Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Dakisolatie kosten

Dakisolatie kosten

Als je je woning energiezuiniger wil maken, is je dak isoleren een goed begin. Dakisolatie plaatsen brengt namelijk ecologische en op termijn ook interessante financiële voordelen met zich mee. Maar wat kost deze investering nu? In dit artikel lees je meer over de dakisolatie kosten, de factoren die de kosten voor het isoleren van je dak beïnvloeden en de voordelen van dakisolatie. 

Ga snel naar:

Dakisolatie kosten per type dak
Welke factoren bepalen dakisolatie kosten?
Waarom je dak isoleren?
Zelf dakisolatie plaatsen of expert inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend offertes op maat

 

Wat kost dakisolatie gemiddeld per m² in 2024?

Dakisolatie kost gemiddeld € 20 à 115 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). De totale prijs voor de isolatie van jouw dak hangt wel af van verschillende factoren zoals het type dak, je dakoppervlakte, het gekozen isolatiemateriaal, de isolatiemethode, de moeilijkheidsgraad van de werken… Voor een gemiddelde rijwoning met een dakoppervlak van 90 m² zullen de totale kosten voor dakisolatie tussen € 1.800 en 9.000 (excl. btw en incl. plaatsing) liggen.

Benieuwd naar de dakisolatie kosten op maat van jouw project? Vraag dan zeker offertes aan bij vakmensen in de buurt. Zo kan je verschillende prijzen en kostenposten vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

 

Dakisolatie kosten per type dak 

De kosten voor je dakisolatie verschillen naargelang het type dak en de gekozen isolatiemethode. We zetten hieronder enkele richtprijzen op een rij:

 

Kosten dakisolatie schuin dak

Om je schuin dak te isoleren, hangen de kosten af van de isolatiemethode. Als je een schuin of hellend dak hebt, kan je dit namelijk op 2 manieren isoleren:

IsolatiemethodeGemiddelde prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Schuin dak isoleren langs binnenzijde€ 20 - 50
Schuin dak isoleren langs buitenzijde€ 40 - 60

 

1. Schuin dak isoleren langs binnenzijde

Dakisolatie plaatsen langs de binnenzijde van je schuin dak, is de goedkoopste en snelste manier. Er verandert daarbij niets aan je dakbedekking of dakconstructie. Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal tussen de balken van je dakconstructie geplaatst. De kosten voor dakisolatie langs de binnenzijde van je schuin dak liggen tussen € 20 en 50 per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

 

2. Schuin dak isoleren langs buitenzijde

Je schuin dak isoleren langs de buitenzijde is een meer ingrijpende isolatiemethode. Dat komt omdat de bestaande dakbedekking eerst verwijderd wordt. Nadien plaatst een vakman de isolatie en de nieuwe dakbedekking. Deze methode is vooral aan te raden wanneer je huidige dakbedekking al aan vervanging toe is. De kosten voor dakisolatie langs de buitenzijde van je schuin dak liggen tussen € 40 en 60 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). 

 

Kosten dakisolatie plat dak

Om je plat dak te isoleren, zijn er 3 mogelijke methodes. We geven hieronder een overzicht van de dakisolatie kosten per isolatiemethode:

IsolatiemethodePrijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
Isolatie plat dak langs buitenzijde€ 70 - 115
Isolatie plat dak langs binnenzijde€ 30 - 40
Isolatie op dakbedekkingVanaf € 50

 

1. Plat dak isoleren langs buitenzijde

Dakisolatie langs de buitenzijde is de meest gebruikte isolatiemethode voor platte daken. Bij deze methode plaatst een vakman eerst een dampwerende laag op je dakconstructie. Daarbovenop komt dan de isolatie en de dakbedekking. Je dakconstructie zit dus ook mee in de isolatieschil, waardoor er minder kans is op scheuren of temperatuurverschillen in je woning. De kosten voor dakisolatie langs de buitenzijde van je plat dak liggen tussen € 70 en 115 per m² (excl. btw en incl. plaatsing en afwerking)

 

2. Plat dak isoleren langs binnenzijde

Bij deze methode wordt het isolatiemateriaal tussen de balken van de dakconstructie geplaatst. Het is daarbij belangrijk om een goede dampwerende laag te plaatsen om vochtproblemen te vermijden. Je plat dak isoleren langs de binnenzijde is goedkoper, maar de draagconstructie zit hierbij wel niet in de isolatieschil. Het warmteverschil is ook groter waardoor er makkelijker scheuren in je dakbedekking kunnen voorkomen. Voor dakisolatie langs de binnenzijde van je plat dak liggen de kosten tussen € 30 en 40 per m² (excl. btw en afwerking, incl. plaatsing). 

