WARM DAK

Bij een warm dak ligt de isolatielaag van kunststof platen tussen de draagvloer van je dak en je dakbedekking (roofing, EPDM, …). Een vakman kan dan je dakbekleding verwijderen om vervolgens de isolatie + een nieuwe dakbedekking te plaatsen. Ook de isolatielaag aanbrengen op je huidige dakhuid is een optie. Die dakbekleding doet dan dienst als dampscherm om condensatievocht tegen te houden.

Dakopbouw (van binnen naar buiten): plafond – balklaag – dakbeschot – dampremmende laag – isolatie – dakbedekking

Kosten: € 70 à 100 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en afwerking). Ontvang gratis offertes!

 

METHODE 2 = OMGEKEERD DAK

Bij een omgekeerd dak plaatst de dakwerker harde isolatieplaten van EPS of XPS op de bestaande dakbedekking. Zo zit ook die waterkerende laag EPDM of roofing goed beschermd binnen de isolatieschil. Bovenop de isolatieplaten komt dan een ballastlaag van grind of tegels om de isolatieplaten op hun plaats te houden en te beschermen. Een omgekeerd dak is een populaire keuze bij platte daken die vaak belopen worden (bv. dakterrassen).

Dakopbouw (van binnen naar buiten): plafond – balklaag – dakbeschot – dakbedekking – isolatiemateriaal – ballastlaag

Kosten: € 45 à 50 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en afwerking). Ontvang gratis offertes!

 

Tip: vraag advies op maat aan een gespecialiseerde vakman!

Welke methode om je plat dak te isoleren aan de buitenzijde kies je best? Wat is het meest geschikte isolatiemateriaal? Kan je de isolatie op je bestaande dakbedekking plaatsen of moet je die eerst verwijderen? Is het nodig om je dakrand te verhogen of niet? Om zeker te zijn van de juiste keuzes, vraag je best advies op maat aan een ervaren dakwerker in je buurt. Dat is de beste garantie op een optimaal eindresultaat voor vele jaren!

Dakwerkers in je buurt contacteren? Dat kan snel en vrijblijvend via onze offerteservice!

 

 

Plat dak isoleren buitenzijde: kosten

De kosten voor het isoleren van een plat dak aan de buitenzijde hangen vooral af van de gebruikte methode (omgekeerd of warm dak?), het isolatiemateriaal, de moeilijkheidsgraad van de werken, … De richtprijzen per isolatiemethode op een rij:

Hoe plat dak isoleren langs buitenzijde?Gemiddelde kosten per m²
(excl. btw, incl. plaatsing en afwerking)
Warm dak€ 70 à 100
Omgekeerd dak€ 45 à 50

LET OP: dit zijn richtprijzen. De exacte kosten kunnen variëren per project en per vakman. Wil je gericht totaalprijzen, maar ook adviezen en uitvoertermijnen vergelijken? Vraag dan vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij 2 à 3 dakwerkers actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier!

 

isolatie plat dak buitenkant

 

 

Zelf plat dak isoleren aan de buitenkant of vakman?

In tegenstelling tot een hellend dak kan je eventueel zelf een plat dak isoleren langs de buitenkant. Let op: heb je weinig ervaring met isolatiewerken en wil je zeker zijn van een perfect naadloze isolatieschil? Dan schakel je beter een ervaren dakwerker in. Zo kan je gegarandeerd rekenen op…

  • Advies op maat: kies je best voor een warm of een omgekeerd dak? Of voor een combinatie van beide door je plat dak na te isoleren langs de buitenkant? Welke isolatieplaten met welke dikte zijn het meest geschikt? Hoe zorg je voor een optimale afvoer van regenwater? Een ervaren dakwerker geeft je advies op maat gedurende het hele project.
  • Correcte en vlotte plaatsing: van de voorbereiding van je dak over het fixeren van de naadloze isolatielaag tot het plaatsen van de nieuwe dakbedekking… Een vakman isoleert je plat dak aan de buitenzijde volgens de regels van de kunst. Zo geniet je van een optimaal rendement voor vele jaren.
  • Kwalitatieve materialen: een gespecialiseerde dakwerker gebruikt enkel kwalitatieve isolatiematerialen, EPDM of roofing, zink- of loodslabben, … Hij kan die ook inkopen aan scherpere tarieven dan particulieren.
  • Garantie op de werken: een slechte plaatsing van dakisolatie kan leiden tot vochtproblemen, warmteverlies, … Daarom werk je best met een gespecialiseerde vakman. Bovendien krijg je ook een garantie op de uitgevoerde werken en ben je dus financieel beschermd.
  • Subsidies & financiële voordelen: als je werkt met een vakman kan je in sommige gevallen de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen. Is je woning bovendien meer dan 2 jaar oud? Dan betaal je ook slechts 9% btw in plaats van 21% op alle arbeidskosten. Dat maakt een groot verschil op je eindfactuur!

Op zoek naar een vakman in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend meerdere voorstellen aanvragen bij gespecialiseerde dakwerkers via onze offerteservice.

 

 

Alternatief: plat dak isoleren langs binnen

Dakisolatie aan de buitenkant van een plat dak is altijd de beste keuze. Is die isolatiemethode technisch echter niet mogelijk? Dan kan een vakman het isolatiemateriaal (minerale wol of isolatieplaten) ook aanbrengen aan de binnenkant van de dakconstructie (onder het dakbeschot). Let op: zo zitten die draagstructuur én de dakbedekking wel niet mee in de isolatieschil.

Dakopbouw (van binnen naar buiten): plafond – dampscherm – balklaag met isolatie – dakbeschot – dakbedekking

Kosten: € 25 à 40 per m² (excl. btw, incl. plaatsing en afwerking). Ontvang gratis offertes!

 

Laat ik mijn plat dak best isoleren aan de binnen- of buitenkant?

Als het technisch mogelijk is, kies je best altijd voor dakisolatie aan de buitenkant van je plat dak. Anders loop je op termijn het risico op scheuren en barsten in je dakbedekking door het krimpen en uitzetten van je draagstructuur. Ook het gevaar voor condensatievocht dat de isolatie aantast, is groter bij het isoleren langs binnen. Kortom, wil je zeker zijn van een optimaal rendement zonder warmteverlies en vochtproblemen? Dan is het isoleren van je plat dak aan de buitenzijde het best.

Advies op maat nodig? Een dakwerker komt graag bij je langs om jouw situatie te analyseren en advies te geven. Contacteer vrijblijvend meerdere vakmannen actief in je buurt.

Lees ook
kelder isoleren plafond
Kelder plafond isoleren
enkelsteens buitenmuur isoleren
Enkelsteens muur isoleren
kruipruimte isoleren
Kruipruimte isoleren
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Zolder Isoleren
Zolder Isoleren
Dakisolatie kosten
Dakisolatie kosten
vuurvaste isolatie
3 soorten Vuurvaste isolatie
isolatie luchtdicht
Luchtdicht isoleren: Werkwijze en weetjes
Zoldervloer isoleren
Zoldervloer isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
Zolderdak isoleren
Zolderdak isoleren