Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
glazen opbouw

Glazen aanbouw

Wil je meer ruimte creëren in je woning of gewoon meer genieten van je tuin? Een glazen aanbouw is dan dé manier om je huis nieuw leven in te blazen. Je krijgt zo een mooie overgang tussen binnen en buiten en je geeft je woning een volledig nieuwe uitstraling. Wat zijn de mogelijkheden en kan je altijd en overal een aanbouw plaatsen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Glazen aanbouw: 4 belangrijke factoren
Kosten glazen uitbouw
Belangrijke aandachtspunten
3 mooie voorbeelden
Ontvang vrijblijvend offertes

 

 

Wat zijn de voordelen van een glazen aanbouw?

Een glazen aanbouw is een constructie die je toevoegt aan een bestaande woning. Zo’n constructie zorgt voor een open en lichte ruimte, waardoor je profiteert van een grotere woonkamer, keuken of werkruimte. Het is de perfecte oplossing om meer ruimte en licht in je huis te brengen. Een rij met de voornaamste voordelen:

 • Natuurlijke lichtinval: door de grote glaspartijen breng je veel natuurlijk licht in huis. Dat zorgt voor een heldere en aangename leefruimte. Voldoende zonlicht is ook belangrijk voor je gezondheid en mentale weerbaarheid.
 • Contact met de omgeving: een glazen aanbouw geeft je huis niet alleen een nieuwe uitstraling. Je kan nu ook meer genieten van je tuin en je buitenomgeving. En wanneer het goed weer is, schuif je gewoon de deuren open en loop je makkelijk naar buiten.
 • Meer wooncomfort: een glazen aanbouw geeft een gevoel van ruimtelijkheid en harmonie tussen binnen en buiten. Je profiteert meer van een ruime woonkamer, keuken of een aparte, rustgevende kantoorruimte.
 • Verhoogde woningwaarde: door extra leefruimte toe te voegen, verhoog je de waarde van je huis. Deze nieuwe aanbouw isoleert ook beter, wat bijdraagt aan je energierekening en je wooncomfort.

Wil je een glazen aanbouw aan jouw huis? Vergelijk vrijblijvend voorstellen van meerdere specialisten in je buurt via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

glazen opbouw

 

Glazen aanbouw: 4 belangrijke factoren

Als je voor een glazen uitbouw kiest, profiteer je van vele voordelen. Maar hoe begin je aan zo’n verbouwing? Met deze 4 stappen kom je al een heel eind. Dit zijn de belangrijkste keuzes die je moet maken bij zo’n project:

 

1. Soorten profielen

Raamkozijnen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Maak jouw keuze op basis van het gewenste uitzicht, de kleur, de mate van onderhoudsvriendelijkheid en je budget. De raamprofielen bepalen voor een groot deel hoe jouw uitbouw van glas er uit zal zien.

 • Aluminium: aluminium is een heel stevig materiaal en je vindt dit metaal vaak terug bij grote glaspartijen. Het is ook duurzaam, licht en onderhoudsarm. Het geeft je aanbouw een stijlvol karakter en het is toepasbaar voor vrijwel elke woning.
 • Hout: kies je liever voor een traditioneel en warm materiaal? Hout heeft dan alles om jouw woning een mooi, authentiek karakter te geven. Het isoleert ook uitstekend op thermisch gebied.
 • PVC: dit is een populair materiaal voor een aanbouw. PVC is namelijk elegant en makkelijk te onderhouden. Het is volledig stof-, water- en vuilwerend en heeft ook een uitstekende isolatiewaarde.
 • Staal: stalen ramen zorgen voor een smaakvolle en elegante afwerking van je woning. Je kiest niet alleen voor een functionele verbouwing, maar ook voor een moderne en tijdloze look. De slanke raamprofielen zijn beschikbaar in allerlei vormen en maten en zijn perfect voor grote én kleine raamvlakken.

 

2. Beglazing

Welke soort beglazing kies je het best voor je glazen uitbouw? Hoogrendementsglas is momenteel de standaard, maar je hebt nog enkele andere opties:

 • HR++ glas: tegenwoordig kiezen de meeste specialisten graag voor HR++ glas. Dit hoogrendementsglas is dubbelglas met een spouw die gevuld is met argongas. Door de betere isolerende werking is dit soort HR glas al enige tijd de standaard voor nieuwbouw en renovatie.
 • Zonwerend glas: een glazen aanbouw kan in de zomer al snel te warm worden. Je kan dan niet alleen voor zonnewering en gordijnen kiezen, maar ook voor zonwerend glas. Zo hou je de warmte buiten en bescherm je jezelf beter tegen UV-straling.
 • Akoestisch glas: om rust te vinden in je nieuwe aanbouw kan je akoestisch glas laten plaatsen. Het is zeker aangeraden voor een kantoorruimte of een fijne zithoek. Zo kan je ongestoord werken of op je gemak genieten van je favoriete boek.

 

3. Deuren & dak

Je kan je deuren van hetzelfde materiaal maken als je ramen. Ben je geen fan van deurprofielen? Dan kan je ook kiezen voor glaspanelen. Die zijn volledig open te schuiven om het contact met de tuin nog directer te maken. Een glazen schuifdeur is ook een optie, maar dan heb je wel grotere profielen nodig.

De dakconstructie is ook een belangrijke factor bij je aanbouw. Wil je een uitbouw met een glasdak of liever een gesloten dak? Van een volledig glazen dak tot polycarbonaat dakplaten of een traditioneel dak met dakpannen; het is allemaal mogelijk.

 

4. afwerking

De afwerking van je aanbouw is belangrijk om je echt thuis te voelen in je nieuwe ruimte. Wat moet je allemaal afwerken?

