Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
plagyp gyproc plafond

Gyproc plafond: opties & prijzen

Met gyproc heb je in een mum van tijd een mooi en perfect afgewerkt plafond. Maar wat zijn je opties? Hoeveel kost een gyproc plafond? En waar moet je allemaal rekening mee houden? Ontdek het hier!

Ga snel naar:
Soorten gyproc plafonds
Hoe gyproc plafond afwerken?
Belangrijke aandachtspunten
Vraag gratis & vrijblijvend offertes aan

 

Waarom kies ik voor een gyproc plafond?

Een gyproc plafond bestaat uit platen van gipskarton. Doordat het losse en relatief grote platen zijn, is zo’n plafond snel te plaatsen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere voordelen te noemen:

  • Budgetvriendelijk: gyproc platen zijn een relatief goedkope optie om een plafond af te werken. Bovendien zijn de platen meestal vrij groot, waardoor je er niet heel veel nodig hebt. Dat scheelt aanzienlijk in kosten.
  • Meerdere soorten: er zijn verschillende soorten gyproc platen om uit te kiezen. Je hebt een rode, brandwerende optie, een groene variant die extra vochtwerend is, … Maar ook platen met extra isolatie zijn mogelijk.
  • Scheurvrij en stevig: een gyproc plafond is geheel scheurvrij. Hierdoor blijft je plafond strak en mooi, ook op de langere termijn.
  • Eenvoudige plaatsing: gyproc is verwerkt in de vorm van lichte platen. Hierdoor heb je meestal maar 2 vakmensen nodig voor de plaatsing. Die montage verloopt ook relatief snel.
  • Makkelijk af te werken: wat betreft de afwerking zijn er een aantal stappen nodig: voegen, voegband en primer aanbrengen en verder afwerken. Hierbij heb je vaak een aantal verschillende opties. Maar wat je ook doet, alles is relatief eenvoudig uit te voeren.

Wil je meer weten over de voordelen van een gyproc plafond? Een vakspecialist vertelt je alles wat je moet weten. Ook kijken jullie samen naar wat er allemaal mogelijk is bij jou thuis. Kom gratis en vrijblijvend in contact met geschikte vakmensen. gyproc plafond

Soorten gyproc plafonds

Wat betreft het soort gyproc plafond heb je grofweg 2 opties. Voor welke soort je kiest, hangt vooral af van de staat van je plafond en de totale oppervlakte van de ruimte. Ook de plaatsingsmethode is voor beide plafonds anders. Wat meer uitleg:

OPTIE 1 = afgehangen gyproc plafond

Een afgehangen plafond hangt rechtstreeks aan je oude plafond of plagyp systeem. Zo’n plafond bestaat uit metalen beugels en profielen die aan de bestaande constructie komen. Ook als het huidige plafond niet waterpas is, is plagyp een goede optie. Een afgehangen gyproc plafond is geschikt als je je plafond wil verlagen. Ook een schuin dak isoleren langs binnen en afwerken kan goed op deze manier. Daarnaast is een afgehangen plafond de ideale methode om een grote overspanning te overbruggen. Richtprijs: € 55 – 70 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend meerdere offertes!

OPTIE 2 = vrijdragend gyproc plafond

Een vrijdragend plafond bevestig je niet aan een oud plafond, maar aan de muren. Deze optie is vooral handig als je een kleine ruimte hebt of als je geen stabiele onderliggende structuur hebt om je plafond aan te bevestigen. Voor de plaatsing van een vrijdragend gyproc plafond gebruik je metal stud profielen. Hiermee maakt de vakspecialist een metalen raamwerk om het nieuwe plafond aan te bevestigen. Richtprijs: € 55 – 70 per m² (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang vrijblijvend meerdere offertes!    

Hoe gyproc plafond afwerken?

Om je gyproc plafond goed en netjes af te werken, voert de vakspecialist nog 4 stappen uit. Hierbij heb je vaak meerdere opties. Een expert gaat zo te werk:

  1. Gipsplaten voegen

    Allereerst moet een vakspecialist de naden van je gyproc platen voegen. Hierbij kiest hij tussen 2 middelen. ABA joint is een mix die gemengd moet worden met water. ABA mix is echter kant-en-klaar en direct te gebruiken. Beide opties hebben hetzelfde eindresultaat, maar ABA-joint is al na 4 uur droog, terwijl de mix 24 uur nodig heeft.

