Het hoeft niet altijd voor de hand liggend te zijn en dat geldt ook voor het opbergen van je spullen in huis. Zeker wanneer je de woonruimte maximaal wil benutten en dus zo weinig mogelijk plaats wil verliezen aan ‘bergruimte’, kunnen de alternatieven die in dit artikel aan bod komen je heel wat inspiratie bieden.

 

 

Praktische combinaties

Een eerste idee is om functionele meubelstukken ook te gebruiken als opbergruimte. Op die manier kan je het meubelstuk de extra functie van opbergruimte geven. Het klinkt logisch, maar de mogelijkheden zijn eindeloos en je kan hier heel ver in gaan: maak van je bed ook een boekenkast of van je boekenkast een bed, integreer meubels in andere meubelstukken zoals een zitbank in een kookeiland of stoelen in een tafel. Ook trappen en de ruimte eronder nodigen uit om daarmee creatief aan de slag te gaan als opbergruimte.
Kortom, probeer van meubelstukken praktische opbergruimtes te maken en wees daarin creatief!
 

Opbergen onder het bed© INT2 Architecture ( Rusland)

 

Zitbank in keukeneiland
Ingebouwde boekenkast

 

Trap met inbouwkasten© Michel Bonvin - Design: Architect architect Guillaume Burri (Zwitserland)

 

trap met opbergsysteem
Bergmeubel in trap

 

 

 

stel de inhoud van je kasten tentoon

Een ander leuk idee is om je op te bergen spullen uit te stallen. Maak bijvoorbeeld een collage aan de wand met de inhoud van je keukenkasten, of ga creatief aan de slag met het ophangen van houten kratten. De spullen die je normaal gezien zou opbergen in je kasten worden als het ware artistieke blikvangers. Zorg er wel voor dat er een bepaald idee of concept achter zit en hou het bij één blikvanger per ruimte. Wanneer je al je spullen zomaar gaat uitstallen, wordt het een onordelijk, onoverzichtelijk geheel.

 

Creatieve opbergideeen
Rek voor brandhout

 

Opberg tips
Rek houten kratten

 

 

 

geheime opbergplekjes

Tenslotte kan je je woning ook voorzien van heel wat ‘geheime opbergplekjes’. Bij dit idee gaat het erom dat je je spullen gaat opbergen op plaatsen die bij het werpen van een eerste blik in de ruimte niet zichtbaar zijn. Ze zijn handig om kleine of waardevolle spullen in op te bergen.

 

Geheime opbergplek

 

 

Lade in stoel

 

Tafel met bergruimte

 

Ikea klok PS© IKEA - PS Klok

 

 

 

 

placeholder

Over de auteur

Sarah Vermeulen is actief als interieurarchitect en freelance journalist. Ze kan maar moeilijk stil zitten en zet zich naast haar professionele bezigheden ook in als vrijwilliger voor verschillende vzw's. Nadat ze in 2009 haar studies als master in de interieurarchitectuur afrondde aan Sint-Lucas Gent, volgde ze de postgraduaat 'Tentoonstelling en beheer van actuele kunst' aan het KASK in Gent.

MEER ARTIKELS VAN SARAH VERMEULEN