Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
aanbouw houtskelet

Aanbouw houtskelet

Wil je meer ruimte in huis, maar hierbij wel een natuurlijke uitstraling creëren? Dan is het laten maken van een houtskelet aanbouw een goede optie! Welke opties zijn er en met welke kosten moet je rekening houden? Je leest het hier!

Ga snel naar:
Hoe woning uitbreiden met houtskelet?
Aanbouw houtskelet: prijs
Belangrijke aandachtspunten
Alternatief: aanbouw van steen
Ontvang vrijblijvend meerdere offertes

 

 

Wat is een houtskelet aanbouw?

Hierbij is het complete raamwerk van je aanbouw gemaakt van hout. Sinds een aantal jaar is zo’n houten aanbouw een populair alternatief voor een stenen of metalen aanbouw. Je profiteer namelijk van meerdere belangrijke voordelen, zoals:

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding: de kosten voor een houten aanbouw variëren natuurlijk aan de hand van je wensen, materiaalgebruik, het formaat, … Een groot deel van de aanbouw bestaat uit prefab materialen, waardoor de opbouw relatief snel verloopt.
 • Snelle plaatsing: de plaatsing duurt vaak slechts 5 tot 10 dagen. Bij een stenen aanbouw is al snel een aantal weken nodig, ook omdat het cement moet uitharden.
 • Duurzaam materiaal: bij de productie van een houten aanbouw stoot je minder CO2 uit dan bij een metalen of stenen variant. Bovendien is hout een natuurlijk materiaal. Door het gehele frame van hout te maken, beperk je het gebruik van andere grondstoffen.
 • Hoge isolatiewaarde: de isolatie zit al ingebouwd in de houten elementen van de aanbouw. Hierdoor zijn de wanden veel dunner dan bij andere aanbouwen. Daarbij houdt hout de warmte goed vast en heeft het goede isolerende eigenschappen. Dat scheelt in de stookkosten.
 • Warme uitstraling: hout heeft een landelijke en natuurlijke uitstraling. Hierdoor past je aanbouw goed in je tuin. Bovendien is hout makkelijk te bewerken, waardoor jouw aanbouw al snel voldoet aan al jouw wensen.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor jouw eigen houtskelet aanbouw? We brengen je graag in contact met ervaren vakbedrijven. Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

 

 

Hoe woning uitbreiden met houtskelet?

Er zijn een aantal stappen nodig voordat jouw houten aanbouw in je tuin staat. Een vakbedrijf onderzoekt bv. de huidige constructie van je huis en maakt een inschatting op gebied van haalbaarheid, bouwsnelheid en kosten. Ook werkt hij je ontwerp uit, waardoor hij knelpunten snel kan spotten. Hierna gaat de productie en plaatsing van start:

 

1. Materialen kiezen voor het raamwerk

Voor zowel de wanden, het dak en eventueel de bekleding van de aanbouw gebruikt de expert vurenhout. Deze houtsoort heeft een FSC of PEFC-certificaat en is afkomstig uit een duurzaam beheerd bos. Bij het dak kan je ook kiezen voor Oriented Strand Board (OSB platen). Deze platen bestaan uit meerdere lagen houtschilfers.

 

2. Fundering aanbrengen

Een houten aanbouw weegt hetzelfde als ongeveer 30% van een doorsnee stenen aanbouw. Bovendien wordt deze in veel gevallen tegen het huis aangebouwd. Hierbij is het soms niet nodig om een fundering te plaatsen. Mocht dit wel het geval zijn, dan is een betonnen fundering op staal meestal voldoende.

 

3. Houten constructie opbouwen

De opbouw van een houtskelet aanbouw verloopt vrij snel, omdat de meeste onderdelen al gemonteerd uit de fabriek komen. Wel is het belangrijk dat de grond waterpas is. Bovendien gebruikt een expert waterkerende folie onder de wanden, waardoor er geen vocht in kan trekken. Door de snelheid van de plaatsing kan je ook sneller aan de slag met de resterende klussen, zoals de afwerking.

 

4. Houtskelet aanbouw afwerken

Het is belangrijk om je houten aanbouw goed te isoleren en af te werken. Dit doet een expert met dampremmende folie aan de binnenkant en waterkerende folie aan de buitenkant. Bij de buitenafwerking van de houtskelet aanbouw hoef je niet per sé houten gevelbekleding te gebruiken. Je kan ook gaan voor metselwerk, pleisterwerk, plaatmateriaal, … Daarnaast heeft een houten aanbouw meestal een plat dak.

Wil je meer informatie over de werkwijze van echte vakspecialisten? Vraag hier om advies!

 

aanbouw houtskelet

 

 

Aanbouw houtskelet: prijs

De exacte kosten van een houten aanbouw zijn afhankelijk van meerdere zaken, maar over het algemeen mag je rekenen op € 1.000 à 2.000 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Factoren zoals je materiaalkeuze, de totale oppervlakte, de mate van isolatie, beglazing en kozijnen hebben allemaal invloed op de uiteindelijke kostprijs. Een prefab houten aanbouw van 12 kost bv. zo’n € 12.000. Maar deze prijs kan oplopen tot € 25.000 à 35.000 voor luxueuzer maatwerk.