  2. Voegband aanbrengen

    Om de voegen te versterken, gebruikt een vakspecialist voegband. Je hebt papieren voegband en zelfklevende voegband. Papieren voegband is vooral geschikt bij kopse voegen en voegen tussen je gyproc en muur.

  3. Primer aanbrengen

    Voordat de specialist het plafond schildert, is het belangrijk om deze te voorzien van een laag primer. Als hij dat niet doet, kan je verschillende kleurtinten krijgen bij het schilderen van de platen. Bovendien zorgt de primer voor een egaal plafond dat overal dezelfde zuigkracht heeft.

  4. Plafond schilderen, pleisteren, …

    Als de primer aangebracht en droog is, kan de vakspecialist het plafond schilderen. De meesten laten hun plafond gewoon wit, maar een andere kleur is ook mogelijk. Daarnaast kan je het plafond laten bepleisteren of behangen.

Wil je meer weten over het afwerken van jouw gyproc plafond? Een vakspecialist geeft je graag alle nodige informatie, adviezen, prijzen, … Vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan.

plagyp gyproc plafond    

Belangrijke Aandachtspunten

Een gyproc plafond is relatief makkelijk te plaatsen. Toch zijn er wel een aantal belangrijke punten om in het achterhoofd te houden. Zo moet je onder andere denken aan:

  • Soort gyprocplaat: er zijn 3 soorten gyprocplaten: normale, rode en groene. De rode platen zijn brandwerend en bevatten een onbrandbare kern van gips, omhuld met speciaal karton. Groene platen zijn daarentegen vochtwerend en geschikt voor plafonds van vochtige ruimtes zoals badkamers.
  • Weersomstandigheden voegen: bij koud of vochtig weer is het niet handig om je gyproc platen op te laten voegen. Er kunnen dan barsten optreden. Als je huis dus nog niet wind- en waterdicht is, of de ruimte koud is, kan je het voegen beter uitstellen.
  • Juiste ondergrond platen: het is erg belangrijk om rekening te houden met of je oude plafond waterpas is of niet. Als het plafond niet waterpas is, moet je eerst een metalen frame aanbrengen waar je gyproc plafond aan komt. Anders zal dit op termijn voor scheuren zorgen.
  • Uitvoering gyprocplaten: de platen voor je gyproc plafond kunnen een dikte hebben van 6 tot 15 mm. Dunne platen zijn budgetvriendelijker en nemen minder ruimte in, maar zijn ook minder stevig dan dikkere platen. Een gangbare dikte voor gyproc plafondplaten is 12.5 mm.
  • Extra geluidsisolatie: voor optimale geluidsisolatie plaatst de vakspecialist metalen profielen, een zachte isolatielaag en 2 lagen gipskarton. Zo hoor je geen voetstappen meer van boven, geen stemmen, …

 

Laat je gyproc plafond plaatsen door een vakspecialist!

Zelf een gyproc plafond plaatsen is mogelijk, maar niet aan te raden als je geen ervaring hebt. Bovendien is het handig om het plafond altijd te plaatsen met 2 personen, bv. omdat je in de hoogte moet werken. Een vakspecialist heeft kennis en ervaring en kan snel jouw plafond realiseren. Heb je nog vragen over het plaatsingsproces van jouw gyproc plafond? Een expert geeft graag antwoord op al je vragen. Kom gratis en vrijblijvend in contact met meerdere specialisten.

Lees ook
akoestische plafondpanelen
Akoestisch plafond
Kurk plafondbekleding: Warm en veelzijdig
Kurk plafondbekleding: Warm en veelzijdig
Spanplafond: Een stijlvolle plafondbekleding
Spanplafond: Een stijlvolle plafondbekleding
spanplafond kosten
Spanplafond kosten
verlicht spanplafond
Verlicht spanplafond
klimaatplafond
Klimaatplafond
PVC plafondbekleding: Snel en onderhoudsvriendelijk
PVC plafondbekleding: Snel en onderhoudsvriendelijk
GEpersonaliseerd plafond: Inspiratie
GEpersonaliseerd plafond: Inspiratie
tegelplafond verlichting
Tegelplafond
Verlaagd plafond plaatsen
Verlaagd plafond plaatsen
glazen opbouw
Glazen aanbouw
dak houtskeletbouw isoleren
Houtskeletbouw isoleren