Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
dak houtskeletbouw isoleren

Houtskeletbouw isoleren

 

Heb je een houtskeletbouw en weet je niet hoe je zo’n constructie moet isoleren? Of welke materialen je kan gebruiken voor deze klus? In dit artikel bespreken wij alles; van de mogelijke materialen en hun prijzen tot de aandachtspunten bij het kiezen van je isolatiemethode!

Ga snel naar:
Hoe isoleert een expert jouw houtskeletbouw?
Mogelijke isolatiematerialen
Houtskeletbouw isoleren: prijs
Aandachtspunten bij houtskeletbouw isoleren
Zelf isoleren of expert inschakelen?
Ontvang offertes voor jouw project

 

 

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een methode van bouwen waarbij het fundament of het ‘skelet’ van het gebouw volledig uit hout bestaat. Bij deze techniek maakt een bouwbedrijf gebruik van een open frame structuur, die een isolatiespecialist later opvult met isolatiemateriaal. Alleen een houten structuur isoleert uiteraard niet goed genoeg. Daarom is het van groot belang om de muren, vloeren en daken van zo’n houtskeletbouw woning goed te isoleren. Zo profiteer je van meer wooncomfort en een lagere energierekening en vermijd je vochtproblemen.

Wil jij het dak, de vloer of de muren van je houtskeletbouw isoleren? Vertrouw dan op een isolatiespecialist. Zij geven je door hun jaren aan ervaring altijd het beste advies. Vergelijk het aanbod en de prijzen van meerdere experts via ons offerteformulier!

dak houtskeletbouw isoleren

 

 

Hoe isoleert een expert je houtskeletbouw?

Over het algemeen isoleer je een houtskeletbouw door flexibel isolatiemateriaal te plaatsen tussen de houten balken van je dak, vloer of muren. Met je isolatiespecialist kan je afspraken maken over de toegepaste materialen, je budget, … maar de algemene werkwijze blijft zo goed als hetzelfde.

 

Dak van de houtskeletbouw isoleren

Je dak kan je langs de binnenkant of langs de buitenkant isoleren. Hoe je dit het beste aanpakt in jouw situatie, kan een specialist je alles over vertellen. Maar in de meeste gevallen isoleer je een houtskeletbouw dak van binnenuit.

Een hellend houtskeletbouw dak isoleer je meestal langs de binnenkant, maar dit kan ook langs de buitenkant. Dan heb je ook de keuze uit iets minder flexibele materialen zoals PUR of PIR. Een isolatiespecialist brengt hiervoor het isolatiemateriaal onder je dakbedekking aan.

Bij een plat houtskeletbouw dak kiest een vakspecialist er hoogstwaarschijnlijk voor om langs de binnenkant te isoleren. Maar normaliter is dit niet aan te raden voor een plat dak. Het kan wel bij houtskeletbouw, omdat er tussen de houten balken sowieso veel plaats is om te isoleren. Veel experts kiezen daarom voor isolatie onder het dakbeschot. Bij dakisolatie is dampbescherming bovendien essentieel. Anders krijg je kans op houtrot en schimmels.

 

Vloer van de houtskeletbouw isoleren

Tussen de houten balken van een vloer verwerkt een specialist meestal 1 van deze 2 materialen: isolatiedekens of inblaasisolatie. De inblaastechniek is handig voor een naadloze isolatie, zonder spleten in je isolatieschil. De specialist blaast dan glaswolvlokken of isolatievlokken van cellulose tussen de houten structuur met een inblaasmachine.

Denk je eerder aan bodemisolatie? Dit betekent dat je isoleert op de bodem van je kruipkelder. Voor moeilijk bereikbare kruipkelders zijn isolatiechips of EPS parels erg geschikt. Maar vloerisolatie is en blijft wel doeltreffender. Bodemisolatie is eigenlijk alleen aangeraden bij hele kleine kruipruimtes die niet toegankelijk genoeg zijn.

 

Muren van de houtskeletbouw isoleren

Bij houtskeletbouw is er geen spouwmuur aanwezig en meestal ook geen bakstenen muur om te isoleren. Dan is isolatie aanbrengen tussen de houten structuur dé oplossing. Meestal gebruiken isolatiespecialisten hiervoor flexibel materiaal zoals minerale wol (steen- of glaswol), of andere soorten isolatiedekens zoals vlas isolatie of houtvezel.