Meer weten over de exacte prijs voor jouw houtskelet aanbouw? Vergelijk meerdere offertes!

 

houten aanbouw

 

 

Belangrijke aandachtspunten

Voor het plaatsen van een houtskelet aanbouw heb je meerdere belangrijke beslissingen om te nemen. Dat kost enige tijd en inspanning, maar uiteindelijk heb je een aanbouw die voldoet aan al jouw wensen. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aandachtspunten:

 

 • Isolatie: isolatie van de wanden, de vloer en het dak is zeer goed mogelijk bij een houtskelet aanbouw. Meestal plaats je isolatiedekens van minerale wol tussen de draagstructuur. Om vocht tegen te gaan, is het juiste gebruik van dampfolies van cruciaal belang. De binnenkant van je aanbouw heeft meestal een afwerking van gipskartonplaten voor de wanden en het dak.
 • Vergunningen: voor een kleine aanbouw van maximaal 4 meter diep heb je meestal geen vergunning nodig. Echter zal het verschillen per gemeente. En al helemaal nu de nieuwe Omgevingswet in werking is getreden. Het is dus van belang om in gesprek te gaan met de gemeente of advies te vragen bij lokale experts. Zo ben je helemaal zeker van je zaak en begin je zorgeloos met bouwen.
 • Onderhoud: als je houten aanbouw correct is gemaakt, zal het je weinig onderhoud kosten. Door goede isolatie is er weinig vocht aanwezig, waardoor je aanbouw niet gaat schimmelen of rotten. Als je hout gebruikt voor de gevelbekleding is deze vaak geïmpregneerd, waardoor je het slechts eens in de 5 jaar hoeft te schilderen.
 • Brandveiligheid: ondanks het gebruik van hout bij je aanbouw is deze toch heel brandveilig. De wand- en vloerpanelen bestaan namelijk uit meerdere lagen brandwerende bekleding, waaronder gipsplaten. Ook de isolatielaag bestaat uit brandwerend materiaal. Bovendien blijft de aanbouw relatief lang stabiel bij brand.

 

 

Alternatief: aanbouw van steen

Een traditioneel alternatief voor een houtskelet aanbouw, is een stenen aanbouw. Er zijn een aantal voor- en nadelen ten opzichte van een houten aanbouw:

 

 • Stevige opbouw: een stenen aanbouw is gemaakt van op elkaar gemetselde stenen. Hierdoor is de aanbouw sterk en gaat hij bijna net zo lang mee als je huis. Bovendien zal steen niet rotten, waardoor de aanbouw stabiel blijft.
 • Betere akoestische isolatie: steen heeft van nature een goed akoestisch vermogen, waardoor het geluidsdichter is dan hout.
 • Vrijwel geen onderhoud: je hoeft steen niet te verven of beitsen. Daarnaast is er geen houtrot of schimmel mogelijk, omdat vocht nauwelijks invloed heeft op je stenen aanbouw. Wel moet je het dak en interieur goed onderhouden.
 • Goede fundering nodig: een stenen aanbouw is veel zwaarder dan het houten alternatief, dus een goede fundering is noodzakelijk. Anders verzakt je aanbouw. Welke fundering je precies nodig hebt, is afhankelijk van de ondergrond.
 • Arbeidsintensieve plaatsing: de bouw vindt plaats op locatie. Dat kost meer tijd en geld. Bovendien zijn de materialen zwaarder en dus lastiger om mee te werken. Daarnaast moet je een stenen aanbouw metselen en dit goed laten drogen. Ook dat kost tijd.
 • Hogere kostprijs: steen is gemiddeld 20 à 30% duurder dan hout. Hout is namelijk een goedkopere grondstof en bovendien makkelijker te bewerken. Afhankelijk van welke steensoort je kiest, kunnen de totale kosten ook nog flink variëren.
 • Hoger energieverbruik: stenen wanden nemen veel warmte op, waardoor het langer duurt om de ruimte te verwarmen. Ook verbruik je zo meer energie.

 

Aanbouw met houtskelet of steen? Vraag advies!

Een houtskelet aanbouw is populair, maar ook het stenen alternatief is een optie. Bijvoorbeeld als je langs een drukke weg woont en behoefte hebt aan een geluidsdichte ruimte. Wil jij weten welke soort aanbouw het beste past bij jouw huis? Kom in contact met meerdere vakspecialisten.

 

Lees ook

Notice: Undefined index: update_post_term_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642

Notice: Undefined index: update_post_meta_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642
tips aanbouw plaatsen
Aanbouw aan huis: Tips & inspiratie
lichtrijke aanbouw
Kiezen voor een aanbouw of serre?
erker aanbouwen
Erker aanbouw
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
aanbouw kosten
Aanbouw kosten
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
erker aanbouwen
Erker aanbouw
renovatie gevel bekleding
Renovatie gevel: 4 mogelijkheden
uw loodgieter service
Loodgieterswerken