 

3. Isolatie op dakbedekking (omgekeerd dak)

Bij deze methode wordt de isolatie op de dakbedekking geplaatst. Bovenop de isolatielaag komen dan grind, hout of tegels. Dakisolatie volgens het omgekeerd dak komt vooral voor bij platte daken die vaak belopen worden. Het is een snelle en relatief goedkope isolatiemethode, maar er is wel een dikkere isolatielaag nodig en je dak moet voldoende gewicht kunnen dragen. De kosten voor dakisolatie volgens de omgekeerde dak methode beginnen vanaf € 50 per m² (excl. btw en incl. plaatsing en afwerking).

 

Alternatief: zoldervloer isoleren

Als je je zolder niet gebruikt als leefruimte en het dus om een onverwarmde ruimte gaat, dan is zoldervloerisolatie een interessant alternatief voor dakisolatie. Zo kan de warmte in je woning niet ontsnappen naar de zolder en kan je efficiënter verwarmen. De materiaalkeuze wordt onder meer bepaald door het type zoldervloer. Gemiddeld gesproken kan je voor het plaatsen van zoldervloerisolatie rekenen op prijzen tussen 25 en 40 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing).

 

dakisolatie kosten schuin dak

 

 

Welke factoren bepalen de kosten voor dakisolatie? 

Hoeveel de dakisolatie prijs bedraagt, is afhankelijk van heel wat factoren. Hieronder volgen alvast de belangrijkste kostenbepalers:

 

1) Gekozen isolatiemateriaal & dikte isolatie

Je kan kiezen uit heel wat materialen voor de isolatie van je dak. Onder meer glaswol, rotswol, isolatieplaten uit kunststof en gespoten PUR-schuim behoren tot de mogelijkheden. De materiaalkeuze hangt vooral af van de beschikbare ruimte en de isolatiemethode. Minerale wol is doorgaans een betere keuze dan isolatiematerialen uit kunststof wanneer je op zoek bent naar goedkope dak isolatie.

De dikte van het isolatiemateriaal voor je dak speelt natuurlijk ook een belangrijke rol: bij een dikkere isolatielaag zal er minder warmte verloren gaan, maar de prijs van het materiaal zal dan natuurlijk wel hoger liggen. Aangezien de isolatiewaarden per isolatiemateriaal verschillen, is de dikte van de isolatielaag onder meer afhankelijk van het gekozen materiaal.

 

2) Oppervlakte en bereikbaarheid van het dak

De kosten om je dak te isoleren verschillen ook naargelang de grootte van je dak. Hoe groter de te isoleren oppervlakte, hoe lager de prijs per m² normaal gezien zal liggen. De bereikbaarheid van het dak is ook een belangrijke factor om de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken te bepalen. Als er bijvoorbeeld veel moeilijk bereikbare hoeken zijn, zullen de arbeidskosten wat hoger liggen dan bij grote, makkelijk te bereiken dakoppervlakken.

 

3) Dakisolatie langs binnen of langs buiten

Het isoleren van een dak kan zowel langs binnen als langs buiten gebeuren. Dakisolatie langs binnen is vaak de goedkopere optie. Daartegenover staat wel dat je dakconstructie niet mee in de isolatieschil zit. Bij dakisolatie langs buiten moet je dakbedekking eerst verwijderd worden, en nadien opnieuw geplaatst worden. Deze methode is dus ingrijpender, waardoor de dakisolatie kosten hoger liggen. Je dakconstructie zit hierbij wel in de isolatieschil, waardoor je geniet van een optimale isolatie. 

 

4) subsidies en andere financiële steunmaatregelen

Laat je het dak isoleren van een woning die ouder is dan 2 jaar, dan kom je in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%. Dit maakt een flink verschil op de eindfactuur. Bovendien maak je als particulier ook aanspraak op de ISDE als je investeert in dakisolatie. 

Als VvE (Verenigingen van eigenaren) en Woningeigenaar kan je ook aanspraak maken op enkele interessante subsidies, waaronder de Subsidie voor Verduurzamingsmaatregelen (SVVE). Het spreekt voor zich dat je moet voldoen aan enkele voorwaarden om recht te hebben op deze isolatiesubsidies. Er zijn onder meer voorwaarden voor de isolatiewaarde en de te isoleren oppervlakte. Ook moet je de isolatiewerken verplicht laten uitvoeren door een vakman. 

 

5) Uitvoerder van de werken

Als je over de nodige technische kennis beschikt, kan je de dakisolatie eventueel zelf plaatsen. Om zeker te zijn van een goede plaatsing en de juiste materiaalkeuze doe je echter best een beroep op een professional in isolatiewerken.

Natuurlijk speelt de door jou gekozen isolatiespecialist ook een rol bij de prijsberekening. De dakisolatie prijzen kunnen namelijk sterk verschillen afhankelijk van de vakman. Om die reden is het aangeraden om offertes aan te vragen bij meerdere experts in dakisolatie. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de voordeligste aanbieding ontdekken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

 

Waarom je dak isoleren?

