Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Behoefte aan wat extra ruimte in je woning of op zoek naar een manier om je gevel anders aan te kleden? Dan is een erker de ideale keuze. Een erker is vergelijkbaar met een aanbouw, maar dan met minder ruimte. In dit artikel lees je meer over wat zo’n erker nu precies is, wat de voor- en nadelen zijn, hoeveel het je kost, hoe de plaatsing verloopt en waar je daarbij op moet letten.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen erker aanbouw
Kosten erker aanbouwen
Erker aanbouwen: stappenplan
Aandachtspunten erker aanbouw
Erker uitbouw: voorbeelden & inspiratie
Vergelijk offertes van meerdere experts

 

 

Wat is een erker aanbouw?

Een erker is een soort van kleine uitbouw aan je gevel met meestal ramen aan meerdere zijden. Het ziet eruit als een aangebouwd venster en heeft een maximale oppervlakte van 6 m². Een erker kan ook verschillende vormen hebben zoals een rechthoek, een halve cirkel, een trapezium… Een erker zorgt dus voor meer leefruimte en kan je plaatsen op elke verdieping en aan elke kant van je huis.

Erker laten aanbouwen? Een expert kan je meer informatie geven over de mogelijkheden en zorgt voor een snelle en correcte plaatsing van je erker aanbouw. Vind een expert in je buurt.

erker aanbouw kosten

 

 

Voor- en nadelen erker aanbouw

Een erker aanbouw biedt heel wat interessante voordelen, maar ook een paar nadelen. We sommen hieronder de voornaamste plus- en minpunten op:

 

  • Meer ruimte: hoewel een erker een vrij kleine oppervlakte heeft, kan dit toch voor een mooie vergroting van de aangrenzende ruimte zorgen.
  • Esthetische waarde: een erker onderbreekt de gevel, waardoor je woning er mooier én dynamischer uit zal zien.
  • Extra lichtinval: een erker heeft meestal meerdere ramen langs verschillende zijden, waardoor je profiteert van meer natuurlijke lichtinval in huis.
  • Kan dienen als in/uitgang op begane vloer: als je je erker op de begane grond plaatst en kiest voor ramen die volledig zijn te openen, kan de erker ook als ingang voor je huis dienen.
  • Waardevermeerdering woning: door de vele voordelen is een huis met een erker aanbouw ook een stuk meer waard.

 

  • Vraagt investering: ook al geniet je achteraf, moet je wel eerst bereid zijn om te investeren. Het is namelijk niet goedkoop om te laten aanbouwen.
  • Gevel is tijdelijk open: als je een erker laat plaatsen, moet je gevel altijd voor een deel worden opengebroken. Daardoor zit er tijdens de uitbouw tijdelijk een gat in je gevel.

 

Kosten erker aanbouwen

De kosten om een erker te laten aanbouwen liggen gemiddeld tussen € 5.500 à 10.500 (excl. btw, incl. plaatsing). De uiteindelijke kostprijs kan wel sterk variëren door verschillende factoren als de totale oppervlakte van je erker, de materiaalkeuze, de eventuele plaatsing van isolatie, de gekozen afwerking, …

Wil je een exacte prijs voor jouw erker aanbouw? Via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes aanvragen bij meerdere experts. Zo kan je verschillende voorstellen vergelijken en de beste aanbieding kiezen. Vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat.

 

aanbouw erker

 

Erker aanbouwen: stappenplan

Hoe verloopt de aanbouw van een erker? We geven een overzicht met de belangrijkste stappen:

 

  1. Laat een ontwerp maken

    Voor je begint met de bouw van je erker laat je eerst een ontwerp maken door een architect. Geef daarbij duidelijk door wat je wil en wat je budget is. Dat is niet alleen belangrijk om een goed beeld te krijgen van de uiteindelijke uitstraling van je erker, maar ook om zeker te zijn dat de bouw mogelijk is en aan de geldende bouweisen voldoet.

  2. Ga na of je een vergunning nodig hebt

    Vervolgens check je of je voor de bouw van je erker een vergunning nodig hebt. Laat je de erker aan de achter- of zijkant van je woning plaatsen? Dan is een vergunning vaak niet nodig. Voor een erker aanbouw aan de voorkant van je gevel is meestal wél een vergunning vereist. Wil je zeker zijn van je zaak? Vraag het dan na bij je eigen gemeente, of schakel een lokale expert in voor advies.

  3. Zoek een geschikte aannemer

    Na een goede voorbereiding kan je op zoek naar een geschikte aannemer om je erker te bouwen. Vraag daarvoor offertes aan bij meerdere aannemers en vergelijk deze op basis van de prijs, de uitvoertermijn, de voorgestelde werkwijze, eventuele referenties… Zo maak je gegarandeerd een weloverwogen keuze.

