Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
enkelsteens buitenmuur isoleren

Enkelsteens muur isoleren

Een enkelsteense muur komt vaak voor bij oudere woningen (van vóór 1920), garages en schuren. De term zegt het zelf: het gaat om een enkele, stenen buitenmuur zonder spouw en binnenmuur. Daardoor zijn zulke muren erg koud en is het belangrijk om ze te isoleren. Maar hoe kan je zo’n enkelsteens muur isoleren? En wat kost het je ongeveer? Je leest het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Hoe enkelsteens muur isoleren?
Enkelsteens muur isoleren: kosten
Welke mogelijke gevelafwerkingen?
Voordelen van ervaren gevelwerker
Ontvang vrijblijvend offertes op maat

 

 

Waarom je enkelsteens muur isoleren?

Een enkelsteens muur heeft geen spouw en is daarom erg kwetsbaar op gebied van warmteverlies en vochtproblemen. Gelukkig is het perfect mogelijk om zo’n oude gevel luchtdicht te isoleren. Dat is belangrijk vanwege de volgende redenen…

 • Flinke besparing op je stookkosten: langs een gevel zonder spouw en binnenmuur ontsnapt veel warmte. Aangezien het na-isoleren van de spouw geen optie is, kies je er dus eerder voor om de enkelsteens buitenmuur te isoleren. Dit kan langs binnen óf langs buiten. Je verdient die investering snel terug door de grote maandelijkse besparing op je energiekosten.
 • Groter warmtecomfort in je woning: met een geïsoleerde enkelsteens buitenmuur blijft het niet alleen langer warm in je woning in de winter, maar ook langer koel in de zomer. Kortom, je geniet van een constantere binnentemperatuur en woont een stuk comfortabeler.
 • Kleiner risico op vochtproblemen: een ijskoude buitenmuur is gevoeliger voor doorslaand vocht, de vorming van mos en algen, … Door zo’n enkelsteense buitenmuur te isoleren langs de buitenkant kan je dergelijke problemen eenvoudig voorkomen.
 • Nieuwe uitstraling van je woning, garage, …: isoleer je de enkelsteense muur van je woning, schuur of garage langs de buitenkant? Dan bepaal je zelf de nieuwe uitstraling van het gebouw met een nieuwe gevelafwerking (bv. crepi, gevelplaten, hout, …).
 • Waardevermeerdering van je woning: dankzij een geïsoleerde enkelsteense muur stijgt je woning flink in waarde. Dat kan van belang zijn met het oog op een eventuele latere verhuur of verkoop van je huis.

Advies op maat nodig? Een gevelwerker inspecteert jouw enkelsteens buitenmuur en geeft je dan gericht advies over de beste aanpak. Bovendien zorgt zo’n vakman voor een perfect luchtdichte isolatieschil voor je buitenmuur. Kom vrijblijvend in contact met meerdere gevelwerkers!

 

 

Hoe enkelsteens muur isoleren?

Een enkelsteens buitenmuur heeft geen spouw, waardoor je die ook niet kan na-isoleren. Er zijn dus nog 2 mogelijke werkwijzen: je enkelsteens muur isoleren langs de buitenkant óf de binnenkant. Wat is de beste keuze? We zetten beide methoden kort op een rij:

 

OPTIE 1 = enkelsteens muur isoleren aan de buitenkant

enkelsteens muur isoleren buitenkant

Bij deze methode plaatst een isolatiespecialist kunststof isolatieplaten (PIR, PUR, XPS, …) tegen de buitenkant van je enkelsteens muur. Daarna plaatst hij een nieuwe gevelbekleding naar keuze tegen deze luchtdichte isolatieschil. Zelfs een nieuwe bakstenen buitenmuur is daarbij een optie, al zal je dan wel een extra fundering nodig hebben. Een overzicht van de voor- en nadelen van deze methode:

 

 • Geen werkzaamheden in je woning, garage, schuur, …
 • Geen ruimteverlies aan de binnenkant van je woning
 • Nieuwe uitstraling dankzij een nieuwe gevelbekleding
 • Minder kans op koudebruggen en vochtproblemen
 • Grootste waardevermeerdering voor je woning

 

