Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
aanbouw kosten

Aanbouw kosten

Wil je graag de totale bewoonbare oppervlakte van je huis uitbreiden? Waarom dan geen aanbouw plaatsen? De kosten voor een aanbouw kunnen sterk schommelen: gem. tussen de € 5.000 à 60.000 (excl. btw, incl. plaatsing & materialen). Ontdek in dit artikel welke factoren deze kostprijs van een aanbouw beïnvloeden en bespaar dankzij onze slimme tips.

Ga snel naar:
Welke factoren bepalen de prijs?
Hoe slim besparen op je aanbouw?
Hoe gericht specialisten vergelijken?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat kost een aanbouw?

De kosten voor een aanbouw liggen tussen de € 1.200 à 2.000 per m² (excl. btw, incl. plaatsing & materialen). De finale kostprijs voor een gloednieuwe aanbouw hangt sterk af van de volgende factoren: het type aanbouw, de totale oppervlakte (in m²), de vormgeving, de afwerkingsgraad,… Een overzicht:

Oppervlakte (in m²)Kosten aanbouw (excl. btw, incl. plaatsing & afwerking)
Klein (gem. 6 m²)€ 5.000 à 12.000
Standaard (gem. 12 m²) € 9.000 à 25.000
Groot (gem. 20 m²)€ 18.000 à 60.000

Wil je de precieze kosten van je aanbouw kennen? Dan raden we je aan om verschillende offertes op maat aan te vragen bij aannemers actief in jouw regio. Start hier je aanvraag.

 

Welke factoren bepalen de prijs van je aanbouw?

wat kost een aanbouw

Wat bepaalt nu precies de totale kostprijs van je aanbouw? In realiteit is het een samenspel van verschillende factoren. We overlopen hieronder de belangrijkste kostenbepalers:

 

FACTOR 1: Het type aanbouw

Een aan- of uitbouw is een volwaardige leefruimte die een aannemer aan je woning bouwt. Dat kan op 2 manieren:

 • Maatwerk aanbouw: dit is een woonruimte die rechtstreeks aan de woning wordt bijgebouwd, steen voor steen. Het grote voordeel is dat je het volledige bouwproces van a tot z kan opvolgen en bijsturen waar mogelijk. Dit biedt een bijna onbeperkte keuzevrijheid. De uiteindelijke kostprijs van zo’n maatwerk aanbouw zal vooral afhangen van jouw specifieke wensen.
 • Prefab aanbouw: is maatwerk iets te duur? Dan is een prefab aanbouw misschien een betere keuze. Deze worden in een werkplaats grotendeels voorgefabriceerd. Naargelang de mogelijkheden kan jij het model nog naar wens aanpassen. Nadien wordt de aanbouw volledig (of gedeeltelijk) vervoerd en vervolgens aan je gevel bevestigd.

TIP: ook een leefveranda is in principe een aanbouw, op voorwaarde dat deze voldoet aan bepaalde ventilatie- en isolatienormen. Een vakman informeert je graag verder over de verschillen en mogelijkheden. Kom gratis in contact met verschillende professionals.

 

FACTOR 2: vormgeving aanbouw

De vormgeving van een bouwproject neemt altijd een aanzienlijke hap uit het voorziene budget. Dat is bij een aanbouw niet anders. Je hebt een ruime keuze uit diverse mogelijkheden:

 • Afmetingen: een aanbouw kan je in verschillende afmetingen laten vervaardigen. Wij maken het onderscheid tussen een kleine (± 6 m²), standaard (± 12 m²) en grote (± 20 m²) aanbouw. Het spreekt voor zich dat de totale oppervlakte van je ontwerp in grote mate de prijs beïnvloedt. 
 • Stijl: moet je aanbouw aansluiten bij de stijl van je huidige woning? Of zoek je net iets wat meer contrasteert? Of je nu voor een prefab aanbouw kiest of zweert bij maatwerk, je vindt gegarandeerd een model dat aansluit bij jouw wensen en stijlvoorkeuren.
 • Materialen: op zoek naar een snelle realisatie in een houtskelet? Of toch eerder baksteen? Je aanbouw kan uit verschillende materialen en combinaties bestaan. Ga je eerder voor een comfortabele woonveranda? Dan is een licht, maar stevig metalen frame een veelvoorkomende optie.
 • Beglazing: een aanbouw creëert niet alleen meer leefruimte, maar haalt meteen ook meer daglicht in huis. Let wel, beglazing moet voldoen aan de laatste isolatienormen. Hoogrendementsglas (HR++) is hier de standaard optie.
 • Ramen en deuren: hoe moet de toegang tot je aanbouw eruit komen te zien? Velen kiezen in dit geval een drempelloos schuifraam met het oog op een strak eindresultaat. Zo maak je meteen een naadloze overgang tussen binnen en buiten. Er zijn verschillende raam- en deurtypes mogelijk.
 • Daktype: ook wat betreft het dak kan je naar hartenlust variëren. Wens je een plat dak waarop je misschien extra zonnepanelen kan plaatsen? Wil je in je dak een mooie lichtstraat verwerken? Of droom je van een ecologisch groendak? De keuze is aan jou!

Op zoek naar inspiratie? Laat je verleiden door de verschillende realisaties in ons inspiratieartikel over een aanbouw aan huis.

 

FACTOR 3: voorbereidende werken

Uiteraard kan een aannemer niet zomaar een aanbouw plaatsen. Meestal moeten er enkele werken aan voorafgaan om verzekerd te zijn van een stevig en duurzaam eindresultaat. Het gaat bv. om:

 • Ondergrond voorbereiden: om netjes je aanbouw te plaatsen, moet de ondergrond geëgaliseerd zijn en voorzien van een stevige betonnen fundering. Sla je deze stap over? Dan is dit nefast voor je constructie. Het gevolg zijn scheuren en verzakkingen.
 • Nutsvoorzieningen: afhankelijk van de bestemming van je aanbouw, moet een vakman ook het juiste leidingwerk aanleggen. Wil je hier bv. een keuken maken? Dan is een waterleiding, een afvoer naar de riolering en het uitbreiden van je elektriciteit geen overbodige luxe.
 • Muurdoorbraak: in de meeste gevallen moet er voor een vlotte doorgang naar je aanbouw een muurdoorbraak plaatsvinden. In dit geval is het cruciaal dat het nodige onderzoek wordt gedaan naar de stabiliteit van je constructie. Soms is een constructieberekening zelfs vereist.  

 

FACTOR 4: arbeidskosten

Materiaalkosten nemen gemiddeld zo’n 60% van het finale prijskaartje in beslag. De overige 40% van het bedrag wordt bepaald door verplaatsings- en arbeidskosten. Hoeveel een vakman precies vraagt voor zijn prestaties is sterk afhankelijk van specialist tot specialist. Net daarom is het slim om verschillende offertes aan te vragen en te vergelijken via onze offerteservice.

 

FACTOR 5: Extra kosten

Ten slotte moet je altijd rekening houden met het feit dat er nog verborgen kosten kunnen opduiken. Over wat hebben we het dan precies?

 • Afwerking aanbouw: zowel binnen als buiten kan je je aanbouw nog verder afwerken. Dat kan met geautomatiseerde zonwering, op maat gemaakte hordeuren, binnen- en buitenverlichting, verwarmingselementen,… De kosten hiervan zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de materialen.
 • Vergunningskosten: in specifieke situaties moet je een omgevingsvergunning aanvragen. De prijs voor zo’n vergunningsaanvraag wordt berekend op basis van de totale bouwkosten. Gemiddeld is dat zo’n 2% van de totale kosten van de aanbouw.
 • Constructieberekening: moet je een vergunning aanvragen? Of laat je een muurdoorbraak maken? Dan is een constructieberekening een absolute must. Dit gebeurt door een ervaren constructeur.
 • Keuringen: moet je door je nieuwe aanbouw je elektriciteit uitbreiden? Dan is een herkeuring met positief keuringsattest verplicht. Anders mag je je nieuwe woonruimte niet in gebruik nemen. De prijs van een (her)keuring ligt tussen de € 150 à 200.

Laat je adviseren door een specialist!

Een aanbouwspecialist helpt je niet alleen met het samenstellen van je aanbouw, maar plaatst die ook volgens de regels van de kunst. Daarnaast houdt hij ook rekening met de bouwvoorschriften en de geldende isolatie- en ventilatienormen. Kies je voor een totaalproject? Dan kan jij bij hem ook terecht voor de vloerbekleding, muurafwerking, verlichting, het plaatsen van de zonwering, ..

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw project? Een professional kan je uitgebreid informeren over de mogelijkheden en helpen bij je keuze. Ontvang vrijblijvend advies op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 

aanbouw kosten

 

Hoe besparen op je aanbouw kosten?

De kostprijs van een aanbouw aan je woning is aanzienlijk. Daarom is het interessant om na te gaan hoe je eventueel kan besparen op die kosten. We helpen je op weg met de volgende tips:

 

1. bepaal op voorhand je budget

Hoeveel budget heb je ter beschikking? Ga je lenen met het oog op het uitbreiden van je woning? Of liever niet? Communiceer je voorziene budget op voorhand met je aannemer. Zo verliest hij dit niet uit het oog en kan je het ontwerp samen nog bijsturen indien nodig. Een betrouwbare aannemer houdt steeds rekening met jouw budget en suggereert prijsbewuste oplossingen zonder daarbij aan kwaliteit in te boeten.

 

2. kies voor prefab

Wil je snel een aanbouw plaatsen zonder al te grote breekwerken? Dan is een modulaire prefab aanbouw de oplossing. Een gespecialiseerde aannemer ontwikkelt samen met jou de aanbouw van je dromen. Hij stelt dit ontwerp grotendeels samen in z’n atelier, waardoor de plaatsing vlotter gaat. Dankzij deze werkwijze bespaar je flink op de arbeidskosten.

 

3. hou het eindresultaat voor ogen

Het is eenvoudig om jezelf te verliezen in de talloze vormgevingsopties. Een element zoals een accordeondeur is meteen een stuk duurder dan standaard draaideuren. Hetzelfde geldt voor luxueuze eindafwerkingen zoals een groendak, een lichtstraat in het dak van de aanbouw, … Wil je tijdens de werken zelf nog aanpassingen maken aan het ontwerp? Dan kunnen de kosten hoog oplopen.

 

4. tref zelf voorbereidingen (waar mogelijk)

Hoe minder tijd een aannemer nodig heeft, hoe minder arbeidskosten die zal doorrekenen. Ben je een handige doe-het-zelver? En heb je best wat verstand van klussen? Dan kan je zelf enkele voorbereidende werken treffen. Hierbij denken we bv. aan het gieten van een betonplaat. Let wel, ga enkel maar van start wanneer je echt weet wat je doet.

TIP: ook bij de afwerking van je casco aanbouw kan je zelf de handen uit de mouwen steken. Je kan bijvoorbeeld zelf schilderen of vloeren indien je ook hierop wenst te besparen.

 

5. vergelijk verschillende specialisten

De projectprijs van een aanbouw (casco of prefab) hangt niet alleen af van het eindresultaat, maar ook van de vakman die het plaatst. Je doet er dus goed aan om contact op te nemen met diverse specialisten. Zo kan je niet alleen hun prijzen, maar ook ontwerpen, materialen, uitvoeringstermijnen, extra kosten,… naast elkaar leggen. Ontdek hier hoe je gericht offertes kan vergelijken.

Betrouwbare aannemers vergelijken? Dat kan! Via onze offertedienst kom je in contact met verschillende specialisten actief in je regio. Binnen enkele werkdagen ontvang je 2 à 3 offertes op maat. Start hier je aanvraag.

TIP: druk de kosten met premies & financiële voordelen

Aangezien een aanbouw een volwaardige uitbreiding van je woonruimte is, kan je onder bepaalde voorwaarden genieten van enkele financiële voordelen. Een overzicht:

 • Mijn VerbouwPremie: plaats je een aanbouw met hoogrendementsbeglazing? Dan kan je voor dit isolatieglas een mooie premie ontvangen. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van hoogwaardige isolatiematerialen (bv. dak, muur of vloer) waarmee je een bepaalde isolatiewaarde behaalt.
 • Verlaagd btw-tarief: is jouw woning meer dan 10 jaar oud? En laat je de werken uitvoeren door een gespecialiseerde aannemer? Dan kan je genieten van 6% btw in plaats van 21% op zowel de materiaal- als arbeidskosten.

TIP: wens je hierover meer informatie? Neem dan zeker contact op met een professional. Hij adviseert je graag verder en helpt je met je premieaanvraag. Start hier je aanvraag.

 

kosten aanbouw

 

Hoe gericht specialisten vergelijken?

Ontving je 3 offertes van professionele aannemers via ons aanvraagformulier? Prima! Dan kan je starten met vergelijken. Enkele tips op een rij:

 

TIP 1: bespreek je wensen en ideeën

Wat is het uiteindelijke doel van je aanbouw? Wil je er een speel- of hobbyruimte van maken? Of betekent je aanbouw een echte uitbreiding van je keuken en eetkamer? Hoe zie je het eindresultaat? Welke materialen dragen je voorkeur? Denk op voorhand zeker eens na over al deze vragen. Ze zijn namelijk belangrijk om aan je aannemer mee te geven. Pas dan kan hij gericht je aanbouw ontwerpen.

 

TIP 2: bekijk realisaties van verschillende aannemers

Elke aannemer heeft een bepaalde stijl en werkwijze. Wil je zeker zijn dat jouw toekomstige aanbouw matcht met de ideeën die je voor ogen hebt? Bekijk op voorhand dan zeker eerdere realisaties van de vakmannen. Zo zie je in een oogopslag of deze beantwoorden aan jouw wensen. Ga bovendien ook eens online op onderzoek uit. Wees niet bang om naar referenties te vragen en reviews op te zoeken.

 

TiP 3: onderzoek wat inbegrepen is in de prijs en wat niet

Niet elke offerte is op dezelfde manier opgebouwd. Richt zeker je aandacht op de verschillende prijsonderdelen. Zo zal je snel de verschillen tussen de diverse voorstellen ontdekken. Bespreekt elke offerte in detail wat je daadwerkelijk zal moeten betalen? Is er sprake van betalingstermijnen? En moet er een voorschot betaald worden? Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan.

 

TIP 4: vergelijk alle kostenposten

Leg eens alle offertes naast elkaar en bekijk de verschillende kostenposten in detail. Vergelijk de verschillende materialen, adviezen, uitvoeringstermijnen,… en ga na waar de verschillen precies zitten tussen de diverse specialisten. Heb je alle aannemers een specifiek budget voorgelegd, maar werkt de ene vakman met een ander materiaal dan de andere? Stelt de ene persoon toch een andere afwerking voor dan dat wat je voor ogen had? Vergelijk en informeer.

 

TIP 5: zoek een aannemer met wie het klikt

Hoewel het totale kostenplaatje zeker een doorslaggevende factor is, staar je je beter niet blind op die kostprijs. We benadrukken hier graag het belang van een vakman met wie het ‘klikt’. Iemand die je concept begrijpt, wiens eerdere realisaties aansluiten bij jouw beoogde stijl, die betrouwbare referenties kan aanleveren,… Een combinatie van beide factoren is belangrijk voor een mooi en duurzaam eindresultaat waarvan je jarenlang kan genieten.

BELANGRIJK: onduidelijkheden over wat er al dan niet op de offerte staat, bevraag je beter voor je akkoord gaat. Zo worden eventuele problemen meteen uitgeklaard. Betrouwbare vakmannen communiceren altijd eerlijk over hun prijzen. Doen ze dit niet? Dan is dit veelzeggend. Kom gratis in contact met betrouwbare aannemers actief in je regio via onze offerteservice!

Aanbouw of veranda laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

Lees ook

Notice: Undefined index: update_post_term_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642

Notice: Undefined index: update_post_meta_cache in /data/sites/web/interieurdesignerbe/subsites/interieurdesigner.nl/wp-includes/class-wp-query.php on line 3642
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
lichtrijke aanbouw
Kiezen voor een aanbouw of serre?
tips aanbouw plaatsen
Aanbouw aan huis: Tips & inspiratie
erker aanbouwen
Erker aanbouw
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
klimaatplafond
Klimaatplafond
goedkoop verwarmen huis
Goedkoper verwarmen
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
vuurvaste isolatie
3 soorten Vuurvaste isolatie
tegelplafond verlichting
Tegelplafond
warmtepomp zonnepanelen
Warmtepomp met zonnepanelen