 

 

isolatiematerialen voor houtskeletbouw

Veel materialen zijn mogelijk. De beste keuze voor houtskeletbouw is een dampopen isolatiewol. Dit is omdat ze gemakkelijk tussen de houten balken te bevestigen zijn. Hieronder vallen rotswol, glaswol, houtvezel, hennep isolatie, vlas isolatie en katoen isolatie. Hardere en dampdichte materialen zoals PIR, PUR of EPS zijn minder geschikt voor houtskeletbouw isolatie. Wat meer info over de mogelijkheden:

 • Steenwol: ook wel rotswol genoemd. Deze soort is goedkoop, erg vuurbestendig en geluidsdicht. Je kan dit materiaal gebruiken in de vorm van flexibele dekens of halfstijve platen.
 • Glaswol. ook deze minerale wol is relatief goedkoop en brandbestendig. Om goed te isoleren moet je wel een dikkere laag laten aanbrengen. Het is ook een irriterende stof, maar iets minder dan steenwol. Bij beide minerale wollen gebruikt een expert een mondmasker ter bescherming.
 • Icynene: een ademende soort spuitisolatie die dient als dampopen en ecologisch alternatief voor PUR. Vooral als vloerisolatie bij houten vloeren is icynene een uitstekende keuze.
 • Vlas isolatie: tijdens de productie van linnen is vlas nodig. Van dit bijproduct kan dus ook isolatie gemaakt worden. Hierdoor is het een ecologisch alternatief voor minerale wol. Ook is dit dampopen alternatief erg dampregulerend en krijgt vocht geen kans.
 • Katoen isolatie: katoen heeft een goede akoestische én thermische isolatiewaarde. Het is ook erg handig in de zomer, door zijn hittebeschermende eigenschap. Daarnaast is het ook een bewuste en ecologische keuze.
 • Houtwol: dit zijn flexibele, geluidsdichte panelen. Ze zijn gemaakt van restmateriaal afkomstig uit houtzagerijen. Er komen geen chemische stoffen vrij bij de plaatsing, maar mogelijk wel houtstof. De installateur draagt dus idealiter een mondmasker tijdens de isolatiewerken.
 • Cellulose: dit soort isolatiemateriaal is gemaakt uit gerecycleerd krantenpapier. De gebruikte methode hiervoor is de inblaastechniek en zorgt voor een minimale kans op kiertjes.

 

Hulp nodig voor jouw isolatieproject? Echte isolatiespecialisten kennen alle fijne kneepjes van het vak en helpen je tijdens het hele project; van het kiezen van het ideale isolatiemateriaal tot de correcte isolatie van je huis. Kom in contact met professionals in jouw buurt!

 

houtskeletbouw isoleren

 

 

Hoeveel kost het isoleren van een houtskeletbouw?

De totale kostprijs van jouw isolatieproject is moeilijk te voorspellen. Het kan namelijk behoorlijk schommelen, door factoren als het te isoleren woningdeel, de dikte en de kwaliteit van het gekozen isolatiemateriaal, de expert waar je mee samenwerkt, … Hou in ieder geval rekening met startprijzen vanaf € 15 – 35 per m² (excl. btw, incl. plaatsing).

Met deze factoren in het achterhoofd kan je de onderstaande tabel raadplegen. Het biedt een schatting van de kosten voor elk soort isolatiemateriaal per m² (inclusief plaatsing):

 

Materiaal prijs Prijs (incl. plaatsing, excl. btw)
Steen-/rotswol vanaf €20 per m²
Glaswol vanaf €15 per m²
Icynene vanaf €25 per m²
Vlas isolatievanaf €30 per m²
Katoen isolatie vanaf €35 per m²
Houtwolvanaf €30 per m²
Cellulose vanaf €15 per m²

 

Wil je weten hoeveel je geplande isolatieproject precies gaat kosten? Dat kan via onze offerteservice! Vergelijk zo verschillende prijzen en het aanbod van meerdere experts. Vanwege de wisselende kosten is het handig om minstens 3 offertes te vergelijken. Vraag nu gratis en vrijblijvend offertes op!

 

 

aandachtspunten bij het isoleren van houtskeletbouw

Er zijn enkele factoren om op te letten wanneer je het isolatiemateriaal voor je houtskeletbouw kiest. In de onderstaande lijst bespreken we een paar van de voornaamste aandachtspunten:

 • Akoestische vs thermische isolatie: niet alle isolatiematerialen zijn hetzelfde. Sommige materialen presteren beter op thermisch dan op akoestisch vlak, of omgekeerd. Is een goede geluidsisolatie belangrijk voor je, bv. bij de isolatie van een tussenvloer? Dan is rotswol beter geschikt dan glaswol.
 • Brandveiligheid: sommige isolatiematerialen zijn beter bestand tegen brand dan andere. Zeker bij een huis dat bestaat uit een houten structuur is dit iets om goed in het achterhoofd te houden.
 • Budget: je kan jezelf baseren op de prijslijst hierboven en de meest voordelige optie kiezen qua investering. Maar hou er wel rekening mee dat betere isolatie ook een positieve impact heeft op lange termijn, zoals lagere energiekosten. Het is dus geregeld de moeite waard om voor een prijziger materiaal te kiezen. Kortom; kies een isolatiemateriaal dat past bij je verbruik en woonsituatie.
 • Dampopen materialen: er bestaan dampopen en dampdichte materialen. Voor houtskeletbouw neem je idealiter ‘ademende’, dampopen materialen. Dit is voornamelijk om de vorming van schimmel en houtrot tegen te gaan. Dampdichte materialen zoals EPS of XPS zijn dan ook niet aangeraden in combinatie met een houten structuur.

 

 

zelf isoleren of expert inschakelen?

Kan je zelf een houtskeletbouw isoleren of laat je dit beter over aan een isolatiespecialist? Beide opties vergeleken:

 

houtskeletbouw Zelf isoleren

Je huis zelf isoleren is niet altijd even makkelijk. Je moet veel kennis hebben over de opbouw van een houtskeletbouw. Anders riskeer je de kans op warmteverlies of zelfs ver gaande vochtproblemen. Daarnaast zijn sommige materialen ook niet erg gezond om in te ademen of met blote handen aan te raken.

Ervaren doe-het-zelvers kunnen een poging wagen om hun houtskeletbouw huis te isoleren, maar er zijn enkele risico’s aan verbonden. Je bent zo ook niet zeker van een goed resultaat. Moet je bepaalde delen van het werk uiteindelijk opnieuw doen, dan betaal je dubbel.

 

Houtskeletbouw laten isoleren

Een isolatieproject is een belangrijke stap voor jouw energieverbruik en wooncomfort. Waarom zou je een expert kiezen voor deze klus? Enkele voordelen op een rij:

 • Garantie: met een specialist ben je zeker van een perfect afgewerkt project. Stel dat er toch een foutje is gemaakt, dan zullen de reparatiekosten niet voor jouw rekening zijn.
 • Kwalitatieve materialen: vakmensen gebruiken alleen hoogwaardige materialen, afkomstig van betrouwbare leveranciers. Zo weet je zeker dat het materiaal goed isoleert op de lange termijn.
 • Advies op maat: je weet niet alles op gebied van woningisolatie. Hiervoor kan je steunen op de kennis van een ervaren expert. Zij kunnen gericht advies geven, gebaseerd op je voorkeuren en je huis.
 • Snelle plaatsing: een expert voert een project altijd correct uit, maar kan dit door hun uitgebreide ervaring ook nog eens snel doen. Je bespaart zo tijd én geld.

 

Wil je offertes aanvragen bij isolatiespecialisten voor persoonlijk advies en exacte prijzen? Dat kan! Vergelijk vrijblijvend offertes via ons offerteformulier!

 

Lees ook

Notice: Undefined index: update_post_term_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642

Notice: Undefined index: update_post_meta_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Isolatie en het belang van een dampscherm
Isolatie en het belang van een dampscherm
Zolderdak isoleren
Zolderdak isoleren
Zolder Isoleren
Zolder Isoleren
isolatie luchtdicht
Luchtdicht isoleren: Werkwijze en weetjes
Dakisolatie kosten
Dakisolatie kosten
enkelsteens buitenmuur isoleren
Enkelsteens muur isoleren
kelder isoleren plafond
Kelder plafond isoleren
kruipruimte isoleren
Kruipruimte isoleren
vuurvaste isolatie
3 soorten Vuurvaste isolatie
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Zoldervloer isoleren
Zoldervloer isoleren