Dakisolatie is een investering die loont. Zo geniet je door de isolatie van je dak van volgende voordelen: 

  • Besparing energiefactuur: een groot deel van de warmte in je woning gaat verloren via het dak. Door dakisolatie te plaatsen, voorkom je warmteverlies en moet je dus minder hard stoken om je woning te verwarmen. Dat leidt tot een besparing op je energiefactuur van 25 tot 30%. 
  • Beter wooncomfort: omdat je dankzij de dakisolatie minder warmte verliest, blijft de temperatuur in je woning constanter. Daardoor stijgt het warmtecomfort in je woning, vooral wanneer je de zolder ook als leefruimte gebruikt. Dan blijft het op je zolder niet alleen langer warm, maar heb je ook minder last van geluiden van buitenaf.  
  • Waardestijging woning: door dakisolatie te plaatsen, stijgt de energiewaarde van je woning. Daardoor is je woning meer waard en kan je deze dus ook aan een hoger bedrag verkopen. 
  • Milieuvriendelijk: omdat je minder hard moet stoken na het plaatsen van isolatie, geniet je ook van een ecologisch voordeel. Je hebt namelijk minder fossiele brandstoffen nodig waardoor je CO2-uitstoot verlaagt. 

Dakisolatie plaatsen? Dan schakel je best een vakman in. Een isolatiespecialist kan goed de isolatiewijze en het juiste isolatiemateriaal voor je dak bepalen. Door een expert in te schakelen kan je ook rekenen op een correcte uitvoering van de werken en op advies over de subsidieaanvraag. Via de offertepagina ontvang je prijsvoorstellen op maat van experts in isolatiewerken. Ontvang vrijblijvend prijzen op maat.

dakisolatie prijzen plat dak

 

 

Kosten Zelf dakisolatie plaatsen vs. expert inschakelen

Wat zijn nu de kosten om zelf je dak te isoleren? En hoeveel verschillen de dakisolatie prijzen wanneer je een expert inschakelt? We gaan even dieper in op beide opties:

 

1. zelf dak isoleren kosten

Als je zelf je dak isoleert, betaal je geen arbeidskosten. Je moet dan wel alle nodige materialen en de isolatie zelf aankopen. Bovendien maak je geen aanspraak op subsidies en andere financiële voordelen wanneer je de werken zelf uitvoert. Als er zich tijdens de werken problemen voordoen, ben je ook zelf verantwoordelijk voor eventuele bijkomende kosten. Daarom komt het vaak niet veel goedkoper uit om zelf je dakisolatie te plaatsen. De werkelijke prijs hangt vooral af van het gekozen isolatiemateriaal.

 

2. dak laten isoleren kosten

Als je je dakisolatie laat plaatsen door een expert, betaal je wel arbeidskosten maar geniet je ook van verschillende praktische en financiële voordelen:

  • Advies op maat: wat is de geschikte dikte van je isolatielaag? Welke isolatiemethode gebruik je best? Wat is het meest aangewezen isolatiemateriaal voor je dak? Een expert kan al je vragen beantwoorden en geeft je advies op basis van jouw situatie en wensen.
  • Correcte & veilige plaatsing: een expert weet waarmee hij rekening moet houden bij de plaatsing van je dakisolatie. Met zijn kennis en ervaring kan hij de dakisolatie snel en correct plaatsen. Bovendien neemt hij ook de nodige veiligheidsmaatregelen voor de dakwerken.
  • Garantie: Doen er zich na de isolatiewerken problemen voor die extra kosten met zich meebrengen? Dan lost een expert dit kosteloos voor jou op. 
  • Subsidies & financiële voordelen: enkel wanneer je samenwerkt met een erkende vakman, maak je aanspraak op verschillende dakisolatie subsidies. Bovendien betaal je slechts 9% btw i.p.v. 21% op de arbeidskosten wanneer je woning ouder is dan 2 jaar. 

CONCLUSIE: je dakisolatie laten plaatsen door een expert loont dus de moeite en komt vaak niet veel duurder uit dan het zelf plaatsen van dakisolatie. Bovendien bespaar jij tijd en ben je zeker dat de isolatie veilig en correct geplaatst wordt. Om nog extra te besparen, is het een goed idee om meerdere offertes aan te vragen. Kom in contact met 2 à 3 specialisten in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Dakisolatie laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook

Notice: Undefined index: update_post_term_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642

Notice: Undefined index: update_post_meta_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
enkelsteens buitenmuur isoleren
Enkelsteens muur isoleren
kelder isoleren plafond
Kelder plafond isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Zolder Isoleren
Zolder Isoleren
vuurvaste isolatie
3 soorten Vuurvaste isolatie
Zoldervloer isoleren
Zoldervloer isoleren
plat dak isoleren buitenzijde
Plat dak isoleren buitenzijde
kruipruimte isoleren
Kruipruimte isoleren
Isolatie en het belang van een dampscherm
Isolatie en het belang van een dampscherm
Zolderdak isoleren
Zolderdak isoleren