De badkamer is een compacte ruimte waar heel wat sanitair een plekje moeten vinden. Door te kiezen voor een badkamermeubel op maat kan je de ruimte optimaal benutten zodat er bergruimte ontstaat. Wanneer je het meubel door een professionele schrijnwerker laat maken, zal de kwaliteit ook een pak beter zijn dan een badkamermeubel uit doe-het-zelf-zaken.

 

Maatmeubel of kant-en-klaar model kopen?

De eerste stap die je moet ondernemen is nagaan of je gewenst model of een lichte variant hierop verkrijgbaar is in de sanitairwinkel. Hou hierbij rekening met bergruimte, afstanden van afvoerbuizen en gebruikte kleuren en materialen. Deze meubels zijn een goede indicator om de prijs te bepalen en geven je schrijnwerker een beter idee van wat je positief en minder positief vindt. Via deze methode kan je ook nagaan of het al dan niet loont om te kiezen voor maatwerk.
 

moduleerbare badkamermeubels duravit onto© Shutterstock


Steeds meer fabrikanten stellen nu ook moduleerbare meubels ter beschikking zodat ze aangepast kunnen worden aan je noden en beschikbare ruimte. Bovenstaand zie je een voorbeeldopstelling van Duravit uit hun Onto Collectie. Je kan kiezen uit diverse hangkasten en er kunnen zelfs zitkussens en verschillende soorten handdoekenhouders voorzien worden.

 


Voordelen van badkamermeubels op maat

Niet alleen de vrijheid in ontwerp is een groot voordeel bij maatmeubels. Ook de gebruikte materialen kunnen veel beter gecontroleerd worden waardoor je zeker bent van een kwalitatief meubel dat vele jaren zal meegaan.
 

gelakt badkamermeubel© Shutterstock

Het Plaatmateriaal

Voor het vervaardigen van de kasten maakt een meubelmaker voornamelijk gebruik van MDF. Dit plaatmateriaal wordt daarna gelakt of bekleed met laminaat naargelang de gewenste afwerking. Ook bij de betere fabrikanten wordt op deze manier gewerkt. Goedkope badkamermeubels die terug te vinden zijn in diverse doe-het-zelf zaken bestaan meestal uit een goedkopere variant op basis van vezelplaten. Deze worden bekleed met melamine wat veel minder sterk is dan laminaat.

 

Het beslag

Het beslag zijn de gebruikte scharnieren en schuifsystemen. Deze worden blootgesteld aan een vochtige ruimte en moeten dagdagelijks gebruikt worden. Om te voorkomen dat schuiven of deuren gaan doorhangen of afbreken, wordt best gebruikgemaakt van speciaal beslag voor badkamermeubels. Bij goedkope meubels is de afkomst van dergelijk beslag niet te achterhalen maar bij een schrijnwerker kan dit perfect afgesproken worden. Enkele fabrikanten die gekend zijn om hun kwaliteit zijn Hettich, Blum en Grass.

 

Het werkblad

Afhankelijk van je voorkeur worden de wastafels ofwel op het werkblad geplaatst, ofwel ingebouwd. Welke optie je ook verkiest, één ding staat vast: je werkblad krijgt heel wat te verduren. Het komt geregeld in contact met water en zal ook onderhevig zijn aan krassen, bijtende vloeistoffen en beschadigingen. De meest geschikte materialen zijn natuursteen, tropisch hout, glas en composietsteen zoals Corian en Silestone. Goedkope badkamermeubels uit doe-het-zelf zaken zijn vaak uitgerust met bijzonder krasgevoelige werkbladen

 

badkamermeubel op maat in natuursteen© Shutterstock


 

Prijs badkamermeubel op maat

De prijs van een badkamermeubel op maat leunt dicht aan tegen de prijzen van de betere sanitairwinkel. Het grote onderscheid is dat je echter veel meer bewegingsvrijheid hebt wat betreft afmetingen, materialen, kleuren en bergruimte. Door de hangkasten net iets breder, dieper of hoger te nemen, kan je al snel 40% meer plaats creëren. Wanneer je bij een standaard badkamermeubel meer ruimte wenst, zit er al snel niets anders op dan een extra kast te kopen.
 

badkamermeubel bart schepens© Voorbeelden badkamermeubels op maat - Realisatie: Bart Schepens


Maatwerk badkamermeubels kan je al kopen vanaf 1500 euro. Wens je een lang meubel met meerdere kasten en heel wat bergruimte dan mag je rekenen op een prijs tussen de 2500 en 5000 euro. Aangezien maatwerk steeds andere eisen stelt, doe je er goed aan eerst een vrijblijvende offerte aan te vragen.

 

hoekmeubel badkamer© Shutterstock


Een maatwerk badkamermeubel komt pas echt tot zijn recht wanneer je het laat aansluiten tussen twee muren. Zo vermijd je verloren hoeken en geef je de badkamer een ruimer effect. Een lange spiegel maakt het geheel af.

 

Prijzen vergelijken loont!

Wil je ook een badkamermeubel op maat laten maken? Via onderstaand formulier kan je vrijblijvend prijzen en voorstellen aanvragen bij onze aangesloten gespecialiseerde meubelmakers. Na het invullen van het formulier word je aanvraag doorgegeven aan de meest geschikte meubelmakers die actief zijn in jouw regio. Zij nemen verder contact op voor het opmaken van één of meerdere vrijblijvende offertes.

 

 

 

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Bram De Vos heeft een voorliefde voor functioneel en ongewoon design. Naast bloggen houdt hij zich graag creatief bezig in huis & tuin. In 2009 studeerde hij af als interieurvormgever aan het KASK in Gent.

MEER ARTIKELS VAN BRAM DE VOS