 • Vloeren: kies voor een vloer die past bij de stijl van jouw woning. Je kan gaan voor hout, tegels of laminaat om jouw glazen uitbouw volledig naar wens af te werken.
 • Zonwering: bij een glazen aanbouw heb je zeker zonnewering nodig. Jaloezieën of rolluiken kunnen de warmte en lichtinval sterk verminderen. Om op een esthetische manier de zon te weren, kies je voor screens. Deze buitenwering zit mooi verwerkt en kan je enkel zien als je ze naar beneden laat.
 • Verlichting: goede verlichting is essentieel om de ruimte ook ’s avonds sfeervol te maken. Mooie ingebouwde spotjes en sfeerlampen maken je glazen aanbouw binnen én buiten helemaal af.

 

Kosten glazen uitbouw

Een glazen aanbouw kan je op veel verschillende manieren laten plaatsen. De belangrijkste factoren die de prijs bepalen, zijn de grootte van de aanbouw, de materialen en de afwerking. Hieronder vind je de kosten van enkele glazen aanbouwen per materiaal:

Type glazen aanbouwRichtprijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Aanbouw in PVC€ 10.000 à 25.000
Aanbouw in aluminium€ 18.000 à 50.000 euro
Aanbouw in smeedijzer€ 35.000 à 60.000
Aanbouw in hout€ 15.000 à 45.000

Wil je een concrete prijs voor je aanbouw? De bovenstaande prijzen zijn enkel richtprijzen. Voor een compleet prijskaartje voor jouw project, kan je voorstellen aanvragen bij verschillende aannemers. Ontvang snel en eenvoudig offertes via onze offertedienst.

 

Belangrijke aandachtspunten

Voor een aanbouw van glas moet je zeker op een aantal dingen letten. De beglazing, deuren en afwerking bijvoorbeeld. Maar wat is er nog meer belangrijk?

 • Draagconstructie: het is de belangrijkste basis van je nieuwe aanbouw. De fundering moet zwaar genoeg zijn om een uitbouw van glas en staal te kunnen dragen. Daarbij kan je kiezen voor beton, staal of palen. Een palen fundering is aangeraden als je huis is gebouwd op een minder stabiele ondergrond, zoals een klei- of veenbodem.
 • Vergunning: controleer of je een bouwvergunning nodig hebt voor je glazen uitbouw. In de meeste gevallen kan je een glazen aanbouw plaatsen zonder vergunning, maar geldt er wel meldingsplicht. Meer info hierover kan je aanvragen bij je specifieke gemeente.
 • Stijl: kies je voor een moderne of landelijke aanbouw? Probeer om de stijl van je woning mee te nemen in de keuzes van je uitbouw. Zo krijg je een mooie overgang en maak je jouw huis compleet.
 • Verwarming: waar je jouw glazen aanbouw ook bouwt, je zal verwarming en elektriciteit nodig hebben. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt als je jouw glazen aanbouw plaatst.

 

3 voorbeelden ter inspiratie

Van klassiek tot landelijk en modern. Je kan alle kanten op met een glazen aanbouw. Laat je inspireren door deze voorbeelden en bekijk welk type aanbouw het best zou passen bij jouw huis.

 

Voorbeeld 1: witte glazen aanbouw

witte glazen aanbouw

In dit voorbeeld zie je een glazen aanbouw met een klein, gemetseld muurtje als basis. De grote raampartijen zorgen voor veel zonlicht terwijl deze muur onderaan dient als extra isolatie en stevige constructie.

 

 

voorbeeld 2: strakke, zwarte glazen aanbouw

strakke zwarte glazen aanbouw

Dit is een complete aanbouw van glas. Deze degelijke profielen met sterke beglazing isoleren het huis meer dan voldoende. Hier zie je een aluminium afwerking, waardoor de aanbouw voldoende isoleert en stevig is. Door de zuidelijke oriëntatie van de glazen uitbouw waren er ook voldoende gordijnen nodig om het zonlicht buiten te houden.

 

 

voorbeeld 3: klassieke, glazen aanbouw

klassieke glazen aanbouw

Deze aanbouw heeft de stijl en voorkeuren van de bewoners perfect ingevuld. De glazen aanbouw zorgt voor een mooi geheel en de klassieke stijl blijft met een modern jasje behouden. De raam- en deurprofielen zijn van hetzelfde materiaal en het platte dak is een eenvoudige oplossing.

 

 

Een glazen aanbouw laten plaatsen?

Een glazen aanbouw is een waardevolle toevoeging aan jouw woning. Door de juiste keuzes te maken op gebied van de profielen, ramen en afwerking krijg je een prachtige en functionele ruimte die je wooncomfort verhoogt. Denk aan deze belangrijke zaken en laat je goed adviseren voor jouw perfecte aanbouw.

Op zoek naar een ervaren aannemer? Wil je jouw leefruimte vergroten en dagelijks genieten van meer zonlicht? Vind een ervaren bedrijf om jouw aanbouw te realiseren. Vul je gegevens in en omschrijf jouw project via ons offerteformulier. Ontvang eenvoudig meerdere offertes.

Lees ook
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
lichtrijke aanbouw
Kiezen voor een aanbouw of serre?
erker aanbouwen
Erker aanbouw
tips aanbouw plaatsen
Aanbouw aan huis: Tips & inspiratie
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet
aanbouw kosten
Aanbouw kosten
aanbouw kosten
Aanbouw kosten
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
vuurvaste isolatie
3 soorten Vuurvaste isolatie
tegelplafond verlichting
Tegelplafond
klimaatplafond
Klimaatplafond
akoestische plafondpanelen
Akoestisch plafond