Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
isolatie luchtdicht

Luchtdicht isoleren: Werkwijze en weetjes

Tegenwoordig moeten woningen aan steeds strengere normen voldoen om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Naast isoleren wordt er daarom ook steeds meer aandacht besteed aan de luchtdichtheid van een woning. Door je isolatie luchtdicht af te werken verhoog je het rendement van je verwarming en zal je nog minder gaan verbruiken.

 

Het belang van luchtdichtheid

Je kan een woning vol stoppen met isolatiemateriaal maar wanneer je niet voldoende aandacht schenkt aan het luchtdicht isoleren van kieren, spleten en doorgangen van leidingen, zal er alsnog veel kostbare warmte ontsnappen.

Zeker bij een systeem van gecontroleerde ventilatie waarbij de afgevoerde warme lucht nog wordt benut om de woning te verwarmen, is het van belang dat de warme lucht niet zomaar naar buiten verdwijnt via tochtgaten en kieren. In een luchtdichte woning die goed is geïsoleerd, zijn de isolatie en de ventilatie op elkaar afgestemd en is er sprake van een goede en gecontroleerde luchtcirculatie.

 

luchtdicht isoleren
Shutterstock

 

Luchtdicht bouwen

Eigenlijk moet er bij het ontwerp- en de bouw van de woning al rekening gehouden worden met luchtdichtheid. Helaas gaat het in de praktijk nogal eens mis. Veel fouten worden gemaakt bij dakdoorvoeren, hoekaansluitingen, aansluiting van het dak op de muren en bij de aansluitingen van ramen of deuren. Op deze punten komen vaak luchtlekken voor. Soms heeft het niet met het ontwerp te maken maar spelen geldzaken een rol en wordt er bij de bouw van een woning gehaast gewerkt waardoor er te weinig aandacht is voor het goed luchtdicht laten aansluiten van bouwmaterialen.

 

Luchtlekken opsporen en dichten

Er zijn een aantal veel voorkomende plaatsen waar luchtlekken zich bevinden. Meestal doen ze zich voor bij de vloer, deuren en ramen en het dak. Sommige luchtlekken zijn eenvoudig op te lossen. Ander vergen wat meer energie.

 

Vloer

Vaak komen luchtlekken voor bij openingen voor afvoerleidingen van het afvalwater. Maar denk ook eens aan de doorvoeren van de waterleiding, elektriciteitsleiding, gasleiding of leiding voor stookolie. Het is aan te bevelen om deze doorvoerkanalen zoveel mogelijk af te dichten met PUR schuim. Indien je er nog bij kan natuurlijk. Mogelijk heb je toegang via de kruipruimte, indien aanwezig. Met het dichten van doorvoeren uit de kruipruimte kan je ook stank- en vochtoverlast voorkomen.

 

Deuren en ramen

Het hangt van het type deur en het type raam af in hoeverre deze tochtvrij zijn. Daar kun je in feite niet zoveel aan veranderen, behalve door het aanbrengen van tochtstrips, wat zeker aan te bevelen is. Maar belangrijk in het kader van dit artikel zijn de aansluitingen tussen het raam en de muur want daar zitten vaak onopgemerkte naden en kieren. Met een goede elastische kit kan je deze afdichten. Het is een uiterst efficiënte manier om de vele warmte die op deze punten vaak verloren gaat binnen te houden.

 

Dakisolatie en luchtdichtheid

Het dak van de woning is goed luchtdicht te isoleren door deze te voorzien van isolatie en deze laag vervolgens af te sluiten met polyethyleen folie of een andere klimaatfolie. Let er dan wel op dat de foliebanen elkaar voldoende overlappen (zo’n 10 cm) en dat de naden goed zijn afgeplakt. Besteed veel aandacht aan de doorvoeren van leidingen of stopcontacten.

Gebruik speciale tape om alles zo goed mogelijk af te dichten. Let ook op de aansluiting van de folie bij de muren! Met speciale tape kan je een prima afdichting realiseren. Wanneer je dit nauwkeurig doet, zal je hier op lange duur zeker de vruchten van plukken in de vorm van een aardige besparing op je energierekening.

 

TIP: laat je isolatiewerken uitvoeren door een isolatiespecialist. Deze werkt met professioneel materiaal en weet precies hoe hij luchtdicht moet isoleren. Zo ben jij zeker van een optimaal resultaat. Ontvang vrijblijvend advies en prijzen op maat van jouw situatie via de offertepagina

 

Dakisolatie en luchtdichte folie
Shutterstock

 

Naden afplakken met tape

Bij het gebruik van een luchtdichte (dampremmende) folie is het altijd belangrijk om een goede kwaliteit luchtdichte tape te gebruiken! Deze tape is bestand tegen vocht, warmte en krimp en zal dus niet zomaar loskomen wanneer het op zolder in de zomer ineens 30 graden of meer is.

 

OSB platen: let op de luchtdichtheid

OSB platen zijn over het algemeen luchtdicht maar er zijn verschillende merken en kwaliteiten te verkrijgen. Sommige merken OSB zijn niet luchtdicht. Informeer bij de leverancier even naar de kwaliteit van de plaat en zorg er bij het plaatsen voor dat de naden tussen de platen goed afgeplakt worden met isolatietape of lijm.

 

Klimaatfolie met dubbele werking

Er zijn verschillende dampremmende folies op de markt waarmee je het isolatiemateriaal kan afdichten. De meer traditionele folies houden alleen vocht tegen maar er zijn ook moderne klimaatfolies die zich kunnen aanpassen aan de temperatuur en vochtigheidsgraad in de woning. Dat heeft als voordeel dat deze folies in de winter dampdicht zijn en en in de zomer wat meer dampopen. Hierdoor kan eventueel vocht, dat zich achter de isolatie bevindt toch nog verdampen. Deze “intelligente” folie heeft dus naast een vochtwerende- ook een vochtregulerende werking.

 

Werking van klimaatfolie

In de winter houdt het vocht (aan de warme kant) tegen, in de zomer laat het vocht (van de koude kant) door waardoor de dakconstructie droog blijft

Isolatiewerken laten uitvoeren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk
Lees ook
kelder isoleren plafond
Kelder plafond isoleren
plat dak isoleren buitenzijde
Plat dak isoleren buitenzijde
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
Voorwaarden spouwmuurisolatie: Welke gevels zijn (niet) geschikt?
enkelsteens buitenmuur isoleren
Enkelsteens muur isoleren
Dakisolatie kosten
Dakisolatie kosten
Isolatie en het belang van een dampscherm
Isolatie en het belang van een dampscherm
Zolder Isoleren
Zolder Isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
Spouwmuurisolatie: Prijs & materialen voor na-isoleren
vuurvaste isolatie
3 soorten Vuurvaste isolatie
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
Zolderdak isoleren
Zolderdak isoleren
kruipruimte isoleren
Kruipruimte isoleren