 • Duurder dan isoleren langs de binnenkant
 • Doorgaans een vergunning nodig

 

OPTIE 2 = ENKELSTEENS MUUR ISOLEREN AAN DE BINNENKANT

enkelsteens muur isoleren binnenkant

Een vakman kan ook je enkelsteens muur isoleren aan de binnenkant, bv. met PIR-platen. Hij plaatst dan eerst een metalen of houten voorzetwand aan de binnenkant van je buitenmuur en vult die op met isolatieplaten of dekens van minerale wol. Naast zo’n voorzetwand tegen je enkelsteens muur kan je ook werken met cellenbeton blokken of Multipor-isolatieplaten met al een gyproc-afwerking. Een overzicht van de voor- en nadelen van deze methode:

 

 • Goedkopere methode dan langs buiten je gevel isoleren
 • Geen vergunning nodig voor het uitvoeren van de werken

 

 • Ingrijpende werkzaamheden in je woning, garage, …
 • Ruimteverlies aan de binnenkant van je woning
 • Enkel mogelijk als de enkelsteens muur in goede staat is
 • Grotere kans op vochtproblemen en koudebruggen
 • Geen nieuwe uitstraling aan de buitenkant van je gebouw

 

conclusie: je enkelsteens muur isoleren langs buiten loont meer!

Het mag duidelijk zijn: je enkelsteens buitenmuur isoleren langs de buitenkant is beter dan isoleren langs binnen. Niet alleen geniet je van een volledige gevelrenovatie, maar je muur is ook optimaal beschermd tegen vochtproblemen en warmteverlies. Bovendien gebeuren alle werken aan de buitenkant van je woning en hoef je dus geen radiatoren, vensterbanken, … te verwijderen. Uiteraard is deze methode duurder, maar het is een investering waarmee je meer (energie)kosten bespaart op de langere termijn.

Op zoek naar een gevelwerker in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij meerdere vakmannen via onze offerteservice.

 

 

Enkelsteens muur isoleren: kosten

De kosten voor het isoleren van een enkelsteens muur hangen vooral af van de gekozen methode (langs buiten of langs binnen). Ook de totale oppervlakte van de gevel, de afwerking van de isolatielaag, … spelen uiteraard een rol. Gemiddeld mag je uitgaan van de volgende richtprijzen:

IsolatiemethodeRichtprijs (excl. btw, incl. plaatsing & afwerking)
Enkelsteens muur isoleren buitenkantVanaf € 100 à 150 per m²
Enkelsteens muur isoleren binnenkantVanaf € 40 à 60 per m²

Benieuwd naar een exacte prijs voor jouw project? Vraag dan zeker voorstellen op maat aan bij meerdere gevelwerkers actief in je buurt. Zo krijg je een goed beeld van de gemiddelde prijzen en kan je ook hun adviezen, werkwijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier!

 
 

Welke mogelijke gevelafwerkingen?

Wil je je enkel steen muur isoleren langs de buitenkant? Eén van de grote voordelen van die methode is dat je zelf de nieuwe gevelafwerking kan kiezen die een vakman tegen de isolatieplaten plaatst. Wat zijn je mogelijkheden? De meest gekozen gevelbekledingen op een rijtje:

 

isoleren enkelsteens muur crepi 1. isoleren enkelsteens muur met crepi

Een gevelbepleistering biedt de beste prijs-kwaliteitsverhouding voor het afwerken van je buitengevelisolatie. Zo’n sierpleister gaat namelijk lang mee, beschermt je gevel optimaal tegen vocht, … Bovendien is het ook een erg dunne afwerkingslaag omdat een vakman de crepi rechtstreeks op de isolatielaag kan aanbrengen.

Je vindt ook sowieso een gevelpleister op maat van jouw woning en wensen dankzij de brede waaier aan kleuren, structuren, …

Prijs: € 100 à 130 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk offertes!

 

 

isoleren enkelsteens muur steenstrips 2. isoleren enkelsteens muur met steenstrips

Is je enkelsteens muur verouderd en/of beschadigd, maar hou je wel van de uitstraling van een bakstenen muur? Dan kan je de buitengevelisolatie ook afwerken met steenstrips. Dat zijn gezaagde gevelstenen met een gemiddelde dikte van 2 cm. Een vakman verlijmt die gewoon op je isolatielaag. Zo vermijd je ook ruimteverlies langs buiten.

Net als crepi zijn ook steenstrips verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen qua type gevelsteen, kleur, …

Prijs: € 200 à 250 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk offertes!

 

 

isoleren enkelsteens muur hout 3. isoleren enkelsteens muur met hout

Wil je je woning, schuur of garage, … graag in een ander jasje steken? Dan kan je in plaats van bakstenen ook kiezen voor een houten gevelbekleding. Verschillende houtsoorten (afzelia, padoek, eiken, …) met een hoge duurzaamheidsklasse zijn geschikt voor buiten. Zo geniet je van een natuurlijke, warme uitstraling.

Een vakman brengt het hout aan op een draagstructuur. Zo blijft er een luchtspouw tussen het hout en de isolatie om vocht af te voeren.

Prijs: € 100 à 200 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk offertes!

 

 

isoleren enkelsteens muur gevelplaten 4. isoleren enkelsteens muur met gevelplaten

Met gevelpanelen kan je vele kanten uit om je buitengevelisolatie af te werken. Ga je voor platen van metaal of eerder voor budgetvriendelijkere sidings van kunststof of composiet? Laat je de platen horizontaal of verticaal plaatsen? Combineer je de gevelplaten nog met een ander materiaal? Een vakman geeft je graag advies op maat!

Ook bij gevelplaten zorgt zo’n gevelwerker voor een luchtspouw tussen de panelen en de isolatie. Zo blijven alle materialen droog en stabiel.

Prijs: € 80 à 150 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Vergelijk offertes!

 

 

Voordelen van een ervaren gevelwerker

Wil je je enkelsteens garagemuur isoleren of die van je woning of schuur? Voor een perfect luchtdicht eindresultaat met een optimaal rendement schakel je zeker een ervaren gevelwerker in. Dankzij zijn expertise kan je gegarandeerd rekenen op…

 • Inspectie van je gevel: een vakman controleert eerst je gevel om de meest geschikte isolatiemethode te bepalen. Is je enkelsteens muur bv. te dun of te beschadigd? Dan is je gevel isoleren langs binnen geen optie en moet je kiezen voor buitengevelisolatie.
 • Advies op maat: niet alleen over de isolatiemethode, maar ook over het isolatiemateriaal, de afwerking, … geeft een gevelwerker je gratis advies op maat. Wil je een doordachte keuze kunnen maken? Vergelijk dan de werkwijzen en adviezen van meerdere vakmannen in je buurt.
 • Correcte uitvoering: een enkelsteens buitenmuur isoleren is voor een ervaren vakman een koud kunstje. Hij zorgt voor een naadloze isolatieschil zonder koude- of warmtebruggen en werkt je isolatielaag dan af volgens de regels van de kunst.
 • Kwalitatieve materialen: of het nu gaat om isolatiematerialen of steenstrips, crepi, gevelpanelen, … Een vakman werkt enkel met hoogwaardige materialen met een lange levensduur. Hij kan die ook goedkoper inkopen dan particulieren.
 • Subsidies & financiële voordelen: na binnen- of buitengevelisolatie kom je mogelijk in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Is je huis daarnaast 2 jaar of ouder? Dan profiteer je ook nog eens van een verlaagd btw-tarief van 21 naar 9% op arbeidskosten. Een vakman geeft je graag een compleet overzicht van alle belangrijke voorwaarden.

 

Enkelsteens muren isoleren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
vuurvaste isolatie
3 soorten Vuurvaste isolatie
Dakisolatie kosten
Dakisolatie kosten
Isolatie en het belang van een dampscherm
Isolatie en het belang van een dampscherm
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
Zolder Isoleren
Zolder Isoleren
Zoldervloer isoleren
Zoldervloer isoleren
isolatie luchtdicht
Luchtdicht isoleren: Werkwijze en weetjes
plat dak isoleren buitenzijde
Plat dak isoleren buitenzijde
kruipruimte isoleren
Kruipruimte isoleren
Zolderdak isoleren
Zolderdak isoleren