  4. Laat je erker aanbouwen

    Heb je eenmaal een geschikte aannemer gevonden, dan kan die op het afgesproken tijdstip langskomen om aan de bouw van je erker te beginnen. Daarbij maakt deze expert eerst een opening in je gevel en plaatst die hierna de erker. In sommige gevallen is het ook nodig om extra funderingen te plaatsen voor de erker kan worden geplaatst.

  5. Werk je erker af

    Is de erker gebouwd en je gevel weer afgesloten, dan kan je de binnenkant van je erker nog verder laten afwerken. Denk maar aan het leggen van een vloer, schilderen… Tot slot kan je je erker ook nog naar wens inrichten. Zo kan je er bv. een gezellige leeshoek, een extra zithoek met een erkerbank of een werkplek met veel lichtinval van maken.

Op zoek naar een aannemer voor de bouw van je erker? Via onze offerteservice brengen we je in contact met geschikte aannemers in je buurt. Vergelijk offertes van aannemers in de buurt.

 

 

Aandachtspunten erker aanbouw

Als je een erker aan je woning wil aanbouwen, zijn er enkele aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. We zetten de belangrijkste hieronder op een rijtje:

 

  • Extra fundering: afhankelijk van je woning kan het nodig zijn om voor de uitbouw van je erker extra funderingsbalken te plaatsen. Zo voorkom je eventuele verzakkingen. Hou er wel rekening mee dat dit extra geld kost.
  • Vergunning: afhankelijk van de grootte van je erker en de plaats waar je deze laat aanbouwen, kan het nodig zijn om hier van tevoren een vergunning voor aan te vragen. De regels kunnen wel per regio verschillen. Vraag het dus zeker na bij je eigen gemeente.
  • Isolatie: denk bij de bouw van je erker ook na over isolatie. Aangezien de erker rechtstreeks aan de buitenlucht grenst en verbonden is met de binnenkant van je huis, is het belangrijk dat deze ook goed geïsoleerd is.
  • Afmetingen: erkers hebben gemiddeld een oppervlakte van 3 m². De maximale oppervlakte voor een erker is 6 m². Verder mag deze ook niet dieper zijn dan 1,80 meter.
  • Stijl: zorg ervoor dat de stijl van de erker past bij de rest van je woning. Vooral het materiaal en de vorm van de erker zijn daarbij van belang. Mogelijke materialen zijn hout, aluminium, kunststof of een glazen erker.
  • Erker vs. uitbouw: denk van tevoren ook even na of je een erker of een uitbouw laat plaatsen. Het grootste verschil ligt in de totale oppervlakte. Een uitbouw is meestal namelijk een stuk groter dan een erker. Denk daarom goed na over wat je met de extra ruimte wil doen.

TIP: een erkende aannemer houdt altijd rekening met al deze aandachtspunten en zorgt voor een correct geplaatste erker. Vind en vergelijk aannemers in je buurt.

 

Erker uitbouw: voorbeelden & inspiratie

Ben je nog op zoek naar inspiratie voor de aanbouw van jouw erker? Bekijk dan zeker eens deze 3 geslaagde voorbeelden.

 

VOORBEELD 1: erker op begane grond

erker aanbouwen

In dit voorbeeld werd gekozen voor een erker op de begane grond. De stenen van de gevel zijn deels doorgetrokken en er zijn witte ramen in geplaatst. De erker geeft de woning een levendigere, open uitstraling en laat veel natuurlijk licht binnen.

 

 

VOORBEELD 2: trapezium erker van binnen

erker voorbeelden

Op bovenstaande foto is een voorbeeld te zien van een erker van binnenin. De erker heeft de vorm van een trapezium en zorgt voor extra ruimte in het huis. Bovendien is er ook veel lichtinval via de erker ramen, wat de ruimte een erg open uitstraling geeft.

 

voorbeeld 3: houten erker op bovenste verdieping

erker uitbouw

Een erker kan op elke verdieping geplaatst worden, en dat is nergens duidelijker dan in dit voorbeeld. De erker is volledig in dezelfde stijl als de rest van de gevel gebouwd, maar onderbreekt de gevel en geeft zo extra dimensie aan het huis.

 

Erker aanbouw laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet
glazen opbouw
Glazen aanbouw
aanbouw kosten
Aanbouw kosten
tips aanbouw plaatsen
Aanbouw aan huis: Tips & inspiratie
lichtrijke aanbouw
Kiezen voor een aanbouw of serre?
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
duurzame renovatie
Duurzaam verbouwen
glazen opbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw