Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Traprenovatie mogelijkheden

Traprenovatie mogelijkheden

Wil je jouw bestaande trap weg maar is een nieuwe te duur of heb je geen zin in grote breekwerken? Jouw trap renoveren is dan de oplossing. De huidige trap blijft gewoon staan terwijl hij een opknapbeurt en nieuwe look krijgt. Meer over de mogelijkheden van traprenovatie en bijhorende prijzen ontdek je hier samen met inspirerende voorbeelden. 

 

1. Traprenovatie met overzettreden 

Een van de populairste manieren om een trap te renoveren is via overzettreden. Daarbij worden gloednieuwe trapptreden over de oude geplaatst. 

Overzettreden zijn beschikbaar is verschillende materialen. Laminaat en vinyl zijn daarbij het populairst. Wil je graag een warme uitstraling, dan zijn overzettreden in hout zoals eik of beuk een goed idee. Toch liever een meer moderne, strakke uitstraling? Geen probleem, want ook stalen overzettreden of treden met een betonlook behoren tot de vele materiaalmogelijkheden. Een trap met een klassieke, eigentijdse, moderne, rustieke, of landelijke uitstraling? Het kan allemaal met overzettreden.

De overzettreden kunnen bovendien afgewerkt worden in verschillende kleuren en motieven. Ze kunnen zelfs voorzien worden van allerlei extra’s zoals anti-slip.
Ontdek hier meer over overzettreden.

 

Prijs overzettreden 

De prijs voor het laten plaatsen van overzettreden is vooral afhankelijk van het gekozen materiaal, soort trap (open of gesloten), trapmodel (al dan niet met draai), het aantal traptreden en eventuele exra’s (led-verlichting, anti-slip, …) 

→ Richtprijs overzettreden laminaat: ± €35 per trede (incl. btw, excl. plaatsing)
→ Richtprijs overzettreden vinyl:
± €50 per trede (incl. btw, excl. plaatsing)
→ Richtprijs overzettreden hout (eik):
± €65 per trede (incl. btw, excl. plaatsing)
Vraag gratis offertes aan voor traprenovatie met overzettreden via de offertepagina

 

overzettreden trap
Dreamstime

 

 

2. Bestaande trap herschilderen  

Een nieuw laagje verf kan al voldoende zijn om jouw trap een opmerkelijke make-over te geven. Aangezien een trap veel belopen wordt, is het belangrijk dat daarvoor een slijtvaste lak gebruikt wordt. Een lak op basis van (poly)urethaan alkydhars of vloerverf is het meest aangeraden. 

Vooraleer een nieuwe laag aangebracht kan worden moeten de oude verwijderd worden. Oude beits- of olielagen kan men wegschuren. Voor het verwijderen van oude verflagen gebruikt men best een afbijtmiddel. Na het schuren en als de trap droog en stofvrij is, kan een eerste grondlaag aangebracht worden. Deze moet worden opgeschuurd alvorens de tweede laag aan te brengen.

Uiteindelijk kan dan de definitieve verflaag aangebracht worden. Kies een kleur in harmonie met de rest van de woning of durf te experimenteren en ga voor een contrastrerende kleur! 

 

Voor het (her)schilderen van een trap is voorzichtigheid en enige handigheid vereist. Verzeker jezelf van kwaliteit en een mooi resultaat en schakel een vakman in. Vraag vrijblijvend offertes aan via de offertedienst.  

 

PRIJS trap (her)schilderen

De prijs voor het laten (her)schilderen van een trap is afhankelijk van de moeilijkheidgraad. Dat wordt vooral bepaald door het soort trap (open of gesloten), trapmodel (al dan niet met draai) en de grootte van de trap (trapleuning, breedte treden, aantal traptreden, …). 

→ Richtprijs laten (her)schilderen trap: ± €15 à €20 per trede (incl. btw)
Vraag gratis offertes aan voor het laten schilderen van jouw trap via de offertepagina.

 

Trap schilderen
Shutterstock

 

 

3. Trap zandstralen 

Een trap renoveren door hem te zandstralen is enkel mogelijk bij houten trappen. Een straalmiddel wordt daarbij onder hoge druk op het trapoppervlak gespoten. Door de schurende werking worden alle kieren, hoeken en gaatjes schoon en egaal gestraald. Oude trappen die vernist of geverfd zijn, krijgen door het zandstralen ook hun originele houtstructuur terug. Zandstralen is dus de ideale traprenovatiemethode als je jouw trap een paar tinten lichter wil maken. 

Zandstralen kan met verschillende straalmiddelen (glasparels, keramische parels, mineraal zand). De keuze voor een bepaald middel en de korrelgrootte hangt af van de houtsoort en de huidige afwerking van de trap (verf, olie, vernis). De zandkorreldikte, het straalmiddel en de druk waarmee wordt gestraald wordt, hebben allemaal invloed op het werk. 

 

PRIJS TRAP zandstralen

De kostprijs voor het laten zandstralen van een trap is afhankelijk van de huidige afwerking van de trap, het soort trap (open of gesloten), trapmodel (al dan niet met draai) en de grootte van de trap (trapleuning, breedte treden, aantal traptreden, …).

→ Richtprijs trap zandstralen: ± €30 à €40 per m² (incl. btw)
Vraag gratis offertes aan voor het laten zandstralen van jouw trap via de offertepagina.

 

Trap zandstralen
Shutterstock

 

 

4. TRAP (her)stofferen

Een trap stofferen betekent dat je de traptreden bekleedt met tapijt. Het is dus de ideale oplossing om beschadigde of oude traptreden te verstoppen. Een gestoffeerde trap voelt bovendien warm en zacht aan de voeten en maakt nagenoeg geen geluid als je hem beloopt. 

Het stofferen van een trap kan op 2 manieren. Kies je voor een traploper-effect, dan wordt enkel het midden van de traptreden voorzien van stof. Bij een volledige stoffering worden de gehele traptreden bekleedt. 

Wat de tapijtsoort betreft kies je best voor een tapijt met hoge pooldichtheid. Zulke tapijten kan je makkelijk buigen zonder dat de onderlaag zichtbaar is. Aangezien het veel belopen wordt, ga je best ook voor een tapijt met een stevige garenstructuur zoals bouclé of frisé. 

 

PRIJS TRAP stofferen

Een trap stofferen is de goedkoopste methode van trapbekleding. Daarbij is de kostprijs sterk afhankelijk van de kwaliteit van het gekozen tapijt, het soort trap (open of gesloten), trapmodel (al dan niet met draai) en de grootte van de trap (breedte treden, aantal traptreden, …).

→ Richtprijs trap stofferen: ± €45 per traptrede (incl. btw, excl. plaatsing)
Vraag gratis offertes aan voor het laten stofferen van jouw trap via de offertepagina.

 

Trap stofferen
Dreamstime 

Wil je jouw trap laten renoveren?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
Overzettreden: een snel uit te voeren traprenovatie
Overzettreden: een snel uit te voeren traprenovatie
Betonnen trap
Betonnen trap
Trap op maat: mogelijkheden en prijzen
Trap op maat: mogelijkheden en prijzen
trap bekleden met hout
Trap bekleden
glazen opbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker aanbouw
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden