Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
lichtrijke aanbouw

Kiezen voor een aanbouw of serre?

Bij de uitbreiding van de woning twijfelen de meesten tussen een aanbouw of een serre. Beide hebben hun specifieke voor- en nadelen. In dit artikel worden de belangrijkste verschillen op een rijtje gezet.

 

 

Verschil tussen een Aanbouw en serre

Het grootste verschil tussen een aanbouw en een serre is de aanwezigheid van ramen. Een aanbouw zorgt voor de uitbreiding van de leefruimte terwijl een serre een apart deel vormt. Vind je je huis iets te klein en wil je het graag uitbreiden, kies je best voor een aanbouw. Heb je genoeg ruimte en wil je wat pit en karakter aan je huis geven, kan je misschien veeleer opteren voor een serre. Wat je ook kiest, beide realiseren een meerwaarde voor je woning. Algemeen kan je zeggen: een serre is altijd een aanbouw maar een aanbouw is niet altijd een serre.

 

Serre plaatsen
Shutterstock

 

 

 

Raampartijen serre versus aanbouw

Een serre wordt gekenmerkt door haar glazen karakter. Meestal heeft een serre zelfs een glazen dak. De grote aanwezigheid van glas zorgt voor een duidelijke link tussen binnen en buiten. Zelfs tijdens de winter kan je op deze manier in je tuin vertoeven. Nadeel is dan weer dat het er ook sneller kil kan aanvoelen en dat het gevoel van geborgenheid minder aanwezig is.

 

Serre met witte structuur
Shutterstock

 

Een aanbouw bestaat uit een afwisseling van ramen en muren. De grootte van de raampartijen hangt af van het gebruikte materiaal voor de structuur. Lees hierover alles in het artikel ‘Aanbouw aan huis: Tips & inspiratie. Bij grote raampartijen die zuidgericht staan is een goede zonwering  aangeraden om opwarming van de serre of aanbouw te vermijden.

 

aanbouw plaatsen
Dreamstime

 

 

 

 

 

Oplevertermijn

Bij het plaatsen van een aanbouw moet doorgaans gewerkt worden met verschillende aannemers. Denk hierbij aan dakwerkers, een architect, metsers, stukadoors en ramenplaatsers.

Bij het plaatsen van een serre is er vaak maar 1 partij die zich gespecialiseerd heeft in de totale afwerking. Dit komt de oplevertermijn vanzelfsprekend ten goede. Sommige serrebouwers klaren de klus dan ook op enkele dagen. Bij een aanbouw mag je al snel rekenen op enkele maanden. Door te werken met één partij is de verantwoordelijkheid ook duidelijk en kunnen de fouten niet doorgeschoven worden naar andere aannemers.

Wil je een veranda of aanbouw plaatsen en ben je op zoek naar de geschikte vakman voor jouw project? Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat via de offertepagina

aanbouw of serre
Shutterstock

 

 

Kostprijs serre versus aanbouw

Aangezien er bij een aanbouw meerdere partijen betrokken worden loopt de kostprijs per vierkante meter al snel op.  Voor een minimale tot comfortabele afwerking moet je rekenen op een prijs tussen de 1100 en 1700 euro per vierkante meter. Daar komen ook nog de kosten bij van een architect. Wil je zelf de handen uit de mouwen stoppen, dan kan een aanbouw wel goedkoper zijn. De kostprijs van een serre begint vanaf 1000 euro per vierkante meter en kan oplopen tot 1500 euro, afhankelijk van de uitvoering en wensen.

 

Aanbouw of serre laten plaatsen?
Ontvang vrijblijvend offertes & vergelijk

 

 

Lees ook
tips aanbouw plaatsen
Aanbouw aan huis: Tips & inspiratie
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
glazen opbouw
Glazen aanbouw
aanbouw kosten
Aanbouw kosten
erker aanbouwen
Erker aanbouw
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet
glazen opbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren
aanbouw houtskelet
Aanbouw houtskelet
ensuite badkamer zolder
Ensuite badkamer: 4 inspiratie voorbeelden!
prefab aanbouw met verdieping
Prefab aanbouw
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond